Deutschebank'tan yeni Türkiye raporunda Kasım detayı! İşte faiz ve enflasyon tahmini

"TCMB fazla TL likiditesini kalıcı olarak eritmek için ek tedbirlere başvurabilir"

TL mevduat alım ihaleleri O/N onshore faizlerindeki düşüşü tersine çevirmekte yetersiz kaldığından ek likidite sterilizasyonuna ihtiyaç duyulmaktadır. TCMB'nin döviz alımlarının hızı bilanço kırılganlıklarını azaltmaya yardımcı olurken, piyasada aşırı TL likiditesi oluşması gibi bir yan etkiye de yol açmaktadır. TCMB, döviz alımları yoluyla verdiği likiditeyi absorbe etmek için yerel bankalarla olan FX swap defterini azaltıyor olsa da, bu işlemlerin stoku sona ermek üzere (18 Temmuz itibariyle 2 milyar ABD doları) ve TCMB, fazla likiditeyi geçici olarak boşaltmak için 12 Temmuz'dan bu yana yeniden TL alım depo ihalelerine başvuruyor. Bununla birlikte, bu durum para piyasası faizlerini bir haftalık repo faizine veya hatta faiz koridorunun üst sınırına yakın seviyelere yükseltmek için yeterli değildir.

Bu nedenle, parasal koşullardaki gevşemeyi önlemek için fazla likiditenin daha kalıcı bir şekilde çekilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda, TCMB'nin TL likidite fazlasını kalıcı olarak sterilize etmek için ek likidite sıkılaştırıcı önlemler almasını bekliyoruz.
TCMB tarafından daha önce birkaç kez kullanılmış olan zorunlu karşılık oranlarının ayarlanması ilk aday olacaktır.

Para politikası aktarım mekanizmasını desteklemek için ilave tedbirler alınabilir. TCMB, para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğini güçlendirmek için çeşitli adımlar atmıştır. Yerel bankalarla yapılan döviz swap işlemlerinin büyük kısmının geri alınması, kotasyon yöntemiyle döviz swap limitlerinin düşürülmesi ve açık piyasa işlemlerinin temel fonlama kanalı haline getirilmesi bu yöndeki son çabalardan bazılarıdır. Bununla birlikte, (i) kredi büyümesinin yavaşlaması nedeniyle politika faizinin TL mevduat faizlerine aktarılmasında sürtünmeler devam etmektedir,

(ii) bankacılık sektörünün karlılığı üzerindeki baskı ve (iii) yerel bankaların offshore karşı taraflarla döviz türev işlemleri üzerindeki miktar limitleri. TCMB'nin son madde için yakın zamanda bir manevra yapmasını beklememekle birlikte, TCMB'de Türk lirası olarak tutulan zorunlu karşılıklar için ek bir ücretlendirme önererek yerel bankalara karlılık sorunlarını hafifletmek için iştah açıcılar sunabilir. Halihazırda TCMB, KKM yenilemeleri ve normal lira mevduata geçiş hedeflerine bağlı olarak hem düz lira mevduat hem de KKM hesapları için tutulan zorunlu karşılıklar üzerinden faiz ödemektedir.

"Türkiye'nin nefretlik ailesi" ile ilgili yeni iddia İşte 19 Eylül 2024 güncel altın fiyatları Akbank'ta hesabı olan soyuluyor! Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası dolar ve altında son durum Akaryakıtta tabelalar değişti! İşte güncel fiyatlar Okan Buruk'tan Fenerbahçe maçı öncesi sürpriz Dries Mertens kararı