Deniz suyu arıtılır mı? Deniz suyu içilebilir mi? İstanbul'da barajlar alarm veriyor

İstanbul'un su kaynağı olan barajlarda yaşanan seviye düşüklüğü sonrası vatandaşlarda kuraklık endişesi başladı. Deniz suyunun arıtılması ise yaşanabilecek bir kuraklık öncesi gündeme geldi. Son 10 yılın en düşük seviyesinde seyreden barajlardaki su kıtlığı her geçen gün alarm veriyor.

Deniz Suyunun arıtılıp içme suyu olarak kullanılması fikri sosyal medya ve internetin gündeminde. İstanbul'un barajlarında yaşanan suların azalması olayı vatandaşları farklı alternatiflere yöneltti.

DENİZ SUYU ARITILIR MI?

Arap ülkeleri ve Avustralya’da belli bir yöntem tercih edilerek deniz suyunun içme suyu olarak kullanıldığını görebiliyoruz ve bu sayede rezervlerin sayısının arttırılması da mümkün hale getiriliyor. Henüz ülkemizde bu tür bir çalışma söz konusu değil ancak teknolojik gelişmeler bu tür bir şeyin mümkün olduğunu ortaya koyuyor. Desalination adı verilen yöntem ile birlikte denizden alınan suyun içme suyu olarak kullanıldığını görebiliyoruz ve oldukça etkileyici bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.

Deniz Suyu İçilebilir mi?

Deniz suyu arıtma yöntemleri tercih edilerek sağlıklı hale getirilebilir ancak direkt vücuda alınması söz konusu değildir. Mineral ve zehirli atık bakımından yoğun bir yapıya sahip olan deniz suyunun tüketilmesi çok da sağlıklı değildir. Şebeke suyundan bile çok daha zararlı olan deniz suyu, çok sayıda canlının barındığı kirli bir sudur ancak bazı ülkeler deniz suyunu arıtmaya ve içme suyu elde etmeye devam ediyor ve belki ilerleyen yıllarda ülke olarak biz de bu tür bir tercihte bulunabilir ve su rezerv sayımızı da en iyi şekilde arttırabiliriz.

Deniz suyu arıtma maliyet

Deniz suyunu arıtmanın yatırım ve işletme maliyeti yüksektir. Deniz suyunu su potansiyeli bulunmayan, başka alternatifi kalmamış ülkeler kullanırlar.

Deniz Suyu nasıl Arıtılır

Deniz suyundan içme suyu elde edilmesi binlerce yıldır uygulanan bir işlem. Örneğin geçmişte gemilerdeki içme suyu ihtiyacı bu şekilde karşılanıyordu. Deniz suyundaki tuzun ayrıştırılması için genellikle iki yöntem kullanılıyor. İlkinde deniz suyu ısıtılarak buharlaşması sağlanıyor. Daha sonra su buharı soğutularak yoğunlaştırılıyor ve sıvı haldeki saf su depolanıyor. İkinci yöntemde ise deniz suyundaki çözünmüş haldeki tuz, sadece belirli büyüklükteki parçacıkları geçiren bir zar (Membran) kullanılarak, ayrılıyor.

Ancak bu süreçte ortaya çıkan tuz oranı çok yüksek atık suyun tekrar denize karıştırılması bölgedeki sualtı yaşamını olumsuz şekilde etkiliyor. Arıtma sistemlerinin tuzlu suyun aşındırıcı etkisinden korunabilmesi için kullanılan kimyasal maddeler de atık su ile birlikte deniz suyuna karışıyor. Ayrıca arıtma tesislerinden çıkan yüksek sıcaklıktaki su, deniz suyunun sıcaklığında artışa neden oluyor.

Tuz oranı çok yüksek olduğu için deniz suyundan daha yoğun olan atık suyun özellikle deniz tabanına yakın bölgelerde yaşayan canlı türlerini etkilediği düşünülüyor. Atık suyun, çok sayıda farklı noktadan boşaltılarak deniz suyuyla karışmasının kolaylaştırılması ya da enerji santrallerinde kullanılan soğutma suyu ile karıştırılarak tuz oranının azaltılması sebep olduğu olumsuz etkilerin azaltılmasına yardımcı olabilir.

İşte Habertürk ve Show TV'nin yeni sahibi Asgari ücretle birlikte hangi ödemeler değişecek? Sözde komutan Mazlum Abdi ve PKK/YPG panikte!
Sonraki Haber