Diş taşı nedir? Diş taşı neden olur?

Diş taşı, ağız hijyeninin yetersiz olduğu durumlarda dişlerin üzerinde oluşan sert ve mineralize bir yapıdır. Tıp dilinde "tartar" olarak da adlandırılan diş taşı, diş plağının tükürükte bulunan minerallerle birleşerek sertleşmesi sonucu oluşur.

Diş plağı, gıda artıklarından, tükürükteki proteinlerden ve ağızdaki bakterilerden meydana gelen yapışkan bir tabakadır ve diş yüzeylerine tutunur. Eğer düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı gibi iyi bir ağız hijyeni sağlanmazsa, bu plak zamanla mineralize olur ve diş taşına dönüşür.

DİŞ TAŞI TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Diş taşı, yalnızca dişlerin yüzeyinde değil, diş eti çizgisinin altında da birikebilir ve bu durum diş eti iltihabına (gingivit) neden olabilir. Diş taşının oluşumu, ağız sağlığını olumsuz etkiler; diş eti çekilmesine, dişlerde hassasiyet ve kanama gibi sorunlara yol açar. Ayrıca, diş taşı zamanla dişlerin rengini sarartarak estetik açıdan rahatsız edici bir görüntüye de neden olabilir. 

DİŞ TAŞLARININ TEMİZLENMESİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

iş taşı temizlenmediği sürece, birikim devam eder ve ciddi diş eti hastalıklarına ve nihayetinde diş kaybına yol açabilir. Diş taşını önlemenin en etkili yolu, düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanma, ağız gargarası yapma ve profesyonel diş temizliği için diş hekimine düzenli aralıklarla gitmektir. Diş taşı temizliği, diş hekimleri tarafından özel aletler kullanılarak yapılır ve bu işlem, hem dişlerin hem de diş etlerinin sağlıklı kalması için oldukça önemlidir.

Pedro Malheiro son bölümde gelen galibiyetin önemine dikkat çekti! Uyku sorunu yaşıyorsanız dikkat! İşte uyku düzenleyen 5 harika bitki! Volkan Demirel'den Şenol Güneş çıkışı: Sen terbiyesizsin!
Sonraki Haber