Deprem esnasında hızlı bilgi yaymak için Twitter’da o iki özelliğe dikkat! Uzmanlar açıkladı

Deprem sonrası, sosyal medyanın bilgi yayma hızı bir kez daha kanıtlandı. Doğal afetler esnasında iletişimin doğru kullanılmasına ilişkin bilgilendirme gerçekleştiren uzmanlar ise, Twitter için iki hususa dikkat çekti.

Tüm Türkiye’yi yasa boğan, merkez üssü Kahramanmaraş olan iki büyük depremin etkisi altında olan 10 ilde büyük yıkımların yol açtığı acı kayıplar rakamsal olarak artmaya devam ederken; uzmanlardan da bir açıklama geldi. Doç. Dr. Ali Murat Kırık ve Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan’ın açıkladığı detaylar neticesinde sosyal medyanın başta deprem olmak üzere doğal afetler gibi sorunlarda nasıl doğru kullanılabileceği ortaya çıktı.

GSM operatörlerinin iletişim ağının çökmemesi açısından ve bölge ile dış dünyanın iletişimi kesilmemesi için deprem gibi doğal afetlerde kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, olağanüstü durumlarda doğru sosyal medya kullanımına ilişkin bilgi verdi.

SOSYAL MEDYAYI GEREKSİZ YERE MEŞGUL ETMEMELİ

Yapılan en büyük yanlışın hem GSM operatörlerinin hem de sosyal medyanın meşgul edilmesi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Ali Murat Kırık, "Göçük altında kalan insanlar, konumlarının tespit edilebilmesi için hashtag ve mesajlar yoluyla herkese ulaşmaya çalışıyor. İyi niyetli bir şekilde depremzedelere geçmiş olsun dileklerimizi iletmek isterken aslında hata yapıyoruz. Telefon hatları gibi sosyal medyayı da gereksiz yere meşgul etmiş oluyoruz” diye konuştu. Ardından gereksiz paylaşımlara karşı vatandaşları uyaran Doç. Dr. Kırık, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

“Paylaşım yaptım, 'geçmiş olsun' dedim, yıkılan binayı çektim ve paylaştım. Bunların hiçbirisi ne yazık ki bir şey değiştirmiyor. Sosyal medya da tıpkı GSM operatörleri gibi kullanılmalı. Şu an gereksiz herhangi bir şey paylaşmanın hiç sırası değil. Devlet kurumlarının ve yetkili kişilerin yaptığı haberler, paylaşımlar baz alınmalı.”

ALGORİTMAYA DİKKAT ETMELİ

Twitter’da bulunan ‘Blue’ aboneliğini baz alan Osman Demircan ise, “Eğer 'Blue' aboneliğiniz varsa uygulama sizin tweet'lerinizin öne çıkmasını sağlayabiliyor. Bu nedenle attığınız tweet'lere çok dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü algoritma sizin en üstlerde gözükmenizi ve daha fazla kişiye ulaşmanızı sağlıyor. Bu da önemli mesajların altlarda kalmasına ya da hiç görülmemesine sebep olabiliyor” diyerek, algoritmanın çalışma mantığından bahsetti. Hashtag kullanımının önemine değinen Demircan, şöyle konuştu:

“İnsanlar konuları takip etmek için hashtag'leri kullanıyorlar. Siz orada çok fazla popüler bir hashtag kullanırsanız insanlar da bilgi almak için bu hashtag'lere tıkladığında tweet'lerinizin üst sıralara çıkmasına sebep olabilir. Bu sadece 'Geçmiş olsun Kahramanmaraş' mesajı da olabilir. Böyle mesajları şu an için kesinlikle atmamak gerekiyor. Sosyal medyayı da insanlara yayın yapan GSM operatörleri gibi bir şebeke olarak görmek gerekiyor. Bu sebeple tıpkı telefonlar gibi orayı da gereksiz yere meşgul etmemek gerekiyor.”

İşte 500 TL'lik banknot 23 Kasım 2024 Cumartesi hangi atlar hangi pistte yarışacak? TJK paylaştı! İşte 22 Kasım 2024 at yarışı koşu sonuçları
Sonraki Haber