Disleksi nedir? Belirtileri neler? Disleksi nasıl tedavi edilir?
Disleksi, özellikle okuma ve yazma becerilerini etkileyen bir öğrenme bozukluğudur. Bu durum, bireylerin harf tanıma, kelime okuma, yazma ve hecelemeyi güçlükle yapmasına neden olabilir. Disleksi, genellikle zeka düzeyi normal olan bireylerde görülür ve yaşam boyu devam edebilir. Peki, Disleksi nedir? Belirtileri neler? Disleksi nasıl tedavi edilir? Ayrıntılar haberimizde...
Disleksi nörolojik bir hadise olup, kişinin okuma ve yazma ile ilgili fonksiyonlarının olumsuz yönde etkilendiği bir rahatsızlıktır. Beynin kelimeleri oluşturan sembollerin ve kelimelerin hangi seslerden meydana geldiğini algılaması ile ilgili bir problem olarak ifade edilebilir. Peki, Disleksi nedir? Belirtileri neler? Disleksi nasıl tedavi edilir? Detaylar haberimizde...
DİSLEKSİ NEDİR? BELİRTİLERİ NELER?
Disleksinin belirtileri kişiden kişiye değişebilir, ancak aşağıda en sık rastlanan belirtileri bulabilirsiniz:
Okuma Güçlüğü: Disleksi olan bireyler, kelimeleri ve cümleleri akıcı bir şekilde okuma konusunda zorlanabilirler. Kelimeleri yanlış okuma, harf atlama veya kelime atlamaları sık görülen durumlardır.
Yazma Güçlüğü: Disleksiye sahip kişiler, yazarken harf sıralamasını ve hecelemeyi yanlış yapabilirler. Yazıları karıştırma veya yazarken harf atlama yaygın belirtilerdendir.
Yavaş Okuma: Disleksi olan bireyler, yaşlarına göre daha yavaş okuma hızına sahip olabilirler. Bu, okuma sırasında zorlandıkları ve kelimeyi tanıma sürelerinin uzun olduğu anlamına gelebilir.
Kelime Bulma Güçlüğü: Kelimeleri hatırlama veya bulma konusunda zorlanma durumu yaşayabilirler. Sohbetlerde veya yazılı ifadelerde sık sık kelime arama durumları görülebilir.
Okuduğunu Anlama Güçlüğü: Disleksiye sahip kişiler, okuduklarını anlama konusunda da zorlanabilirler. Bu nedenle okumalarıyla ilgili özellikle içerikleri anlama konusunda sıkıntı yaşayabilirler.
Sözcük ve Ses Karıştırma: Disleksiye sahip kişiler, benzer seslere sahip sözcükleri karıştırabilirler. Örneğin, "b" ve "p" harf seslerini birbirine karıştırabilirler.
Yönelim Zorlukları: Disleksiye sahip bazı bireyler, harita okuma, sağ-sol yönlendirme gibi konularda da zorlanabilirler.