Dimdik ayakta bir bilgi çınarı!

İBB KUDEB’in ev sahipliğinde 11. Kârgir Yapılarda Koruma Ve Onarım Semineri restorasyon ve konservasyon alanında çalışmalar yürüten uzmanları bir araya getiriyor. Seminerin ikinci gününde 102 yaşındaki mimar Ruhi Kafesçioğlu da konuşma yaptı. Kafesçioğlu, ilerlemiş yaşına, çok zor konuşmasına ve yürümesine rağmen bilgi birikimini katılımcılara anlattı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEB), uluslararası düzeyde farklı disiplinlerde çalışmalar yürüten uzmanları İstanbul’da buluşturuyor.

İBB’nin ev sahipliğinde 11. düzenlenen ve iki gün sürecek seminerin ilk günü dün Conrad İstanbul Bosphorus Hotel’de gerçekleşti. Seminerde yüksek öğretim kurumlarının, kamunun ve özel sektörün koruma alanındaki farklı disiplinlerde çalışanlar, tarihi yapıların korunması ve onarımını ele alıyor.

FARKINDALIK DÜZEYİNİN ARTTIRILMASI AMAÇLANIYOR

Seminerde, antik ve yakın tarihten günümüze ulaşmış kıymetli eserleri koruma yaklaşımları, kamu kurum-kuruluşları, akademisyenler, eğitim kurumları ile özel sektörde bu alanda çalışan uzmanlarca irdeleniyor. Arkeolojik alanlarda mimari koruma yaklaşımları ve örnekleri ile yürütülmekte olan koruma-onarım, strüktürel sağlamlaştırma çalışmalarından tecrübeler paylaşılıyor. Kültürel mirasın korunmasına dönük bilgi ve farkındalık düzeyinin arttırılması amaçlanıyor.

İNSANLIĞIN ORTAK DEĞERİ İŞBİRLİĞİYLE KORUNABİLİR

Restorasyon ve konservasyon alanında çalışmalar yürüten uzmanlar, Halep ve Yemen örnekleri üzerinden insanlık krizleri ile doğal afetlerin kültürel miras üzerindeki yıkıcı etkisini ortaya koydu. Terör ve iç karışıklık ile yangın, sel, fırtına ve depremin, sadece gerçekleştiği coğrafyayla sınırlı kalmadığı, dünya mirası olma özelliği nedeniyle insanlığın ortak sorunu sayılmasının gerekliliği örneklerle gözler özüne serildi. Uluslararası işbirliğine vurgu yapan uzmanlar, kaybolma tehlikesi yaşan kültürel mirasın insanlığın ortak kaygısı sayılması hususuna dikkat çekti. Kriz anları ile sonrasında kültür varlıklarının korunması ve risk yönetimi konularında önleyici tedbirler alınmasının önemine değinildi.

KAFESÇİOĞLU HAYRANLIKLA DİNLENDİ

 Seminerde 102 yaşındaki mimar Ruhi Kafesçioğlu da konuştu. İlerlemiş yaşına, çok zor konuşmasına ve yürümesine rağmen çağdaş toprak yapıyı anlatan ve bilgi birikimini paylaşan Kafesçioğlu, katılımcılar tarafından hayranlıkla dinlendi.

22 Kasım Cuma borsa haftanın son gününü değer kazancı ile tamamladı! Gazze'de İslami Cihad ve Kassam Tugayları öldürüldü! 2. el otomobil piyasasında talep arttı, fiyatlar düşmeye devam ediyor
Sonraki Haber