Darbeci askerler İstanbul'da ilk kez hâkim karşısına çıkıyor
15 Temmuz darbe girişimi sırasında Sabiha Gökçen Havalimanı'nı ele geçirmeye çalışan 28'i tutuklu 62 asker, bugün ilk kez Silivri'de hâkim karşısına çıkacak.
15 Temmuz darbe girişimine ilişkin terör savcıları Hikmet Pak ve Bülent Başer tarafından yürütülen ve darbe gecesi Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ele geçirilmek istenmesine ilişkin soruşturma kapsamında, İstanbul'da askerlere yönelik hazırlanan 189 sayfalık ilk iddianame, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın onayının ardından İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
Sabiha Gökçen Havalimanı'nı ele geçirmeye çalışan subayların da aralarında olduğu 28'i tutuklu 62 askerin yargılanacağı dava, bugün (23 Ocak Pazartesi) Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin karşısındaki mahkeme salonunda görülecek.
İstanbul'da askerlerin yargılanacağı ilk dava
İstanbul'da gerçekleştirilen darbe girişiminde görev alan askerlerle ilgili hazırlanan ilk iddianamenin ilk bölümünde, Gülen örgütünün yapısı anlatıldı, bu yapıyla ilgili daha önceki soruşturma evrakı ve dava dosyalarına değinildi.
İddianamede, örgütün birinci eylemi olarak Hrant Dink cinayeti gösterilirken, Gülen örgütü adının ilk kez kullanılmaya başlandığı ve Fethullah Gülen hakkında ilk kez yakalama kararı verilen "Tahşiyecilere kumpas" soruşturması ile Selâm Tevhid, MİT tırlarının durdurulması ve "darbe girişimi" suçundan ilk tutuklamaların gerçekleştiği 17-25 Aralık soruşturmaları da sırasıyla şüphelilerinin eylemleriyle beraber anlatıldı.
Ceza istemleri
İddianamede, olayda 8 zırhlı araç içinde 33 A2 piyade tüfeği, 18 MG3 makinalı tüfek, 17 A3 piyade tüfeği, 1 G3 piyade tüfeği, 4 tabanca, 222 şarjör, 18 bin fişek, 4 telsiz, 2 adet ağır silah ve 25 topçu mühimmatının ele geçirildiği belirtildi.
28 rütbeli subay ve astsubay ile 34 erin, "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.
İddianamede ayrıca bazı şüphelilerin "silahlı terör örgütüne üye olmak", bir kısmının da "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlarından 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.