Dev ekonomilerde alarm zilleri çalıyor: Kabus daha da büyüyecek

Koronavirüs salgınının ekonomideki etkilerinin yavaş yavaş kaybolmaya başladığı dönemde tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar kürsel ekonomide yeniden alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Çin'in yarı iletken çip arzındaki büyük düşüş başta otomotiv ve teknoloji olmak üzere birçok sektörde krize neden olurken Avrupa'da ise gıda tedarikindeki kriz sonrası 'kıtlık' uyarısı yapıldı. Uluslararası kuruluşlar dünyanın en büyük ekonomilerindeki krizin büyümesinden endişe duyuyor

Küresel ekonomide tedarik zincirinde yaşanan sorun alarm zillerinin çalmasına neden oluyor. Özellikle Çin'de yarı iletken çiplerin üretiminde yaşanan sıkıntı başta otomotiv sektörü olmak üzere birçok alanda üretim ve tedarik sorunlarına yol açarken uzmanlar bu durumun daha ağır sonuçlarının olabileceğinin altını çizdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's yaptığı son analizde tedarik zincirindeki sorunun daha da büyüyebileceğini belirterek kabusun daha da büyüyeceğini öngördü.

Moody's, son raporunda küresel çapta ekonomik büyümenin yüksek olmayacağının altını çizerek, salgın nedeniyle sınır kontrollerinin yüksek olması, kapanmalar nedeniyle kişisel tüketimde oluşan baskının sürmesi ve tedarik zincirindeki sıkıntıların bu durumda etkili olacağı belirtildi.

Öte yandan Moody's tedarik zincirindeki krizin aşılması için özellikle lojistik alanda küresel çapta bir çaba gerektiğinin altını çizdi.

IMF'TEN ABD'YE BÜYÜK ŞOK

Tedarik zincirindeki sorunlar nedeniyle dünyanın büyük ekonomileri büyük sorunlarla boğuşurken IMF'den ABD'yi şoke eden bir gelişme yaşandı. Yapılan son açıklamada ABD için yapılan 2021 yılı büyüme tahmini bir puan düşürüldü. Bu oran G7 ülkelerinden biri için yapılan en sert düşüş oldu. IMF'ten yapılan açıklamada büyüme tahminindeki düşüşün nedeni olarak özellikle teknoloji alanında tedarik zincirindeki sorunlar nedeniyle tüketimde yaşanan düşüş gösterildi.

AVRUPA'DA ENERJİ KRİZİ BÜYÜYOR

Öte yandan kriz sadece ABD ve Çin'de değil Avrupa'da da yaşanıyor. Başta İngiltere olmak üzere Avrupa'da yaşanan enerji krizi gıda tedarik zincirini de vurdu. Özellike İngiltere'de marketlerin rafları boş kalırken, büyük kriz manşetlerde yer almaya devam ediyor. İngiltere'de yetkililerin 'kıtlık' uyarısının ardından The Economist dergisinin son sayısında çarpıcı bir analiz yayınlandı. Derginin kapağını da süsleyen analizde ortaya çıkan durumun bir kıtlığın habercisi olduğununun altı çizilerek şu ifadelere yer verildi:

"Gıda talebindeki artış o kadar güçlü ki arza yetişmek için mücadele ediyor. Tır şoförleri imza ikramiyeleri alıyor, bir konteyner gemisi donanması, Kaliforniya açıklarına demir atıyor. O sırada enerji fiyatları yükseliyor. Yükselen enflasyon yatırımcıları korkuturken, 2010'ların bollukları yerini kıtlık ekonomisine bırakıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık 10.4 trilyon dolarlık küresel teşvik bile, kıtlığa çözüm olmayabilir. Pandemi sırasında elektronik ürünlere olan talep patladı. Hepsi kıtlığın habercisi."

Fenerbahçe Arda Güler'i geri istedi Dünya Bankası'ndan elektrik altyapısına 1,5 milyar dolarlık kaynak Devlet Bahçeli MHP Grup Toplantısı'nda konuşuyor
Sonraki Haber