Deprem güvenliği için kullanılıyor; bu temel oldukça ekonomik!

Deprem sonrası yaşanılan toplumsal endişe, binaların sağlam olup olmadığını sorgulatmaya başladı. Bu noktada dikkat çeken radye temeller ise, bina yapımında güvenliği sağlayabiliyor. İşte detaylar…

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve tam 10 ilde yıkım etkisi yaratan iki büyük deprem sonrası bölgede başlayan hasar tespit çalışmaları ilginç bir gerçeği de ortaya çıkardı. Yaşanan depremin ardından yıkılan binalar kadar, yıkılmayan binaların da olduğu öğrenildi. Başka bir deyişle, deprem ile mücadelenin sağlam bina ile yapılabileceği gerçeği Türkiye’nin yüzüne acı bir şekilde vurdu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bölgedeki incelemelerinin ardından hasarlı yapılar gibi hasarsız yapılara ilişkin de bilgi verdi. Sayısı hiç de az olmayan hasarsız yapılar, depreme karşı koymasıyla dikkat çekti. İki büyük depremden de hasarsız geçen TOKİ’ler de bu yapılar içerisindeki yerini aldı. Sağlam yapı tekniklerinden biri olan radye temel ise, deprem sonrası maliyeti ile en çok merak edilen teknikler arasına girdi.

RADYE TEMELİN MALİYETİ DÜŞÜK

Zeminin uygun olmadığı noktalarda inşaatçıların sıklıkla başvurduğu temel türlerinden biri olan radye, daha geniş bir hacim oluşturmayı mümkün kılıyor. Başka bir deyişle, kolon ve kiriş gibi yapının önemli olan unsurları, radye temelin üzerine oturtuluyor. Geniş bir alana böylelikle yayılan temelin taşıyabileceği yük ve sarsıntıya karşı koyabileceği dirayet de artmış oluyor.

Kazık temel ve kesonlar ile de kullanabilen radye temel, pek çok yapı için son derece uygun bir teknik olsa da özellikle deprem bölgelerinde sıkça kullanılıyor. En azından kullanılması gerekiyor. Zemini depreme karşı daha dayanıklı hale getiren bu temel türünün ekonomik maliyeti ise, diğer deprem önlemlerine göre çok daha düşük olarak ortaya çıkıyor. 

RADYA TEMEL DAHA GÜVENİLİR

Zorlu zemine karşı koymak için bir alternatif olan radye temel, elbette pek çok zemine göre çok daha güvenilir. Binanın yapılacağı zeminin güvenli taşıma gücü yoksa kullanılan bu temel, yükü fazla olan yapılar ve yer altı sularının fazla olduğu yerler için de inşaatçıların ilk tercihleri arasında yer alıyor.

Tek türü olmayan radye temel genel olarak düz radye temel, kirişli temel, mantar şeklinde temel gibi türlerde kullanıyor. Buna ek olarak piyasada ters kemer şeklinde temel, hücresel temel gibi radye temel çeşitleri de bulunuyor.

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber