Cumhuriyet döneminde unutulan İzmir, yatırımcıların göz bebeği haline nasıl geldi?

Ekonomik potansiyeliyle her geçen gün giderek daha çok dikkatleri üzerine çeken İzmir’e yatırımcı ilgisi de yoğunlaşıyor. İzmir'deki bu ekonomik gelişme bugün başlayan Ege Ekonomik Forumu'nda masaya yatırılıyor.

Türkiye'nin 3'üncü büyük kenti Ege'nin incisi İzmir son yıllarda yatırımcıların göz bebeği haline geldi.

Milliyet gazetesinin ekonomi yazarı Güngör Uras da kentte yaşanan son gelişmelere köşesinde ışık tuttu.

"Duraklayan İzmir yeniden canlandı" başlığını taşıyan yazısında, İzmir'in Cumhuriyet öncesi dönemde önemli bir ticaret merkezi olduğunu hatırlattı ve "Anadolu’nun Batı’ya açılan penceresiydi. Cumhuriyet’in ilk iktisat kongresinin İzmir’de toplaması anlamlıdır. Anadolu’nun Batı’ya açılan bu penceresi, daha sonra nedense kapanır gibi oldu. Anadolu’nun Batı dünyasıyla ilk ticaret ve sanayi bağını kuran bu şehir, daha sonra Batı ile bağları neden kopardı? Diğer şehirler gelişirken İzmir gelişmeyi neden gösteremedi?" diye yazdı.

İzmir'e 1960 ve 1970 yılları arasında büyük yatırımlar yapıldığını belirten Uras, "Böyle göz kamaştırıcı bir yükseliş trendinde giderken, 1985’ten sonra ekonomideki gelişme hız kaybetmeye başladı. Aşırı ithalat ve damping şeklinde gelen ithal malları haksız rekabete neden oldu ve bir kısım imalatçı zor durumda kaldı." dedi.

İZMİR: YÜKSELEN DEĞER

Ancak son yıllarda iş adamlarının gözü tekrar kadim şehir İzmir'e çevrildi. Son 10 yılda İzmir'e milyonlarca dolar yatırım yapıldı.

İzmir'deki bu ekonomik gelişme bugün Swiss Efes Otel'de başlayan ve iki gün sürecek olan "Küresel Gelişmeler Işığında Bölgesel Vizyon" konulu Ege Ekonomik Forumu'nda masaya yatırılıyor.

İZMİR'E DEV YATIRIMLAR

İzmir bir süredir yerli ve yabancı yatırımcıların radarına girdi. Katar firmaları geçtiğimiz aylarda İzmir’e yönelik yatırım yapmak için Türkiye’ye geldi. Yapılan görüşmelerin ardından Katar sermayesinin kente yüklü miktarda yatırım yapması bekleniyor.

İZMİR'E YATIRIMIN LİDERİ TÜRKERLER HOLDİNG!

İzmir'e güvenerek, büyük yatırımlar yapan şirketlerin başında ise Türkerler Holding geliyor.

Türkerler’in sadece 2016 yılında İzmir’e yaptığı 4 yatırımın toplamı 3 milyar 750 milyon dolara ulaştı.

Türkerler’in İzmir’deki en büyük projesi Bayraklı’daki şehir hastanesi. 900 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’nin en geniş kapasitesine sahip 3. hastanesi olacak proje 2 bin 60 yataklı panlandı. Gama ile ortak yürütülen projenin finansmanı tamamen yurt dışından karşılandı. İnşaatta sona gelindi, proje 2019’da tamamlanacak.

350 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirilecek Mahall Bomonti İzmir; konut, ofis, ticari alanlardan oluşan karma bir proje. Müzesi, kent meydanı, seyir terası, açık hava sinemasıyla İzmir’in yeni yaşam kampüsü olacak. Mahall Bomonti İzmir 240 metre yükseklikle kentin en yüksek binası olacak. Türkiye’nin halen en yüksek binası İstanbul’daki Safir 30 metrelik anteniyle birlikte 261 metre. Mahall Bomont İzmir, antensiz haliyle Safir’den daha yüksek.

Türkerer'in İzmir'deki yatırımlarının önemli bir bölümü de enerji sektöründe. İzmirgaz’da yaptığı altyapı yatırımlarıyla 10 bin kilometre boru döşeyen ve 975 bin abonenin kapısına kadar doğalgaz ulaştıran Türkerler bu yıl 100 milyon dolara malolacak 2 rüzgar enerji santrali kuruyor.

Kökleri 1970'li yılların başına dayanan, inşaat, enerji, doğalgaz, altyapı, imalat alanlarında uluslararası standartlarda yatırımlar yapan Türkerler Holding'in tüm Türkiye'de devam eden projelerin toplam yatırım miktarı ise 5 milyar doların üzerinde...

Şirketin 3 yılda ulaşacağı yatırım miktarı ise yaklaşık 8 milyar dolar.

Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, “İzmir’e sadece 2016 yılında hastane, gayrimenkul ve enerjide toplam 3 milyar 750 milyon liralık yatırım yaptık. Bu benim için büyük gurur. Türkerler bugüne kadar büyük projeler gerçekleştirdi. Bundan sonra da devam edecektir. İzmir için yeni fırsatları değerlendirmeye devam edeceğiz. Prensip olarak özellikle enerji konusunda İzmir'de başka büyük yatırımları da düşünüyoruz” diye konuştu.

CAZİBE MERKEZİ OLDU

İzmir'e yatırım yapan yerli firmalar arasında bulunan Sütaş ise Tire’de Organize Sanayi Bölgesi’nde yapımı devam eden Süt ve Süt Ürünleri, Yem ve Biyogaz Tesisleri’ni kısa sürede tamamlanarak hizmete açmayı planlıyor.

Tesis hizmete girdiğinde ise 856 kişiye istihdam sağlanacağı ve 65 milyon dolar harcanacağı öğrenildi.

Benzer şekide CMS Jant, İzmir’e 310 milyon TL’lik yatırım yapmaya hazırlanıyor. 600 kişiye istihdam olanağı yaratacak yeni fabrikada yılda 2,5 milyon adet jant üretimi gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Egepen Deceuninck de İzmir’e 200 milyon liralık fabrika yatırımı yaptı. Avrupa ve Amerika’nın en büyük PVC üretim merkezi olan fabrikada yıllık üretim 100 bin tonu bulacak...

Greeicy Rendon evli mi? 22 Kasım Cuma borsa haftanın son gününü değer kazancı ile tamamladı! Gazze'de İslami Cihad ve Kassam Tugayları komutanları öldürüldü!
Sonraki Haber