Deprem sonrası sürece dikkat edin! Uzman isim uyardı: kalp krizi riski
Deprem sonrası yaşanabilecek sağlık sorunlarına ilişkin uyarılarda bulunan uzmanlar arasına Kardiyoloji Uzman Dr. Murat Şener de eklendi. Dr. Murat Şener, kalp krizine karşı uyarılarda bulundu.
Deprem sonrasında devam eden arama ve kurtarma çalışmalarını umutla takip etmeyi sürdüren Türkiye’de bir yandan da uzmanların deprem sonrasında yaşanabilecek olan sağlık sorunlarına ilişkin uyarıları dikkat çekmeye başladı. Enkaz altından çıkarılan vatandaşlar için sık sık hipotermi ve crush sendromu uyarısında bulunan uzmanlar, deprem sonrasında tetiklenebilecek kaygı ve depresyona ilişkin de depremzedeleri uyarmıştı. Bu kez uyarı Kardiyoloji Uzman Dr. Murat Şener’den ‘kalp krizi riski’ diyerek geldi.
Her yıl pek çok kişinin yaşamına neden olan kalp krizi, özellikle strese bağlı tetiklendiği için yoğun stres içeren facia döneminin ardından uzmanların bir kez daha gündemine geldi. CNN Türk’e demeç veren Kardiyoloji Uzman Dr. Murat Şener’in de gündeminde kalp krizi vardı. Artan strese bağlı olarak depremzedelerin kalp krizi riski bulunabileceğine dikkat çeken Dr. Murat Şener, önemli açıklamaları peş peşe gerçekleştirdi.
DEPREM SONRASI PEK ÇOK SAĞLIK SORUNU TETİKLENEBİLİR
Deprem gibi bir anda aşırı stres ve korku ile oluşturabilecek çeşitli doğal afetlerin kalp krizi riskini artıracağını bildiren Dr. Murat Şener, en ufak bir stres halinin bile kalp kasına zayıf kan akışı gibi problemleri tetikleyebileceğini hatırlattı. Kalbin yeterince kan veya oksijen almadığı durumlarda kalp krizi ve buna bağlı olarak felç riskinin arttığını bildiren Dr. Şener, deprem sonrası vatandaşların sağlık kontrolleri için uzmanlara başvuruda bulunmasının şart olduğunu belirtti.
Uzun süren stres durumlarında, kanın pıhtılaşma şeklinin de etkilenebileceğini bildiren Dr. Şener, bu durumun da felç riskini artırabileceğinin altını çizdi. Strese verilen tepkinin halihazırda bir koruma mekanizması olduğuna dikkat çeken Dr. Şener, bu tepkinin sürekli olması halinde de zarar vereceği olacağını vurgu yaptı. Yani hem stresin hem de strese verilen tepkinin kontrol altında tutulması şart.
DEPREM SONRASI SAĞLIK SORUNLARINI GÖRMEZDEN GELMEYİN
Strese tepki olarak salgılanan kortizol hormonunun kan kolesterolünü, trigliseritleri, kan şekerini ve kan basıncını artırabileceğini bildiren Dr. Murat Şener, aynı zamanda bunların da pek çok hastalık için risk ortaya çıkardığını unutmamak gerektiğini ifade etti. Dr. Şener’in gündeminde strese bağlı biriken plaklar da vardı.
Dr. Şener, stresin aynı zamanda arterlerde plak birikintilerine neden olabileceğini de belirtti. Deprem sonrası; azalan enerji ve uyku, endişe, öfke ve depresyon duyguları, sabırsızlık ve unutkanlık gibi durumların gözlenebileceğini bildiren Dr. Şener, bu gibi durumlarda bir uzmana başvurulması gerektiğini ifade etti.