Diyarbakır'da fay hattı var mı? Diyarbakır fay hattı nereden geçiyor?

Diyarbakır deprem risk haritası bazı alındığında Diyarbakır fay hattı konusunda fayın nereden ve hangi ilçelerden geçtiği herhangi bir şekilde risk oluşturup oluşturmadığı sorgulanmaktadır. Peki, Diyarbakır'dan fay hattı geçiyor mu? İşte son detaylar…

Diyarbakır deprem risk haritası son olarak Kahramanmaraş ve Gaziantep'te yaşanan depremler sonrasında vatandaşlar tarafından en çok merak edilen ayrıntılar arasında yer aldı. Özellikle son depremleri hissedenler ve Diyarbakır'da ikamet edenler Diyarbakır'dan fay hattının nereden ve hangi ilçelerden geçtiğini araştırmaktadır.

Diyarbakır deprem risk haritası, Türkiye'nin deprem haritası üzerinden rahatlıkla sorgulanabilmektedir. 1996 yılında yürürlüğe giren Türkiye deprem risk harikası 2018'de AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenerek 1 Ocak 2019 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Diyarbakır'da Fay Hattı Var Mı?

Diyarbakır kent merkezi ile yakın çevresi, Arabistan Levhası üzerinde yer almaktadır. Afrika Plakası ve 10 milyon yıldan fazla süredir de Kızıldeniz boyunca açılan levha sınırı sebebiyle ondan ayrılan Arabistan Levhasının kuzey kısmına doğru hareketiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesinin kuzeyini sınırlayan bir zon hattı boyunca, Arabistan ve Avrasya Plakaları çarpışmaktadır.

Bu çarpışma sonrasında bölgede ortaya çıkan kuzey-güney doğrultulu sıkışma sonucunda Diyarbakır'ında içerisinde bulunduğu alan ve doğu-batı eksenli kıvrımlar ile kuzeyden bindirmeli fayların etkin olduğu Bitlis-Zagros Kenet Kuşağı gelişirken, daha kuzeyde ise makaslama kırıkları şeklinde Kuzey Anadolu Fay Sistemi ve Doğu Anadolu Fay Sistemi oluşmuştur.

Diyarbakır Fay Hattı Nereden Geçiyor?

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin kuzeyini sınırlayan kuşak boyunca, Arabistan ve Avrasya plakaları çarpıştığından Bitlis-Zagros Kenet Kuşağı adı verilen bu kuşak, deprem üretme potansiyeline sahip bindirme karakterli fayların etkin olduğu, Türkiye'nin önemli tektonik yapılarından biri konumundadır.

Makaslama kırıkları şeklinde oluşan Kuzey Anadolu Fay Sistemi ve Doğu Anadolu Fay Sistemidir. Doğu Anadolu Fay Sistemi kuzeyde Bingöl Karlıovadan başlar, Bingöl, Palu, Gezin, Sivrice, Doğanyol, Pütürge, Çelikhan, Gölbaşı ve Türkoğlu'ndan geçerek güneybatıya doğru devam eder. Bu yerleşim yerlerinden başka Elazığ, Diyarbakır, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Antakya il merkezleri de bu Sistem üzerinde oluşacak depremlerden ciddi bir şekilde etkilenebilmektedirler.

Diyarbakır kent merkezi, Doğu Anadolu Fay Sistemi'ne 77 Km , Bitlis Zagros Kenet Kuşağına 45 Km uzakta bulunmaktadır. Ancak bu sisteme bağlı olarak oluşan fay zonları ve tekil faylar ise kent merkezine daha yakın bir konumda yer almaktadırlar.

Sevindiren haber geldi! Yılbaşında affediliyor Fransa, Hollanda, Belçika, Ürdün ve Kanada Netanyahu'yu tutuklayacak Fenerbahçe son dakika transferi: Yeni gündem Sırp golcü Mitrovic
Sonraki Haber