Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Ramazan ayında orucu bozacak şeyler şimdiden araştırılmaya başlandı. Şüphesiz akla ilk gelen soru ise 'Diş fırçalamak orucu bozar mı?' oluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu konuda bir açıklaması olup olmadığı da vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki diş fırçalamak orucu bozar mı? Oruçluyken macunla diş fırçalamak oruç bozar mı? İşte detaylar...

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Mayıs ayının 6'sı Ramazan ayının ilk günü. Bu vesileyle oruç tutacak olan Müslümanlar internette orucu bozacak şeyleri araştırmaya başladı. Merak edilenlerden biri de diş fırçalamak orucu bozar mı, macunlu veya macunsuz diş fırçalamak oruç bozar mı gibi sorulara yanıt aranıyor. Biz de bu konuyu sizler için inceledik ve haberimize ekledik. Peki diş fırçalamak orucu bozar mı? İşte ayrıntılar...

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Ramazan ayına girilmiş ve ilk oruçlar tutulmaya başlamışken, vatandaşların sabah kalktıklarında dişlerini fırçalamak istemeleri beraberinde "diş fırçalamak orucu bozar mı" sorusunu akıllara getirdi. Diyanet oruçluyken diş fırçalamak ile ilgili açıklama yaptı.

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.

Ağız kokusunu önlemek için ağız spreyi kullanmak veya sakız çiğnemek oruca zarar verir mi?

Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.

Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 395, 396). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır.

MİSVAK KULLANMAK ORUCU BOZAR MI?

Ayrıca, misvaktan bazı kırıntıların ve kimyevi maddelerin mideye ulaşması kaçınılmazdır. Hâl böyle iken Hz. Peygamberin (s.a.s.) oruçlu olarak misvak kullandığı, sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 27; Tirmizî, Savm, 29). Diğer taraftan, "kesin olarak bilinen, şüphe ile bozulmaz." kaidesi gereğince, mideye bir şeyin ulaşıp ulaşmadığı konusundaki şüphe ile de oruç bozulmaz. Bu itibarla astımlı hastaların, rahat nefes almalarını sağlamak amacıyla ağza püskürtülen oksijenli ilaç, orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar).

Slovan Bratislava - Milan maçı canlı izle Şampiyonlar Ligi Sparta Prag - Atletico Madrid maçı canlı izle Şampiyonlar Ligi Kızıl Goncalar Naim'den beklenen babalık! Kolunun intikamını da aldı
Sonraki Haber