Dev hastane zincirine haksız rekabet cezası!
Sakarya’da bulunan İnci Göz Hastanesi, Dünya Göz Hastanesi’nin reklam yasağına uymayarak haksız rekabete yol açtığı gerekçesi ile konuyu yargıya taşımıştı. 4 yıl süren dava Dünya Göz Hastane’nin aleyhine sonuçlandı. Mahkeme, haksız rekabet yaptığı gerekçesi ile Dünya Göz Hastanesi'nin Sakarya’da bulunan hastaneye tazminat ödemesine hükmetti.
Göz hastalıkları alanında önde gelen 20 şubeli hastane zinciri Dünya Göz (Dünya Göz Hastanesi San. Ve Tic. AŞ) Sakarya’da faaliyet gösteren İnci Göz Hastanesi (Özel Ada Lazer Sağlık Hizm. San. Ve Tic. Ltd. Şti) ile, 5 yıl önceki reklam kampanyası nedeni ile davalık oldu.
İstanbul 2. Asliye Ticaret mahkemesinde yargılaması 4 yıl süren ve gerekçeli kararı geçtiğimiz günlerde taraflara tebliği edilen edilen dava dosyasına göre süreçte şunlar yaşandı:
‘HAKSIZ REKABET’ İDDİASI
Dünya Göz Hastanesi, 2013 yılı ortasında yoğun bir reklam kampanyası başlattı. Kampanyanın odağında ise katarakt ameliyatlarında fark ücreti alınmayacağı konusu yer aldı. Türkiye genelinde yürütülen kampanyada, reklam yasağının delindiğini iddia eden İnci Göz Hastanesi yetkilileri, konuyu yargıya taşıdı. Şubat 2014 yılında, Dünya Göz’e karşı haksız rekabeten kaynaklı olarak tazminat davası açıldı.
YÜZDE 50’LİK DÜŞÜŞ
Davacı şirketin iddiasına göre, yürütülen kampanya ile reklam yasağı delindi; kampanya nedeni ile haksız rekabet oluştu. Yine davacı tarafın iddiasına göre kampanya nedeni ile yaptıkları katarakt ameliyatı sayısında yüzde 50’lik düşüş oldu. Dava dilekçesinde ayrıca Dünya Göz Hastanesi’nin, kampanyayı yaptığı yıl kârını yüzde 155 artırarak 25 milyon lira kâr elde ettiği, kendilerinin ise anılan yıl zarar ettikleri kaydedildi. Dava dilekçesinde, “Reklam yasağı olan bir alanda hastaları kendi hastanelerine çekmek istediler” denildi. Davacı hastane, 50 bin liralık manevi 1 milyon liralık da maddi tazminat talep etti.
İDDİALAR SOYUT
Dünya Göz adına Av. Mustafa Doğan’ın yaptığı savunmada ise özetle “İddialar asılsız ve afaki. Soyut iddialar nedeni ile açılan davanın reddine karar verilsin. Yürütülen kampanya, davacı şirkete yönelik de değildi. Kampanya bilgilendirme amaçlı yürütüldü” denildi.
BİLİRKİŞİ HEYETİ: 255 BİN LİRA ÖDENSİN
Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre mahkeme, tarafların gerekçe ve savunmaları yanı sıra bilirkişi raporu alınmasına karar verdi. 18 Şubat 2018 tarihli ek bilirkişi raporunda, davacı tarafın talebinde haklı olduğu, uğradığı zararın ise 255 bin lira olarak hesaplandığı kaydedildi.
‘HAKSIZ REKABET OLUŞTU’
Mahkeme, yaptığı yargılama sonrası kararını verdi. Kararda özetle “Dava konusu olan reklam faaliyetleri reklam yasağı kapsamında. Davalı haksız rekabette bulundu. Davacıya 200 bin TL maddi, 20 bin TL de manevi tazminat ödensin” denildi. Mahkeme, yargılama giderlerini de davalı şirketin üstüne bıraktı. Mahkeme, kararın bir örneğinin de gazetede ilan edilmesine hükmetti.
BİR İLK NİTELİĞİNDE
Davacı hastane adına dosyayı takip eden Av. Şenol Saltık, kararın, sağlık sektörü için bir ilk niteliği taşıdığına işaret ederek "Karar, haksız rekabet niteliğindeki reklamların önlenmesi açısından son derece önemli. Reklamlarda, sektör temsilcileri doğrudan hedef alınmamakta. Ancak sağlık sektöründeki tüm hastaneler için geçerli olan reklam yasağı delinmek suretiyle, iş şartlarına uyulmamıştır. Herkes için geçerli olan kurallara uyulmaması, haksız rekabet eylemine neden oluyor. Davalı hastaneye reklam yapma yasağı getirilmiştir. Bu karar, haksız rekabet davalarında bir ilktir” dedi.
Dünyagöz Hastanesi'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada dava sürecinin henüz tamamlanmadığı kararın istinaf ve temyiz sürecinin sürdüğü ifade edildi.
İşte Dünyagöz Hastanesi'nden mahkeme kararına ilişkin.
Superhaber.tv İnternet Sitesi’nde “Mahkeme dev hastane zincirini tazminata mahkum etti“ başlığıyla yer alan haberdeki eksik ve hatalı noktalar konusunda sizi bilgilendirerek, gerekli düzeltmelerin yapılmasını rica ediyoruz.
Habere konu İstanbul Asliye Ticaret mahkemesinin kararı henüz kesinleşmiş bir hüküm değildir. Söz konusu karara karşı Dünya Göz Hastanesi tarafından istinaf yoluna ve diğer tüm hukuki yollara başvurulmuş ve vurulacaktır.
Hukuk Muhakemeleri Kanunun madde 357/2 uyarınca aile ve kişiler hukukuna ilişkin kararlar kesinleşmedikçe icra edilemeyecektir. Buna karşın davacı vekili tarafından kararın icrası için başlatılan icra takibi de bu doğrultuda yapılan itirazlarımız neticesinde ilgili İstanbul İcra Hukuk Mahkemesi tarafından “haksız rekabet eylemini düzenleyen Türk Ticaret Kanunu hükümlerine aykırı davranma olayının tespite yönelik olması, haksız rekabeti, meni, maddi ve manevi tazminatı istemi şahsın hukukuna ilişkin olduğundan ilamın kesinleşmesi gerektiği” gerekçesi ile iptal edilmiştir.
Diğer yandan haberde; Davacı hastane tarafından 50 bin liralık manevi 1 milyon liralık da maddi tazminat talep edildiği belirtilmiş ise de Davacının dava dilekçesindeki maddi tazminat talebi 10.000.-TL dir. Bu nedenle bu hususta da gerekli düzeltilmenin yapılmasını rica ederiz.
Yine aynı haberde; Bilirkişilerin davacının talebinde haklı olduğu yönünde bir bilgilendirme yapılmış ise de bu hususun da doğruluk payı bulunmamaktadır.
Zira yargılama aşamasında Bilirkişi heyeti tarafından yapılan incelemelerde de davacı şirketin bu bilgilendirmeden ötürü uğradığı bir zarara rastlanılmadığı yönünde kanaat bildirilmiştir. Lakin İlk Derece Mahkemesi takdirini farklı şekilde kullanmıştır.
Son olarak her ne kadar Mahkeme kararı dayanak gösterilerek Mahkeme kararının bir örneğinin de gazetede ilan edilmesine hükmedildiği belirtilmiş ise de yukarıda yapmış oluğumuz açıklamalarda da belirttiğimiz gibi davaya konu rekabetin önlenmesine dair ilâmlar kişiler hukukuna ilişkin olduğundan, kesinleşmeden icra edilmesi mümkün değildir. Bundan ötürü, gerek aleyhimize açılan dava, gerekse kesinleşmemiş bir kararın haksız rekabete yol açar şekilde yayılmasına karşı ayrıca hukuki yollara başvurulacaktır. Bu nedenle haberde bir örneğine yer verilen kararın sonuç kısmının kaldırılması da rica ederiz.
Habere yansıyan davanın konusu, Dünya Göz Hastanesi’nin 2013 tarihinde katarakt ameliyatlarına ilişkin yapmış olduğu bir bilgilendirmedir ve katarakt ameliyatlarındaki yanlışlara dikkat çekmek için yapılmıştır. Gerçekten de mezkûr dönemlere geri döndüğümüzde, gereksiz ve hatalı katarakt ameliyatlarıyla SGK’nın ve vatandaşın zarara uğratıldığından yakınıldığı hatıra gelecektir. Bahsi geçen hatalı işlemlere karşı Dünya Göz Hastanesi vatandaşlar nezdinde konunun takipçisi olmuştur.
Dünya Göz Hastanesi, hastalarına sunduğu hizmet kalitesini her daim ileri taşıma hedefinden şaşmaksızın var gücüyle çalışmaya devam edeceği gibi, bedeli ne olursa olsun, kamu sağlığını tehlikeye atan uygulamaların karşısında, durmayı sürdürecektir.
Kamuoyunun bilgisine sunar, söz konusu haberle ilgili gerekli düzeltmelerin yapılmasını rica ederiz.
Dünyagöz Hastaneler Grubu