Deutschebank'tan yeni Türkiye raporunda Kasım detayı! İşte faiz ve enflasyon tahmini

Bununla birlikte,

(i) yönetilen fiyat artışları,

(ii) akaryakıt, alkol ve tütünde otomatik vergi artışları ve

(iii) kamu çalışanlarına ve emeklilere yapılan ücret artışları (son 6 aylık enflasyona endeksli) ile iç talepte beklenen canlanmanın doğrudan ve dolaylı etkilerine bağlı olarak temmuz ve ağustos aylarında aylık enflasyonun yükselmesini bekliyoruz.

Enflasyon beklentileri TCMB'nin yakın ve orta vadeli enflasyon hedeflerine daha fazla yakınsamalıdır. TCMB'nin anketine göre enflasyon beklentilerindeki iyileşme, piyasa katılımcıları arasında mevcut ekonomik programa yönelik güvenin arttığını göstermektedir. Bununla birlikte, hem yakın hem de orta vadeli beklentiler TCMB'nin 2024 ve 2025 enflasyon tahminlerinin üzerinde kalmaya devam etmektedir.

TCMB tarafından yakın zamanda yayınlanan reel sektör şirketlerinin ve hanehalkının enflasyon beklentilerine ilişkin istatistiklere göre, reel fiyat belirleyicilerin ve fiyat alıcıların enflasyon beklentileri hem piyasa profesyonellerinin hem de TCMB'nin uzlaşı beklentilerinin oldukça üzerinde seyretmektedir. Bize göre bu durum, politika yapıcıların enflasyonu durdurma ve fiyatlama davranışlarını iyileştirme konusundaki kararlılıklarını ortaya koymak için politika duruşlarında temkinli kalmaları gerektiğini yansıtmaktadır.

Hem itici hem de çekici faktörler TCMB'nin rezerv birikimini desteklemektedir, ancak enflasyonun halen yüksek seyrettiği ve KKM hesaplarının çözülme sürecinin devam ettiği bir ortamda olumlu ivmeyi korumak için temkinli bir duruş gerekmektedir. Dış finansman ihtiyacının azalması ve yerel halkın dolarsızlaşması sayesinde TCMB'nin güçlenen rezerv pozisyonu, politika yapıcılara enflasyonla mücadelede rahatlık sağlamaktadır. Döviz kuru istikrarı, yatırımcıların döviz kuru ve enflasyona ilişkin beklentileri için ana çıpa olmaya devam etmektedir. Döviz korumalı mevduatlara (KKM) uygulanan asgari faiz oranının %35'e düşürülmesine ilişkin son karar, 1 Temmuz itibariyle şirketler için vergi muafiyetinin sona ermesi ve KKM üzerindeki stopaj vergisinde beklenen artışın, şu anda 60 milyar ABD dolarının hemen altındaki seviyelerde bulunan KKM planının çözülme sürecini hızlandırması beklenmektedir. Kalan KKM stokunun bir kısmının döviz mevduatına (özellikle şirketlere ait olanlar) geçtiğini varsayarsak, ek döviz talebi görmeyi bekleyebiliriz. Mart ayından bu yana oluşturduğu güçlü tamponlar göz önüne alındığında, bu durum TCMB için önemli bir endişe kaynağı olmasa bile, KKM hesaplarında önemli bir küçülme sağlanana kadar temkinli bir duruşa ihtiyaç var.

"Türkiye'nin nefretlik ailesi" ile ilgili yeni iddia İşte 19 Eylül 2024 güncel altın fiyatları Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası dolar ve altında son durum Akaryakıtta tabelalar değişti! İşte güncel fiyatlar Akbank'ta hesabı olan soyuluyor! Okan Buruk'tan Fenerbahçe maçı öncesi sürpriz Dries Mertens kararı