Doğru güneş kremi nasıl seçilmeli?

Hem yazın hem kışın güneş kremi kullanmak önemli olsa da yazın daha çok önem kazanıyor. Güneş kremi kullanırken sürülen miktar, koruma faktörü, doğru zamanda sürülmesi ve tazelenmesi, cilt tipine ve hassasiyetine uygun ürün seçilmesi gibi noktalarda oldukça önemlidir. Ayrıca yüz ve vücut için ayrı kremler tercih edilmelidir. İşte güneş kremi seçerken ve kullanırken dikkat etmeniz gerekenler...

GÜNEŞ KREMİ SEÇERKEN CİLT TİPİ DİKKATE ALINMALI

Yüz için güneş kremi seçerken cilt tipi farklılıkları da göz önünde bulundurulmalı. Örneğin, hassas, kuru veya açık renk cilt tipine sahip olanlar daha yoğun nem verme özelliğine sahip olan krem formunda ürünler kullanmalı. Yağlı ve normal cilt tipine sahip olanlar daha hafif formüllü jel formunda ürünleri kullanabilir. Sivilceli ve akneye yatkın cilt tipine sahip olanlar ise yine jel formunda ürünleri kullanabilir, ama buna ek olarak daha yüksek koruma tercih etmeliler. Çok hassas cildi olanlar çocuk güneş kremlerini de tercih edebilirler. Pratik olsalar da sprey güneş kremleri koruyuculuk açısından kreme nazaran daha düşüktür.

KORUMA FAKTÖRÜ EN AZ 30'UN ÜSTÜNDE OLMALI

Güneş ışınlarının en şiddetli olduğu öğle saatlerinde (11.00-15.00) çıkmamaya özen göstermek cilt sağlığı açısından önemlidir. Güneş koruyucu ürünlerin koruma faktörü 30’un üzerinde olmalıdır ve yeterli miktarda sürülmelidir. Gün ışığına çıkmadan yarım saat önce sürmeli, 4 saatte bir tekrar sürülmelidir. Eğer su ile temas olursa koruyucunun etkisi yüzde 50 azalmaktadır. Eğer havlu ile kurulanılırsa etkisi tamamen geçmektedir. Terlemeyle de koruyucunun etkisi azalmaktadır. Suya dayanıklı ürünler kullanılsa da gün içerisinde tazelenmelidir.

HEM UVA HEM DE UVB FİLTRESİ GEREKLİ

Tam bir güneş koruması için hem UVA hem de UVB koruması gereklidir.

UVB ışınları bronzlaşmayı sağlar ama fazla maruz kalındığı zaman cildin epidermis dediğimiz en üst tabakasına zarar verir. Kızarıklık, ödem, iritasyon, acı, yanma hissi ve güneş çarpmalarına sebep olur. Cildin bağışıklığına zarar verir. Cilt lekelerinin ve kanserinin oluşmasında etkilidir.

UVA ışınları ise UVB’den farklı olarak yaz-kış; bütün yıl boyunca etkilidir. Dalga boyu UVB’ye göre daha uzun olduğundan pencereden ya da araba camlarından da geçer. Yine dalga boyu uzun olduğundan cildin bir alt katmanı olan dermis tabakasına kadar iner. Foto-yaşlanmaya, cilt lekelerine, cildin bağışıklık sistemine ve DNA’sına zarar verir. Cilt kanseri oluşumunda etkilidir.

GÜNEŞ KREMLERİNİN SON KULLANMA TARİHİNE DİKKAT!

Güneş kremlerinin raf ömürleri yaklaşık 2 ya da 3 yıldır. Açılıp kullanılmaya başlandıktan sonra kullanımm ömürleri kısalır. Güneş kremlerinin üstünde yazan son kullanma tarihine mutlaka uyulmalıdır. Güneş kremleri ışık almayan bir yerde ve oda sıcaklığında saklanmalıdır.

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber