D vitamini en çok Nerede ve hangi gıdalarda var? Doğal D vitamin kaynağı nedir?
D Vitamini en çok Nerede ve hangi gıdalarda var? D vitamini, kemik metabolizması, bağışıklık sistemi ve kan şekeri düzenlenmesinde çok önemli roller oynar. D vitamini, özellikle besinlerde vardır. Takviye gıdalarla da D vitamini almak mümkündür. Salgın nedeniyle evden çıkamadığımız, en çok d vitaminine ihiyaç duyduğumuz şu günlerde hangi gıdaları tüketmeliyiz? Doğal d vitamini kaynağı nedir? D vitamini en çok hangi dıdalarda var? Detaylar haberimizde...
D Vitamini en çok Nerede ve hangi gıdalarda var, doğal d vitamini kaynağı nedir sorusu özellikle salgın nedeniyle evden çıkamadığımız ve vitamin eksikliği yaşadığımız şu günlerde en çok sorulan sorulardan bir tanesi. D vitamini içeren gıdalar özellikle tüketilmesi gerekirken takviye gıdalar ile de d vitamini almak mümkün. Gebelik döneminde de d vitamini içeren gıdaların tüketilmesi doktorlar tarafından öneriliyor. Peki d vitamini en çok nerede ve hangi gıdalarda var, doğal d vitamini kaynağı nedir? İşte yanıtı...
D VİTAMİNİ EN ÇOK NEREDE VE HANGİ GIDALARDA VAR?
Süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurt
Tereyağı
Ton balığı
Somon
Uskumru
İstridye
Karaciğer
Yumurta sarısı
Tatlı patates
Balık yağı
Mantar
Maydanoz
Yonca
Isırganotu
Yulaf
DOĞAL D VİTAMİNİ KAYNAĞI NEDİR?
D vitamini, ciltte oluşan bir vitamindir. Doğal D vitamini kaynağı ise Güneş'tir. Koronavirüs salgını nedeniyle evde çıkamadığımız dolayısıyla hiç güneş ışınlarına maruz kalmadığımız şu günlerde d vitamini eksikliği baş gösterebilir. Doğal D vitamini güneşten en çok yararlanan bölgelerimiz yüzümüz ve kollarımızdır. Günde en az 10-15 dakika kadar güneş ışınına maruz kalmamız d vitamini eksikliği yaşamamıza engel olabilir.
D VİTAMİNİ İHTİYACI GÜNLÜK NE KADARDIR?
D vitamini kemik ve diş gelişimi, sağlığı için gereklidir. Kemikler, ihtiyacı olan kalsiyum ve fosforu D vitamini sayesinde alabilir. Uzmanlar günlük D vitamini ihtiyacının 1000 ünite olduğunu belirtiyor. Bu miktar günde 20 dakika güneşlenmeye tekabul ediyor. Yeterince kalsiyum alsanız da gerekli miktarda D vitamini almıyorsanız kemikleriniz ve dişleriniz bu kalsiyumdan faydalanamaz. Vücudun günlük kalsiyum ihtiyacı 30-50 yas arasinda gunde 1000 mg, 50 yas üzerinde ise günde 1200 mg.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NELERE SEBEP OLUR?
D vitamini eksikliği cocuklarda raşitizme, ileri yaşlarda osteoporoza yani kemik erimesine sebep olur. D vitamini fazla alındığında kanda kalsiyum birikmesi olur. Böbrek taşları, kalp ve böbrek yetmezliği fazla D vitamini alınması sonucu beliren hastalıklardandır. D vitamini içeren yiyeceklerin aşağı yukarı 100 gramı günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 10'unu karşılar. D vitamini ihtiyacını sadece yiyeceklerden karşılamaya calışmak, bu yiyecekler yağ içerdiğinden kolesterolu yükseltebilir.