Denge testi nasıl yapılır? Evde yapabileceğiniz 3 denge testi...
Denge testi, denge bozukluğu yaşayan kişilere uygulanan ve denge sorunlarının tespit edilmesi amacıyla uygulanan bir testtir. Doğru yürüyemiyorsanız, yürürken yalpalıyorsanız ve en önemlisi sık sık düşüyorsanız denge bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz. Peki denge testi nasıl yapılır? Evde denge testi yapılabilir mi?
Denge bozukluğu son dönemde sıkça karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Özellikle başın dönmesine ve daha yürürken adımlarınızı birbirine dolanmasına neden olan denge sorunu, yaşayanların hayatlarını bir kabusa çevirebilen bir rahatsızlıktır. Denge testleri ise varsa denge sorunlarının tesip edilmesi amacıyla uygulanan bir dizi testtir. Peki denge testi nasıl yapılır? Ne kadar sürer?
Evde Denge Testi Yapılabilir mi?
Her yaşta olabilen denge bozukluklukları, yaşlı yetişkinlerde oldukça sık görülür. Sıkça d sebep düşmeye sebep olan denge bozukluğu kırık ve çatlakların yaşanmasına da neden olabilir.
İyi bir dengeye sahip olabilmek için vücudun farklı sistemlerinin bir arada çalışabiliyor olması gerekir. Özellikle iç kulakta bulunan ve özel sinirler içeren vestibüler sistemin doğru ve sağlıklı işlemesi gerekir.
Peki denge testi nasıl yapılır?
Günümüzde en çok tercih edilen denge testlerinden biri vestibüler tetkiklerdir. Kulak Burun Boğaz uzmanları için doğru ve güvenilir bilgilerin elde edildiği denge testinde, hastanın yatar pozisyonda olması gerekir. Ardından kulaklara farklı ısılarda hava verilir.
Hasta havanın verilmesi sırasında çok kısa süreli baş dönmeleri yaşayabilir. Baş dönmesi en fazla birkaç dakika sürer. Test sırasında oluşan biyo elektrik aktivite ve beraberinde göz hareketleri kayıt altına alınır. Bu sayede iç kulakta denge organının çalışması, beyin ve beyincik ilişkilerinin saptanması mümkün hale gelir. Bu kayıtlar incelenerek denge testi ile baş dönmesi ile denge kaybının nedenleri tespit edilmeye çalışılır.
Evde denge testi için ayaklarınızı bir noktada birleştirin. Kollarınızı ileriye doğru uzatın. Sonrasında yanınıza bulunan biri sağa, sola, ileriye ve geriye olacak şekilde sizi itebilir. Bu baskılara direnç gösterdiğiniz halde yalpalıyor, düşüyorsanız denge sorunu yaşayabilirsiniz.
Öte yandan evde denge testi yaparken düz bir çizgi üzerinde yürümeyi deneyin. Adımlarınız birbirine karışıyor, baş dönmesi yaşıyor ve yalpalamaya başlıyorsanız yine denge bozukluğu rahatsızlığı yaşıyor olabilrisiniz. Uzman hekime başvurun.
Denge testleri, dengenizle ilgili bir sorununuz olup olmadığını ve varsa buna neyin sebep olduğunu bulmak için kullanılır.
Denge testi ne kadar sürer?
Evde uygulayabileceğiniz denge testi toplam 20-30 dakika arasında sürer. Özellikle uzmanlar tarafından uygulanan denge testleri yine 40-50 dakika arasında sürebilir.