Dijital TL, dijital ruble, dijital riyal yolda

Bitcoin ve benzeri dijital paraların denetim ve güvenlik zaaflarına rağmen büyük ilgi görmesi ve sürekli değer kazanmaları dünya genelinde merkez bankalarının yüzde 86'sının dijital paraya ilgi duymasına sebep oldu. Çin'in uygulamaya geçtiği dijital paralar 3 yıl gibi kısa bir süre içerisinde dünyanın 5'te biri tarafından kullanılmaya başlanacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'da dijital TL için harekete geçmiş durumda. Yani yakın zamanda TL, ruble ve riyalin dijitalini görmemiz uzak değil.

Rekorlar kırıp 50 bin doları da aşan Bitcoin ve diğer kripto paralara her geçen gün yenileri eklenirken, devletler de bu cazip alana ilgisiz kalamadı. Salgın ile birlikte merkez bankalarının biraz ötelemek zorunda kaldığı dijital para birimleriyle ilgili projeleri yeniden canlanmaya başladı. İlkini Çin Merkez Bankası'nın çıkardığı dijital paralarda yılın geri kalanında önemli adımlar peş peşe gelecek gibi görünüyor. Bugün de İran'ın bu konuda hazırlık yaptığı ajanslarca haber merkezlerine geçildi.

ÜÇ MERKEZ BANKASINDAN İKİSİ DİJİTAL PARA İÇİN ÇALIŞIYOR

2021 tüm merkez bankalarının bu alanda somut adımlar attığı bir yıl olarak ekonomi tarihine geçecek gibi görünüyor.

Çin Merkez Bankası pilot uygulamalarına başladı, gerçek hayatta kullanım hızla genişliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da 2021'in ortalarına doğru kendi dijital parasını çıkaracağını duyurdu bile.

Bankaların küresel kuruluşlarından Bank of International Settlement (BIS), merkez bankalarının dijital para birimleri ve Stablecoin'lere yönelik duruşunu inceleyen bir çalışma yaptı.

Merkez bankalarının üçte ikisinin dijital para birimleri ve Stablecoin'ler üzerinde çalıştığının sonuç olarak ortaya çıktığı araştırmaya göre, Çin Merkez Bankası, büyük şehirlerde devam eden pilot uygulaması ile rakiplerini geride bırakmış durumda.

DİJİTAL TL DE YOLDA

Avrupa Merkez Bankası dijital euro için hazırlıklara başlarken, Hindistan ve İran da dijital para yarışına katıldı. İran, Hindistan ve Rusya gibi ülkelerin bu ilgisinin altında ise dolara olan bağımlılığı azaltmak öncelikli neden. Çok yakın bir zamanda dijital TL, dijital ruble veya dijital riyal görmek mümkün olacak. BIS araştırmasına göre, dünya nüfusunun beşte birinin üç yıl içinde bir merkez bankası parası kullanacağı tahmin ediliyor. Bununla birlikte merkez bankaları, Bitcoin ve Ethereum gibi dijital para birimlerine hala şüpheyle bakıyor.

Hotmail ve Outlook Giriş Linki 2024 - Yeni Hesap Açma, Oturum Açma At yarışı koşu takvimi netleşti! İşte TJK at yarışı koşu saatleri... At yarışı sonuçları 25 Kasım 2024! Hangi atlar kazandı?
Sonraki Haber