Dikkatli okuyun! İşte uyuduğu halde uykusunu alamayanlar için 6 olası sebep
Uyumakta zorlananlar, uykusuz halini kroniğe dönüşenler ya da her sabah uykulu olarak uyananlar için yorgunluğun sebebiyet verebileceği problemleri bir araya getirdik. İşte yorgunluk nedenleri…
Sağlıklı bir vücut ve zihin çalışması için mutlaka şart olan uyku hali, her zaman istenildiği ölçüde alınamıyor. Başka bir deyişle, bazen uyku tutmuyorken; bazen uyku tutsa da uyandığımızda uykuyu almış gibi hissedemiyor olabiliriz. Her ikisi de işin sonucunda ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle ciddiye almanız gereken yorgunluğun kaynağını bilmeniz önemli.
Uzmanlara göre, pek çok hastalığın habercisi olabilecek olan yorgunluk hissi, aynı zamanda pek çok alışkanlığın da bir sonucu. Yani uyuyor olmanıza rağmen uykunuzu alamıyorsunuz, vücudunuz sadece susuz kalmış olabileceği gibi aynı zamanda tiroid hastası da olabilirsiniz. Yorgunluk halinin tamamıyla ve nedenleriyle baş edebilmeniz için size 6 olası nedeni derledik. İşte o nedenler…
SU İÇİN, TİROİDLERİNİZİ KONTROL ETTİRİN VE STRESİ DÜŞÜRÜN
Yorgunluk veya halsizlik hissinin temel sebeplerinden birisi vücudunuzun yeterince su almaması olabilir. Bu nedenle her gün en az 2,5 litre su içmeye özen gösterin. İçtiğiniz tüm sıvıların su ile aynı görevi gördüğü yanılgısına da kapılmayın. Uzmanların yorgunluk halinde aklına ilk gelen hastalıklardan biriyse tiroid.
Hormon üreten bir bez olan tiroid, kişinin açlık, yorgunluk ya da buna benzer pek çok yaşamsal faaliyetini etkiliyor. Dolayısıyla tiroidinizde sorun olması, yorgun hissettiğiniz anlamına gelebilir. Zihinsel ve fiziksel sorunların ana nedenlerinden biri olan stres ise elbette yorgunluk halinin de temel nedenlerinden biri. Kendinizi sakinleştirecek hobiler edinebilirsiniz. Ancak tiroid ile baş etmek için evde gizli bir silahınız yok, mutlaka bir doktora başvurun!
ALKOLDEN UZAK DURUN, UYKU APNESİNİ KONTROL ALTINA ALIN VE ŞEKERLEMELERE DİKKAT EDİN
Alkol daha hızlı uykuya dalmanıza neden olsa da bu daha iyi uyuyacağınız anlamına gelmez. Tam aksine uykunun kalitesinde ciddi düşüş yaşatan alkol, yorgun hissediyorsanız uzak durmanız gereken bir alışkanlık. Yorgunluğun bir başka nedeni uyku sırasında yaklaşık on saniye nefes almayı bırakmanıza neden olan bir hastalık olarak tanımlanan uyku apnesi olabilir.
Kişinin kendisinin fark etmesinin çok zor olduğu uyku apnesi, mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Bu nedenle bir doktora başvurmanız şart. Gelelim yorgunluğun son temel nedenine; gündüz uyuyan biriyseniz gün içerisinde yapacağınız bu şekerlemeler uyandığınızda kendinizi REM uykusuna sokabilirsiniz. REM uykusu, on dakikalık kısa bir şekerlemeden sonra daha yorgun uyanacağınız 30 dakikanın üzerindeki uykulara deniyor. Bu nedenle şekerlemelere dikkat edin.