Deprem sonrası konteyner evlerde fiyat artışı sürüyor! İşte satış fiyatları
Deprem sonrası konteyner evlere olan talebin artması, üreticileri harekete geçirdi. Hammadde ve işçi maliyeti artışı nedeniyle sektörde bir yükselme varken; son fiyatlar dikkat çekti.
Kahramanmaraş’ta gerçekleşen ve tam 11 ili etkileyen deprem bölgelerinde geçici barınma ihtiyacını gidermek için üretimine hız verilen konteyner evlere talep arttı. Sanayide üretim hız kazanırken; Ticaret Bakanlığı ise, olağanüstü hal (OHAL) süresince yani üç ay boyunca konteyner ihracını yasakladı. Üretim sadece yurt içine yapılırken; artan maliyet dikkat çekti.
Depremden hemen sonra konteyner ev fiyatlarında bir artışın yaşanması, pek çok kesim tarafından fırsatçılık olarak nitelendirilmişti. Ancak işin aslı sonradan ortaya çıktı. Tam kapasite üretime geçen işyerleri, işçi ve hammadde temininde zorlanmaya başladı. Bu durum fiyatlara yansırken, konteyner evlerin maliyeti de her geçen gün artmaya başladı. DHA’ya konuşan sektör temsilcileri Hakan Durmaz ile Sedat İmamoğlu, konteyner evlerin güncel fiyatlarından bahsetti.
DEPREM BÖLGELERİ İÇİN 95 BİN TL
Konteyner ve prefabrik yapı firması yöneticisi Hakan Durmaz, “Daha önce üretimimizin yüzde 50'si yurt dışına gidiyordu. Önceden günlük üretimimiz 20 konteynerdi, bu sayıyı 50'ye çıkardık. AFAD ve Kızılay tarafından bölgenin en çok ihtiyacı olan, bir ailenin yaşayabileceği iki oda, tuvalet, mutfak, içeren bir konteyner tipi belirlendi, örnek gösterildi. Biz de sadece onu üretiyoruz” diyerek, şu an tam kapasite üretime geçtiklerini bildirdi. Ardından üretilen modellerin fiyatını bildiren Durmaz, “Buradaki ürünlerin hemen hemen tamamı bağışlarla hazırlandı. Yardım kuruluşları, dernekler, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörden yardım etmek isteyenler bizlere müracaat ediyor. Bu ürünün de fiyatı 95 bin TL artı KDV'dir” diye konuştu. Son olarak hammaddeye de ihracat yasağı getirilmesi halinde sorunun çözüleceğini bildiren Durmaz, şöyle konuştu:
“Özellikle deprem bölgesine gönderilen konteyner ve prefabriklerin ham maddelerine de 3-4 ay ihracat yasağı getirilirse, biz tedarik süresinde problem yaşamayız. Yani bizim isteğimiz, prefabrik ve konteynere dair ham madde ihracatını da kısa bir süreli de olsa ara verilmesini istiyoruz. Tabii biz de duyuyoruz, özellikle böyle bir zamanda fırsatçılık çok kötü. Yani, hiçbir konteyner firmasında, kurumsal firmalarda, büyük firmalarda anormal fiyat artışı duymadım. Bunların fiyat katalogları kontrol edilebilir. Bazı al-satçılar, küçük satıcılar, elinde birkaç konteyner bulunduranlar bu şekilde yapıyor olabilir. Sektörde yüzde 20 ile yüzde 30 arasında fiyat artışı oldu, ham madde, işçilik kaynaklı olarak. Bizim bu bahsettiğimiz modelimiz 80-85 bin TL'ydi, 95 bin TL oldu. Piyasada da aynı şekilde, 40 bin liradan 130 bin liraya kadar aynı model ve görüntü fakat malzeme kalitesiyle fiyatı değişen ürünler bulunuyor.”
MALZEME TEDARİĞİNDE SORUN DEVAM EDİYOR
Tuzla'da konteyner imalatı yapan Sedat İmamoğlu da sektörüne ilişkin bilgi verdi. Temel sorunun malzeme tedariği olduğunu belirten İmamoğlu, “Şu an malzeme tedarik konusunda sorun yaşıyoruz. Birkaç firma bir araya gelip sermaye biriktirip, deprem bölgesi için satın almalar yapabilir miyiz, daha iyi fiyata ürün verebilir miyiz diye de konuştuğumuz oldu. Yani, küçük ölçekli firmalar, orta ölçekli ve büyük firmalardan da aynı duyumları alıyoruz. Çünkü sektörde hep beraber çalışıyoruz, birbirimizi tanıyoruz. Piyasada gerçekten tedarik konusunda ciddi bir sıkıntı var” dedi. Bunun getirdiği sorunları da paylaşan Sedat İmamoğlu, şu açıklamayı yaptı:
“Bu bizim hem üretimi hızlı bir şekilde yapıp göndermemize engel oluyor, hem de fiyatların artmasına sebep oluyor. Çünkü her sektörde olduğu gibi maalesef bizim sektörümüzde de fırsatçılar olduğunu duyuyoruz. Bazı ciddi malzemeleri tedarik etmekte sorun yaşıyoruz. Konteynerlerin birçok tipi var ama, en çok kullanılan iki tiptir. Biz tesisimizde deprem bölgesine de gönderdiğimiz, betopan malzemeli konteyneri iki günde 1 adet olarak, sandviç panel dediğimiz konteyner tipini ise günde 2 adet kapasiteyle üretebiliyoruz. Betopanlı ürünlerin 70 ile 100 bin TL arasında olanları var. Sandviç panelli ürünler de aynı şekilde. Çatılı, izolasyonu yüksek ürünlerde fiyatlar artıyor. Zeminde kullandığımız piyasada betopan olarak bilinen malzeme ve dış cephede kullandığımız sandviç saç malzemesinde tedarik problemi yaşıyoruz.”