Doğal Taşlardan Travertenler

Doğal taş, doğada bloklar halinde bulunan taşlara şekil verilmesi sonucunda dekorasyon veya inşaat malzeme olarak kullanılandır. Bu tarz malzemelerde tasarımın temelini taşın doğal hali oluşturur.

Traverten Doğal Taş

Doğal taş, doğada bloklar halinde bulunan taşlara şekil verilmesi sonucunda dekorasyon veya inşaat malzeme olarak kullanılandır. Bu tarz malzemelerde tasarımın temelini taşın doğal hali oluşturur. Bu yüzden standart bir ölçüden bahsetmek mümkün değildir. Doğal taşların yapıları çıktıkları ocağa göre farklılık göstermektedir. Kullanılacağı alana göre taşın boyutlarında ve yüzeylerinde değişiklikler yapılmaktadır. Doğal taşların kullanıma hazırlanması için kullanılan yöntemlerden bazıları:

● Honlama: Aşındırıcılar sayesinde taş yüzeyinin daha pürüzsüz olması sağlanır.
● Cilalama: Cila kullanılarak taş yüzeyinin daha parlak olması sağlanır. Cilalama sonrası traverten taşlarının yüzeyi cam benzeri bir görüntü alır.
● Alevle yakma: Taş yüzeyinde estetik pürüzler oluşturmak için kullanılır.
● Fırçalama: Patinato adıyla da bilinmektedir. Fırçalar yardımıyla doğal taşın görünümünün eskitir. Travertenlerde kullanıldığı zaman deri tarzı bir doku kazandırır.
● Eskitme: Taşların daha eski - antik görünüme sahip olmasını sağlar. Eskitme uygulamasından geçen traverten taşlarının kenarları yuvarlatılır.
● Kumlama: Taş yüzeyinin matlaşması ve desen kazanması için kullanılır.

Doğal taşların yapılarda kullanılması dekorasyonun uzun ömürlü olmasını sağlar. Doğal taşların ömrü uzundur ve daha az zarar görür. Hatta doğal taşın eskidikçe daha da güzel bir şekil aldığını söyleyebiliriz. Doğal taşlar için belli bir süreden sonra temizlik, bakım ya da yerine göre restorasyon çalışmaları yapılabilir. Yapılarda kullanılan birçok doğal taş türü vardır fakat size en fazla kullanılardan biri olan traverten doğal taşından bahsedeceğiz.

Traverten Doğal Taş Nedir?

Traverten bir çeşit kimyasal tortul kayaçtır. Kalsiyum karbonatın çökmesi sonucunda oluşurlar. Genellikle karstik alanlarda görülürler. Gözenekli bir görünüme sahiptir. Türkiye'de özellikle Denizli, Burdur, Afyon, Çankırı ve Sivas illerinde görülmektedir. Bölgelere göre çıkan travertenlerde değişiklikler olmaktadır. Doğada yedi çeşit traverten bulunmaktadır. Bunlar:

● Mağara travertenleri
● Koni tipi travertenler
● Damar tipi travertenler
● Set tipi travertenler
● Tabaka tipi travertenler
● Fay önünde bulunan travertenler
● Sırt tipi travertenler

Travertenlerde özellikle bej ve fildişi renklerine rastlanılmaktadır. Bunlar dışında sarı, gümüş, kırmızı vb. renklerde olan travertenler de bulunmaktadır. Traverten ocakların elde edilen doğal taşlara traverten doğal taşıdenir. Traverten blok ya da plaka şeklinde işleme alınır. Blok, en doğal haliyle ocaktan çıkarılmasıdır. Plaka, işlem görebilmesini sağlayacak haldeki şeklidir. Bu şekilde imalat yerine gelen travertene istenilen yüzey işlemleri uygulanır ve şekil verilir. Şekil verme işleminde belli ölçüler kullanılmaktadır. Bununla beraber serbest ölçülü traverten taşları da bulunmaktadır.

Doğal taşların uygulanışı ustalık gerekmektirmektedir. Öncelikle alandan ölçüler alınmalıdır. Alınan ölçülere uygun olarak taşlara şekil verilir. Uygulama yapılacak alanın düzlüğüne dikkat edilmelidir. Doğal taşların yüzeye yapışmasını sağlayan yapıştırıcınız taş yapısına uygun ve güçlü olmalıdır. Doğal taşlar döşendikten sonra etrafı temizlenir. Daha sonra ince bir katman ile mühürlenir ve görünümünü kazanır. Traverten taşları genelde kesilmiş olmaktadır. Serbest ölçülü olan travertenler de bulunmaktadır. Travertenler ayrıca öğütülerek de kullanılmaktadır. Küçük parçalara ayrılan traverten dekorasyon unsuru olarak kullanılabilir. Öğütülen traverteni çimentoya dönüştürebilmek de mümkündür. Daha sonra bu traverten dolgu maddesi olarak kullanılabilir.

Traverten Doğal Taş Kullanım Alanları Nelerdir?

Hafif olan ve estetik görünen traverten taşları uzun yıldır mekanlarda çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Uygulama sırasında kullanılan taşlar seçilir. Yere göre eskitilmiş, cilalanmış, honlanmış vb. travertenler kullanılır. Bazı yapılarda çeşitli traverten taşların karıştırılarak kullanıldığı da görülebilir. Dayanıklı olduğu için hem iç hem de dış mekanlarda kullanılabilmetedir. Traverten doğal taşının en sık kullanım şekilleri şöyledir:

● Kaymaz yapıları sebebiyle genelde ıslak zeminleri kaplamak için kullanılır. Havuz kenarı, mutfak, lavabo vb. zeminlerde kullanılabilir.
● Peyzaj mimarisinde; adım taşı, basamak, teras kaplama, bank, bahçe duvarı döşeme vb. şeklinde kullanılabilir.
● Duvar ve cephe kaplamalarında kullanılabilir.
● Merdivenlerde ve kolonlarda kullanılabilir.
● Sağlığa zararlı unsurlar bulundurmayan bir taş olduğu için mutfak tezgahlarında da kullanılabilir.

Traverten zemin döşemesinde genelde dolgulu halde kullanılmaktadır. Duvar veya cephe kaplamalarında ise isteğe göre gözenekli bir şekilde kullanılabilir. Dolgulu ve dolgusuz traverten arasındaki fark ise şu şekildedir: travertenlerin gözeneklerinin yapay malzeme veya travertenden elde edilen çimento ile doldurulmasıyla oluşan türe dolgulu traverten denir. Gözenekleri doldurulmamış olan travertenlere de dolgusuz traverten denir. Yukarıda belirttiğimiz üzere farklı traverten modelleri ve renkleri bulunmaktadır. Mekana en uygun olanlar seçilmelidir.

İnsanların doğal taşları ve özellikle traverteni seçmesi için sebepleri bulunmaktadır. Traverten sağlıksız maddeleri bünyesinde barındırmaz, estetik - zengin bir görünüm kazandırır, kaymaz, temizliği daha kolaydır, her yerde kullanılabilir, eskidikçe diğer yapay malzemelere kıyasla daha güzel gözükür ve istenilen ölçülerde kullanılması mümkündür. Kullanım alanlarına göre traverten taşların köşelerine şekil vermek mümkündür. Estetik açıdan düşünüldüğü zaman ise özellikle antik bir görüntü elde etmek için travertenin kullanıldığını söyleyebiliriz.

Traverten Doğal Taş Fiyatları Nasıldır?

Traverten taşların kullanım şekli, boyutu, kalınlığı ve rengine göre traverten doğal taş fiyatları farklılıkları oluşmaktadır. Traverten taşları çeşitli boyutlarda kesilmiştir. Bu boyutların büyüklüğüne göre fiyatlarda da değişimler olmaktadır. Traverten döşenecek alanın büyüklüğü de önemlidir. Kaç tane traverten doğal taş kullanılacağı ve boyutlarının nasıl olacağı anlaşılır. Traverten taşlarında çeşitli renkler mevcuttur. Bilinen en pahalı renk ise kırmızıdır. Kırmızı traverten az bulunmaktadır. Bu traverten çeşidi genelde otellerde, saraylarda veya lüks restoranlarda kullanılmaktadır.

Traverten taş üzerinde yapılan işleme göre de fiyatlar değişmektedir. Bu işlemler içerisine en pahalı olan eskitmedir. Bununla beraber en çok kullanılan traverten modeli de eskitmedir. Traverten çok uzun zamandır kullanılmaktadır ve eski zamanlardaki kullanımına benzer bir görüntü elde etmek isteyenler olmaktadır. Bu görüntü için travertende eskitme yöntemi kullanılmaktadır. Patinato yöntemi de travertenin görüntüsünü eskitmek için kullanılsa da bu yönteme kıyasla zaman olarak daha yeni bir görünüme sahip olmaktadır. Eskitme yapılan taşın görünümüne ve rengine göre de fiyatlarda değişiklikler olmaktadır.

Traverten Doğal Taş Bakımı

Traverten kullanımında bir diğer merak edilen unsur temizliktir. Travertenlerin belli bir süre geçtikten sonra bakımının yapılması gerekmektedir. Bu temizliğin nasıl yapılacağı alana, kirlilik çeşidine ve taşın sağlamlığına göre değişebilir. Eğer gözenekli bir zemin döşemesi kullanıyorsanız daha sık temizlik yapmanız gerekebilir. Çünkü gözeneklere kirler doluşabilir. Onun dışında normal temizliklerinde tozunu almanız veya silmeniz yeterlidir. Bakım zamanı geldiğinde ise uzman bir ekip çağrılmalıdır.Doğal taşlarda üç çeşit temizleme şekli bulunmaktadır; su ile, kimyasal temizleyici ile ve makine ile. Sizin kullandığınız traverten taşına bağlı olarak gerekli temizleme yöntemi seçilmektedir. Bazı durumlarda traverten taşlarına restorasyon çalışması da yapılır. İsteğe göre travertenin ıslak görünüm kazanmasını sağlayacak işlemler de yapılabilir. Ayrıca bu bakımlar travertenlerde oluşabilecek yosun, kireç vb. görünümleri de engellemektedir.

Traverten doğal taşlarınınbakımları sırasında parlatma işlemleri de yapılabilir. Doğal taşların belli bir düzende temizliğe ve parlatılmaya ihtiyacı vardır. Taş yüzeyinin zarar görmemesi için parlatma işleminde çok dikkatli olunmalıdır. Dolgulu ve dolgusuz travertenin bakımı da farklıdır. Dolgusuz bir traverten ile döşenen zeminin taşlarındaki gözeneklerin temizlenmesine dikkat edilmelidir. Dolgulu travertende ise gözenekler kapalı olduğu için temizlik işlemi daha kolay yapılabilmektedir.

Halk TV Sahibi Cafer Mahiroğlu Kimdir, Kaç yaşında, Nereli? Serveti! TFF'nin başına Mesut Özil mi geçiyor? Boğaz'da denize düşüp kaybolan 2 gencin kimlikleri belli oldu!
Sonraki Haber