Depremzedeler afetle mücadele sürecinde neler yapmalı?
Adıyamanlı depremzede Psikolog Furkan Bozkurt, Gölbaşı'da SuperHaber muhabiri Mevlüt Yüksel'e depremzedelerin psikolojine ilişkin çok kritik uyarılarda bulundu.
SuperHaber muhabiri Mevlüt Yüksel, Kahramanmaraş merkezli depremlerden ağır hasar alan Adıyaman Gölbaşı’da yaşanan son durumu SuperHaber izleyicileri için görüntüledi. 1 Nisan Caddesi’nde yıkılan ve hasar alan binaları kayıt altına alan Yüksel, enkaz kaldırma çalışmalarının yapıldığını aktardı. Bölgede sessizliğin hakim olduğunu belirten Mevlüt Yüksel, yaşayanların çoğunun bölgeden ayrıldığını belirtti.
Adıyaman’da yaşayan depremzede Psikolog Furkan Bozkurt, bölgede yaşananları ve Adıyamanlıların psikolojisini Yüksel’e anlattı.
‘’ADIYAMAN’DA ÇADIR VE MORALE İHTİYACIMIZ VAR’’
Depreme uykuda yakalanan Furkan Bozkurt, yaşananları değerlendirirken ’’Depreme Adıyaman’da evde uyurken yakalandım. Çok korkunçtu. Psikolog olsam da travmalarla ilgilensem de hepimizin çaresiz kaldığı bir andı. Depremden sonraki süreç çok önemli. Uğradığımız maddi ve manevi yakıpların etkileri devam ediyor. Doğma büyüme Adıyamanlıyım. Burası tanınmayacak bir halde. Burayı tanıyamıyoruz, geceleri uyuyamıyoruz. Hala vefat haberleri alıyoruz. Ayakta kalmaya çalışıyoruz. Adıyaman’da enkaz kaldırma çalışmaları yapılıyor. Ağır hasarlı, çökme tehlikesi olan bina önündeyiz. İnsanlar evlerinden tahliye edildi. İmkanı olan il dışına çıktı. Bölgede çadır ve morale ihtiyacımız var.’’ sözlerini kullandı.
‘’ÇOCUKLAR İÇİN OYUN ALANLARI OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILIYOR’’
Bölgede çocuklar için oyun alanları oluşturulmaya çalışıldığını aktaran Bozkurt, ‘’Ruh sağlığı çok önemli. Bu süreçte moralimizi yüksek tutmalıyız. Hayatta kalmak ve yardıma ihtiyacı olan insanlara yetişebilmemiz için acımızı bir 6 ay ertelememiz lazım. El birliğiyle memleketimizi yeniden ayağa kaldıralım. Artçı depremler devam ettiği için hepimizde korku var. Şok etkisini atlatmaya çalışıyoruz, genel olarak alıştık. Tramvalarımızı atlatmaya çalışıyoruz ama ne derece mümkün. Unutamıyoruz, alışıyoruz. Temel ihtiyaçlarımızı karşılamaya çalışıyoruz. Çok ekip burada, çalışmalar devam ediyor. Doğru düzgün ne yemek yedik, ne su içtik. Psikososyal olarak gönüllü çalışan arkadaşlarımız dahil herkes sahada işin ucundan tutmaya çalışılıyor. Bölgede çocuklar için oyun alanları oluşturulmaya çalışılıyor. Buna benzer travmatik olaylar çocukluk yaşta yaşanıyor.’’ dedi.
DEPREMİN PSİKOLOJİK ETKİLERİ: ‘’BU SÜREÇTE TEK KALMAKTAN KAÇINMALIYIZ’’
Depremzedelerin psikolojik sağlığını korumasına dikkat çeken Furkan Bozkurt, ‘’Depremzedelerin kapalı alanda kalma, ölüm, hastalık hastası olma, uyuyamama, stres, vücudun kaşınma, mide ağrıları gibi tramvatik olarak yaşanabilir. Bunlar psikolojik olarak ele alınmalı. Kimse sağlıklı uyku uyuyamıyor, diken üstündeyiz. Depremzedeler bu süreçte uzman desteği almalı. Aile olarak birlik beraberlik sağlanmalı. Bir an önce yaşam alanları oluşturulmalı. Üzüntülerimizi 6 ay ertelemeliyiz. Şu an hayatta kalma mücadelesi veriyoruz. Moralleri yüksek tutmamız lazım. Depremzede vatandaşlara yardım edebiliriz. Kimsesiz kalan vatandaşlarımıza moral desteği verebiliriz. Sosyal yardımda bulunabiliriz. Depremzedeler bu süreçte tek kalmamalı. Travmatik olaylarda tek kalmak psikolojiyi olumsuz etkiler. Mezarlıklardan uzak durulmalı. Teyit edilmeyen bilgilere itibar edilmemesi gerek. Herkes birbirine kenetlenmeli. Süreç birlikte atlatılmalı. Eski sosyal alanımız yok oldu.’’ ifadelerini söyledi.
Psikolog Furkan Bozkurt’un açıklamalarını SuperHaber’de izleyebilirsiniz…