Devletin zirvesi "katliam" dedi! Bir tek Erdoğan "soykırım" ifadesini kullandı...

Başbakanlık ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un, Srebrenitsa Soykırımı hakkında "katliam" ifadesini kullanması Boşnakları üzdü

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Srebrenitsa Soykırımı Kurbanlarını Anma ve Defin Töreni dolayısıyla Potoçari’deki eski akümülatör fabrikasında düzenlenen programa katıldı.

Törenin yapıldığı fabrika binasına girişte savaşta hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Kurtulmuş, gazilerle de bir süre sohbet etti. Kurtulmuş, soykırımın 22’nci yılı dolayısıyla oluşturulan anı defterini de imzaladı.

Programın açılışında konuşan Kurtulmuş, 11 Temmuz 1995’te büyük bir insanlık dramı yaşayan Srebrenitsa’nın, halkının yanında bulunmanın bir insanlık görevi olduğunu belirtti.

Numan Kurtulmuş'un Srebrenitsa ziyareti Bosna Hersek'te büyük sevinç yarattı.

Boşnaklar tarafından sosyal medyada, Kurtulmuş'a ve Türkiye'ye yönelik çok sayıda teşekkür mesajı paylaşıldı.

- RESMİ AÇIKLAMADA "SOYKIRIM" YERİNE "KATLİAM" İFADESİ KULLANILDI

Kurtuluş'un ziyaretine eş zamanlı olarak Twitter hesabından da Srebrenitsa'daki soykırım hakkında bir mesaj paylaşıldı.

Ancak mesajda "soykırım" ifadesi yerine "katliam" kelimesinin kullanılması Bosna Hersek vatandaşlarını üzdü.

"SOYKIRIM LAHEY'DE KABUL EDİLDİ"

Boşnak gazeteci Emine Şeçeroviç Kaşlı, Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'un bu mesajına sosyal medyada sitem ederek, "Srebrenica Lahey Mahkemesi'nde "Soykırım olarak kabul edilmiştir. O yüzden "katliam" yerine her zaman "soykırım" demeyi uygun görüyoruz ifadelerini kullandı.

Şeçeroviç'in bu tepkisi üzerine, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un Twitter hesabından yeni mesajlar paylaşılarak "soykırım" ifadesine vurgu yapıldı.

Mesajlarda, Srebrenitsa soykırımı hakkında İngilizce "SrebrenicaGenocide" etiketi de açıldı.

Bu arada Numan Kurtulmuş'u mesajı ile benzer şekilde, Başbakanlık tarafından Srebrenitsa soykırımının yıldönümü nedeniyle yayınlanan mesajda da "katliam" ifadesi kullanılması dikkat çekti.

Başbakanlığın internet sitesinde Srebrenitsa soykırımının 22. yıldönümü dolayısıyla yayınlan mesajda şu ifadeler kullanıldı;

"Bugün, yakın tarihin en utanç verici hadiselerinden biri olan Srebrenitsa Katliamı'nın 22. yıldönümüdür.

Bundan 22 yıl önce, Bosna Hersek’ten gelen haberler milletçe derin acılar yaşamamıza sebep olmuştur. Zira Srebrenitsa 11 Temmuz 1995 günü Sırp birlikleri tarafından işgal edilmiş ve sivil Boşnaklar işgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınmıştı. Sığınmacıları korumak yerine Sırplara teslim etmeyi tercih eden Hollandalı askerler soykırımın kapısını aralayınca Bosnalı kardeşlerimizden 8 bin 372 kişi Sırp birlikleri tarafından hunharca katledilmişti.

Bosna-Hersek’in acısı acımızdır. Türkiye, Bosnalı kardeşlerinin uğradığı zulümlerin ve katliamların takipçisi olma, onları bu davalarında yalnız bırakmama konusunda kararlıdır. Boşnak kardeşlerimize destek olmak ve yaralarını sarabilmek için üzerimize düşen sorumluğu yerine getirmeye devam edeceğiz.

İnsanlığın gelecekte bu tür trajedileri bir daha yaşamaması için özellikle Bosna-Hersek’le ilgili bütün sorunların adil bir değerlendirmeye tabi tutulması, suçluların açıkça ilan edilip, hak ettikleri cezalara çarptırılmaları çok önemlidir.

Bu vesileyle bir kez daha Bosna-Hersek’te katledilen bütün masumları tazimle yâd ediyor, Bosna halkına başsağlığı dileklerimi sunuyorum."

BİR TEK CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ÜZERİNE BASA BASA VURGULADI

Başbakanlık ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un aksine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Srebrenitsa'da yaşanan vahşetle ilgili mesajında "soykırım" ifadesini ısrarla vurgulaması ise dikkat çekti.

İşte Erdoğan'ın o mesajları;

SuperHaber

100 bin dolar hedefi! Kadıköy’de Bitcoin için lokma dağıttılar Fenerbahçe Beko'da Son Dönem Transfer Gelişmeleri Bomba iddia! Ahmet Türk ile Devlet Bahçeli bugün görüşecek mi?
Sonraki Haber