Deutschebank'tan yeni Türkiye raporunda Kasım detayı! İşte faiz ve enflasyon tahmini

Para Politikası Görünümü

Enflasyon Haziran ayında düşüş eğilimine girmiştir ve önümüzdeki iki ay içinde daha da hızlı düşecektir. Ancak bu sadece uzun bir yolculuğun başlangıcıdır ve yolda hala zorluklar bulunmaktadır. Yerel yatırımcıların kırılgan beklentileri, yapışkan hizmet enflasyonu ve döviz korumalı mevduat hesaplarının çözülme sürecinin devam ettiği göz önüne alındığında, yakın vadede faiz indirimi için alan görmüyoruz. TCMB Başkanı Karahan'ın Haziran ayı enflasyon verilerinin ardından şahin tonda söylemlerde bulunması da bu görüşümüzü desteklemektedir. Önümüzdeki aylarda enflasyon eğilimindeki iyileşmenin derecesine bağlı olarak, makro ihtiyati politikalar yoluyla ilk gevşeme adımlarını görebiliriz. Piyasanın nasıl bir denge bulduğunu görmek için başlangıçta TL krediler üzerindeki kredi büyüme limitleri gevşetilebilir.

Baz senaryomuzda, TCMB'nin mevcut politikasını Kasım ayında politika faizini düşürmeye başlayabileceği 4. çeyreğe kadar sürdürmesini öngörüyoruz. Yılın son iki ayında 250'şer baz puanlık indirimlerle 2024 yılı sonunda politika faizinin %45'e düşeceğini öngörüyoruz.

TCMB'nin kararında, 4. çeyrekte enflasyonun ana eğilimindeki gevşemenin devam etmesi, enflasyon beklentilerinin çıpalanmaya devam etmesi, iç talepteki yavaşlama ve KKM hesaplarında önemli bir çözülme etkili olacaktır.

Bu faktörler TCMB'ye gevşeme döngüsünü başlatmak için gerekli koşulları sağlayacaktır.

Enflasyondaki düşüşün devam etmesi ve tüketici enflasyonunun 2025 yılı sonunda %23 seviyelerine gerilemesiyle birlikte 2025 yılında kademeli ancak kalıcı bir gevşeme döngüsünün devam etmesini bekliyoruz. Politika faizi tahminimiz gelecek yılın sonunda %25 seviyesindedir."

"Türkiye'nin nefretlik ailesi" ile ilgili yeni iddia "Adalet tecelli edecek. Bundan hiç şüpheniz olmasın" Meteorolojiden 3 il için kuvvetli yağış uyarısı! Akbank'ta hesabı olan soyuluyor! Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası dolar ve altında son durum Kerem Aktürkoğlu, şova Şampiyonlar Ligi'nde de devam etti!