Depremzedelere 15 bin TL nakit destek verilerek kiraları ödenecek! İşte deprem destek ödemesi başvurusu...
Kahramanmaraş’ta yaşanan ve 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler Türkiye'yi yasa boğdu. Yaşanan faciaların ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 10 ilde destek ödemeleri için başvurular başlatıldı. Peki,
Türkiye'yi yasa boğan depremin ardından mağduriyetlerin giderilmesi, depremzedelerin her türlü ihtiyacının hızlıca karşılanması için seferberlik ilan edildi.
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI 100 MİLYAR LİRA YARDIM AYIRDI
Hazine ve Maliye Bakanlığı yaraların sarılması için toplam 100 milyar lira kaynak ayırdı, AFAD'a 1 milyar lira ek bütçe sağlanırken destek ödemeleri hızlı bir şekilde devreye alınmaya başladı. İlk adımda evleri yıkılan veya ağır hasar görenlere 10 bin lira acil destek, 15 bin lira taşınma yardımı gerçekleştirilecek. Kira, taşınma desteğinde il şartı olmayacak, çadırda kalana da kira bedeli ödenecek.
15 BİN TL NAKİT YARDIM YAPILACAK VE KİRA BEDELİ ÖDENECEK
AFAD Acil Yardım ödeneğinden binası yıkılan, hasar görenlere hane başına 15 bin lira taşınma yardımı başlatılacak. Konteyner kentler dışında kalacak ev sahiplerine 5 bin, kiracı olanlara da 2 bin lira kira yardımı yapılacak. Kira desteği bir yıl sürecek. Çadırlarda kalmak istemeyen vatandaşların kira bedeli ödenecek. Kira ve taşınma destekleri başka şehirlerde de geçerli olacak. Deprem bölgesinden ayrılmak isteyen vatandaşlar için kolaylık sağlanırken, havayolları ücretsiz uçuşlarla depremzedeleri taşımaya devam ediyor.
KREDİ KARTI LİMİTLERİ ARTIRILDI
Aylık veya yıllık ortalama gelir düzeyinin tespit edilememesi durumunda gerçek kişilerin edinebilecekleri kredi kartlarının toplam limiti 2 bin liradan 5 bin liraya çıkarıldı.
DEPREM YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Afetzede hak sahipliği başvurusu e-Devlet üzerinden veya mahalle, köy muhtarlıkları üzerinden yapılabilecek. Konut, iş yeri ve ahırları ağır-yıkık ve orta derecede hasar gören mülk sahipleri afetten önce ve afet tarihinde mülkiyeti ebeveynine ait hasarlı ikinci ve üçüncü konutta oturanlar, iştirak ve müşterek maliki oldukları konut, işyeri hasar görenler, konutları istimlak edilen aileler hak sahipleri listesinde yer alıyor.