Devlet tasarruf edecek vatandaşa dağıtacak

Enflasyonla mücadelede faiz dışında yeni çözümler gündeme gelecek. Dün yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) önemli kararlar aldı. Klasik ekonomik kurallar enflasyonun düşmesi için ‘faizi artır, talebi azalt’ merkezinde dönen önlemlerin alınmasını gerektirirken, EKK’da alınan kararlar daha yapısal çözümleri gündeme getirdi. İşte detaylar...

Türkiye, 1980’li yıllardan beri uyguladığı ‘yüksek faiz, düşük kur’ sarmalıyla bir adım ileri gidemedi. Batılı ekonomistler işsizliği patlatan, ‘enflasyon yüksekse, faizi artır’ kuralını yıllarca uyguladı. Sonuçta geçici çözümler oluştu. Bu kez, kalıcı çözümlerin alınacağının işaretleri gelmeye başladı.

Bunun işareti de dün yapılan EKK açıklamasının şu cümlesinde kendini gösterdi. EKK açıklamasında, “…Bu kapsamda toplantıda, fiyat istikrarıyla birlikte finansal istikrarın devamı için Merkez Bankası'nın uhdesinde olmayan alanlarda atılacak adımlar ele alınmıştır." denildi. Yani üretim artışı, kamuda tasarruf, maliyet azaltıcı yatırımlar, daha uygun hammadde ve ara mal tedariği gibi kozlar sahaya sürülecek.

Nitekim Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu yönde adımların atılacağının altını çizdi. Yılmaz, açıklamada, haziran ayındaki ilk toplantıdan bu yana mali disiplinin sağlanmasına, iç talebin dengelenmesine, cari açığın azaltılmasına, rezervlerin güçlendirilmesine ve enflasyonla mücadeleye yönelik önemli adımlar atıldığı belirtti. Yapılan vergisel artışların yaşanılan büyük depremin bütçe üzerindeki etkilerinin hafifletilmesi ve kaynak tahsisinin güçlendirilmesi amacıyla olduğu, vergisel düzenlemeler ve alınan tasarruf tedbirleri ile finansal istikrarın pekiştirilmesinin ve sürdürülebilirliğin güçlendirilmesinin hedeflendiği vurgulandı.

Açıklamanın en önemli bölümü ise yapısal reformlarla ilgili olan önlemler oldu. Burada, “Mali disiplini esas alan maliye politikamızı, kamuda tasarruf anlayışı ile güçlendirerek elde edilecek mali alan, vatandaşlarımızın refahını artırmak için kullanılacaktır.” açıklaması kamunun tasarruf ederek elde edilen artı değerin, vatandaşa verileceği ilan edildi.

Ekonomide öngörülebilirliği artıracak, beklentilere yön verecek Orta Vadeli Programa (OVP) ilişkin hazırlıkların gözden geçirildiği kaydedilen açıklamada, şöyle devam edildi: "OVP ile makroekonomik hedefler ve yapısal reform politikalarımız güncellenecek, önümüzdeki üç yıla ilişkin yol haritası ortaya konulacaktır. İlgili tüm kesimlerle istişare içinde hazırlanacak OVP'nin, öngörülebilirliği arttırarak yatırım ortamına önemli katkılar sunması beklenmektedir. Mali disiplini esas alan maliye politikamızı, kamuda tasarruf anlayışı ile güçlendirerek elde edilecek mali alan, vatandaşlarımızın refahını artırmak için kullanılacaktır.

Deprem harcamaları hariç tutulduğunda, bütçe açığının milli gelire oranını, AB standartlarında tutacak bir yaklaşım devam ettirilecektir. Toplam maliyeti 104 milyar dolara ulaşan deprem konusunda, ilgili tüm kurumların koordinasyon içinde hareket etmesi ve deprem bölgesinde ekonomik ve sosyal hayatın rehabilitasyonuna, bütçe imkanları içinde gerekli değişiklikleri yaparak tüm kurumların öncelik tanıması sağlanacaktır. Önümüzdeki süreçte temel makroekonomik hedefimiz, enflasyonu yeniden tek haneli seviyelere düşürmektir. Bu kapsamda toplantıda, fiyat istikrarıyla birlikte finansal istikrarın devamı için Merkez Bankası'nın uhdesinde olmayan alanlarda atılacak adımlar ele alınmıştır."

Ümmühan Özden Neden Gündemde? Kayserispor 2-6 Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle beIN SPORTS özet Oğuz Aydın Instagram
Sonraki Haber