Deprem sonrası uzmanlar uyardı: Geç kalmadan hijyen sorununu çözmek gerekiyor!

Deprem sonrası oluşabilecek sağlık sorunlarına ilişkin uyarılarda bulunan uzmanlar, alınması gereken hijyen tedbirlerine dikkat çekti. İşte tüm detaylar…

Kahramanmaraş merkez üssü olan ve 10 ili yıkım olarak, 13 ili maddi hasar olarak etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede yaşayan 13,5 milyon vatandaş için zorlu yaşam şartları başladı. Soğuk ile mücadele etmek zorunda kalan depremzedelerin bir diğer sorunu ise uzmanlara göre olası bulaşıcı hastalıklar. Haiti'de 2010 yılında gerçekleşen 7.0 büyüklüğündeki depremin üzerinden geçen 9 ay sonra kolera salgınına neden olduğunu hatırlatan uzmanlar, hijyen için alınması gereken önlemleri tek tek sıraladı.

Dünyanın gördüğü ilk büyük deprem olmayan Kahramanmaraş depremi gibi pek çok deprem yaşandı. Yaşanan bu deprem sonrasında ise alınmayan hijyen tedbirleri pek çok sağlık sorununu beraberinde getirdi. Örneğin Japonya’da 2011 yılında meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki deprem ve sonrasındaki tsunami, influenza ve norovirus salgınları ile sonlanırken; Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 2001 ve 2005 yıllarında meydana gelen kasırgalar cilt hastalıkları, üst solunum yolları enfeksiyonları, zatürre ve ishal, Pakistan’da 2005 yılında meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki deprem ise ishal salgını ile sona erdi. Bu konuda uyarılarda bulunan uzmanlar, önerilerini açıkladı.

ŞEBEKE SULARININ KAYNATILMASI ÖNEMLİ

Deprem sonrası şebeke suyunun kullanılmasını henüz riskli bulan uzmanlar, depremzedelerin kaynağı belirsiz suyu tüketmemesini de önemle rica etti. Sadece temiz su kullanımını tavsiye eden uzmanlar, bulunamaması halinde kaynamış suyun da kullanılabileceğini bildirdi. Kullanım suyu için klor tabletleri gibi temizleyici önlemlerin alınması gerektiğini bildiren uzmanlar, kişilerin su tüketimi kadar temizliğin sağlanmasında da suyun önemli olduğunun altını çizdi.

SEYYAR TUVALETLERİN ARTMASI ŞART

Suyun eksikliği pek çok bakteriyel sorunu beraberinde getirebilecekken, asıl sorun tuvaletlerin az olması. Zira bu konuda önlem alınmazsa uzmanlar, olası bir kolera salgının baş gösterebileceğini düşünüyor. Bunun için seyyah tuvaletlerin bölgede çok daha fazla olması gerektiğini bildiren uzmanlar, seyyar olmayan tuvaletlerin ya da tuvalet kullanımı için açılan çukurların ise, alt yapıya bağlanmasını tavsiye etti. Aynı şekilde kurulan sahra tuvaletlerinin çukurlarının günlük olarak kapatılmasını tavsiye eden uzmanlar, çukurların üzerine günlük olarak kireç kaymağı gibi maddeler ile dezenfekte edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bölgedeki bir başka sorun ise çöp! Çöplerin acilen alınması gerektiğini bildiren uzmanlar, gönüllü ekiplerin çöp toplayabileceğini öneriyor.

O bankadan faiz indirimi için müşterilerine jet açıklama geldi Müge Anlı Esma Yavuz olayı Nedir? İsrail Palmira'ya PYD-YPG koridoru için mi saldırdı?
Sonraki Haber