'Ayasofya'yı ibadete açarken çıkar merkezlerine mi soracağız!'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ayasofya'nın ibadete açılması ve cuma günü kılınacak ilk namaza ilişkin açıklamalarda bulundu. Bahçeli, Batı'nın Danıştay kararına vermiş olduğu tepkiye ilişkin olarak, ''Ayasofya egemenlik sınırlarımızın içinde. Nerede ibadet edeceğimizi, nereyi cami olarak göreceğimizi, nereyi açıp kapatacağımızı güç ve çıkar merkezlerine mi soracağız?'' ifadelerini kullandı. Bahçeli ayrıca bugün TBMM'ye yaşınacak sosyal medya düzenlemesine de değindi. İşte detaylar...

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Sabah'tan Şebnem Bursalı'nın sorularını yanıtladı. Ayasofya tartışmalarına değinen Bahçeli, Batı'nın Türkiye'ye göstermiş olduğu tepkilere ilişkin olarak, ''Ayasofya egemenlik sınırlarımızın içinde. Nerede ibadet edeceğimizi, nereyi cami olarak göreceğimizi, nereyi açıp kapatacağımızı güç ve çıkar merkezlerine mi soracağız?'' dedi.

İşte Bahçeli'nin Bursalı'ya verdiği demeçlerden öne çıkanlar; 

''ÇIKAR MERKEZLERİNE Mİ SORACAĞIZ?''

- Ayasofya kararı sonrası " Atatürk de bizim Fatih de bizim. İkisini karşı karşıya getirmeye çalışanları sorgularız" dediniz. Bu konuda yorumuz?

''Ayasofya Camii'nin ibadete açılması muazzam bir karar, yakın tarihimizin en önemli irade beyanı. Ayasofya'nın müze statüsünün kullanımının hukuk ve vakıf senediyle birlikte inanç haklarımıza aykırı olduğu her türlü izahtan vareste. Danıştay net ve tartışmaları düğümleyen bir kararı verdi.

Bu karar, egemenlik haklarımızın hilafsız ve şüphesiz kullanımıdır. Ayasofya egemenlik sınırlarımızın içinde. Nerede ibadet edeceğimiz, nereyi camii olarak göreceğimiz, nereyi açıp kapatacağımız Türkiye Cumhuriyeti'nin bileceği bir meseledir. Hariçten gazel okuyanların şikayet ve sızlanmaları anlamsız, temelsiz ve dayanaksızdır. Ayasofya müze yapılırken iyi de, camiye dönüştürülünce mi kötü?

Türkiye ne yapıp yapmayacağını güç ve çıkar merkezlerine mi soracak? Şayet sorarsak bağımsızlıktan, onurlu duruştan, egemenlik haklarından nasıl bahsedilecek?

Ayasofya fethimizin simgesi, ecdadımızın emaneti. Büyük hakanımız Fatih'le Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü karşı karşıya getirmek, tarih ve kültür alanında tehlikeli kutuplaşmalar imal etmek ağır bir sorumsuzluk. 567 yıl önce İstanbul'u fetheden yükseliş ruhuyla 98 yıl önce işgalden kurtaran diriliş ruhu bir ve aynıdır.

- Ayasofya'da ilk namazın kılınacağı 24 Temmuz aynızamanda Lozan'ın yıldönümü. İki tarihin tesadüf etmesini nasıl yorumluyorsunuz?

Allah nasip ederse Ayasofya Camisi'nin muhterem ve mehabetli ortamında kılınması planlanan cuma namazına katılacağım. Hem tarihe şahitlik edip hem de manevi görevimi yerine getireceğim. İnanıyorum ki, yine Akşemsettin orada olacaktır, yine Fatihimiz orada olacaktır, yine fethin neferleri manen orada bulunacaklardır.

- Sosyal medya düzenlemesi neleri kapsamalı?

Sosyal medyanın hukuki bir çerçeveye oturtulmasıyla ilgili geniş bir uzlaşma havası var. Zira herkes muzdarip. Sosyal medya terörü bir güvenlik sorununa dönüştü. Temennim TBMM'den yüreklere su serpen, bir düzenleme yapılması, Almanya ve Fransa'da olduğu üzere hukuki ve mali açıdan denetim altına alınması.

RÖPORTAJIN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Kerem Başer kimdir? Kaç yaşında ve nereli? Hangi araç ne kadar vergi ödeyecek? Barcelona'dan Bayern Münih'in yıldız oyuncusuna teklif
Sonraki Haber