Deprem bölgesinde salgın endişesi! Eczacılar seferber oldu, 30 bini aşkın ilaç depremzedelere dağıtılacak
Kahramanmaraş merkezli deprem 10 ilde büyük yıkımlara neden olurken binlerce kişi yaşamını yitirdi. Enkaz yığınlarının altında kalan şehirlerde yıkıntıların yarattığı kirlilik ve çevrede biriken atıklar nedeniyle salgın endişesi baş gösterdi. Türk Eczacıları Birliği (TEB) öncülüğündeki binlerce eczacı ise afet bölgesi için seferber oldu. TEB tarafından depremzedelere dağıtılmak üzere 30 bin kutu ilaç bulunuyor.
Kentin değişik noktalarına büyük ihtiyaç hissedilen seyyar tuvaletler kuruldu. İlk olarak Konya Karatay Belediyesi seyyar tuvalet kurarken bu belediyeyi diğerleri izledi. Yardım organizasyonunda yaşanan sıkıntıların giderilememesi nedeniyle kente gönderilen bir bölümü giysilerden oluşan yardımların rastgele noktalara bırakılması da sıkıntılara yol açıyor.
Kentte yıkıntıların yarattığı kirliliğin yanı sıra yenilen ve içilen maddelerin etrafa atılması sonucu kentte çöp yığınları oluştu. Bu durumun sağlık açısından sıkıntı yaratmasından endişe ediliyor. Deprem bölgesinde salgın hastalıklara karşı önlem alınması gerektiği belirtiliyor.
30 BİN KUTU İLAÇ AFETZEDELERİ BEKLİYOR
Türk Eczacıları Birliği (TEB) öncülüğündeki binlerce eczacı afet bölgesi için seferber oldu. Kahramanmaraş’taki ilaç tırında çalışan gönüllü eczacılar vatandaşa, “Ankara’da benim dükkanımda bulamayacağım ilaç şu an burada var” diye çağrıda bulundu. Afet koşulları sebebiyle açılmayan eczaneler, daha küçük metrekarelere sahip, kriterleri yine Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen noktalarda açılabilecek. Fakat Kahramanmaraş gibi depremin tüm noktaları vurduğu kentlerde eczacılar zorlanıyor. Bu sebeple TEB 6 ilde ilaç dağıtımı yapıyor.
5 bin kalemin üstünde, 30 bin kutuyu aşkın ilacın getirildiği Kahramanmaraş, depremin vurduğu 10 il için ilaç dağıtım merkezi konumunda. TEB ilaç tırı konumunu sosyal medyada duyuruyor ancak farkındalık yeterli değil. Vatandaşın kendine ulaşmadığını anlatan TEB gönüllüleri, zaman zaman vatandaşa doğrudan ulaşıyor ancak ilaca erişimin düzene oturması için Sağlık Bakanlığı’nın müdahalesi şart. Gönüllü eczacılar “Günde 2-3 tr ilaç geliyor ama dağıtılan az” dedi. İlaç tırlarının 5’i Adıyaman’da, 2’si Gaziantep’te, 6’sı Hatay’da, 5’i Kahramanmaraş’ta, 4’ü Malatya’da, 2’si Şanıurfa’da. Toplam seyyar eczane sayısı ise 4 yeni noktayla 24’e çıktı. TEB Başkanı Arman Üney, “4 konteyner eczanemizin daha faaliyete geçmesini planlıyoruz” dedi.
ÇADIRKENT’TE EN BÜYÜK İHTİYAÇ ISITICI VE İÇ ÇAMAŞIRI
AFAD, Milliyet, o çadırkenti ziyaret ederek depremzelerle konuştu. Depremin ikinci günü kurulan çadırkentte toplam bin 80 kişi kalıyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen yardımlar AFAD’ın şeker fabrikası içerisinde kurduğu depoda toplanıyor. Burada bölüm bölüm ayrılan malzemeler ihtiyaç sahiplerine polis ve askerler tarafından dağıtılıyor. Şu ana kadar çadırkente 22 TIR yardım yapıldı. Bununla birlikte çadırkentin yanında yüz araçta da 400 kişi yaşıyor. Gece eksi 15 dereceye kadar düşen hava şartları nedeniyle depremzelerin üşümemesi için çadırların altına tahta döşemesi yapılarak ısıtıcılar için elektrik tesisatı kurulmuş durumda. Vatandaşlar tuvalet ihtiyacını karşılamak için fabrikanın tuvaletlerini veya çadırkent içinde kurulan seyyar tuvaletleri kullanabiliyor. Bugün itibariyle de çadır kentin içerisinde vatandaşların, banyo ihtiyaçlarını giderebilmesi için seyyar banyolar kurulacak. Depremden etkilenenlere psikolojik destek sağlamak için çadır kentin içerisinde psikodestek merkezi, çocuklar için okul öncesi çadırı ve hastalar için sağlık çadırı bulunuyor.
YARDM MALZEMELERİNİ ASKER VE POLİS DAĞITIYOR
Çadırkentin depremin ikincisi günü kurulduğunu söyleyen AFAD Şeker Fabrikası Çadırkent sorumlusu Cafer Karaaytuğ, “Çadırkentimizin içerisinde Van Büyükşehir Belediyesi’nin gönderdiği bir çorba servisi olan TIR’ımız var. STK’ların gönderdiği yemek ve ikramları kullanıyoruz. Şeker fabrikasının ana deposunda oluşturduğumuz depomuzda da AFAD’tan gelen TIR’lar, Türkiye’nin her tarafından gönderdiği yardımları burada uygun bir şekilde indiriyoruz. Her malzemeyi ayrı ayrı stantlar kurduk. Bu stantlara lositik destek veren gönüllülerimiz var. Çocuk, erkek ve kadın çamaşırı, bez, kadın hijyen bezleri her türlü malzeme, ısıtıcı, ayakkabı su ekmek reyonların da bütün malzemeleri topluyoruz. Görevli arkadaşlarımız, asker ve polisimiz tarafından beşerli sıra halinde alıyorlar. Şu an en çok ihtiyaç duyduğumuz şeyler ısıtıcı, kadın, erkek ve çocuk iç çamaşırları” diye konuştu.