Doğu Antarktika'da New York City büyüklüğünde bir buz kütlesi koptu

Bilim insanları, iklim değişikliğinden fazla etkilenmediği düşünülen bir bölge olan Doğu Antarktika'da New York City büyüklüğünde bir buz kütlesinin çöktüğünü söyledi. Uydu görüntüleriyle yakalanan çöküş, insanlık tarihinde ilk kez soğuk bölgede bir buz rafı çöküşünü belgelemiş oldu.

AP'de yer alan habere göre; Geçen hafta, Doğu Antarktika'nın bazı noktalarında sıcaklıklar normal seyrinden daha fazla yükseldi. Uydu fotoğrafları, bölgenin son birkaç yılda hızla küçüldüğünü gösteriyor.

DOĞU ANTRAKTİKA'DA BUZULLAR ERİRSE NE OLUR?

Woods Hole Oşinografi Enstitüsü'nden buz bilimcisi Catherine Walker, daha sıcak sulardan Conger ve Glenzer buzullarını tutan yaklaşık 460 mil kare genişliğinde (1200 kilometre kare) buz rafının 14-16 Mart arasında çöktüğünü söyledi. Bilim insanları kıtanın bu bölümünde bu yaşananın bir ilk olduğunu ve endişe duyduklarını söylüyor.

Minnesota Üniversitesi'nden buz bilimcisi Peter Neff sie "Glenzer Conger buz sahanlığı muhtemelen binlerce yıldır oradaydı ve bir daha asla eski gibi olmayacak" dedi.

Neff, Doğu Antarktika'nın istikrarı ile ilgili önceki varsayımların doğru olmayabileceğinden endişe ettiğini vurguladı.

Doğu Antarktika'da donmuş su erirse - bin yıllık bir süreç- bu felaket dünya genelinde denizleri 160 fitten (50 metre) daha fazla yükseltir. Mevcut konum, Batı Antarktika Buz Levhası'ndaki buzun beş katından fazla...

Neff, bilim insanlarının 1970'lerden bu yana Avustralya'ya en yakın olan bu özel buz rafının biraz küçüldüğünü gördüklerini söyledi. Walker, 2020'de rafın buz kaybının her ay yaklaşık yarısını kaybetmeye hızlandığını söyledi.

İtalyan bakandan mesaj: G7 ülkeleri tutuklanması konusunda uzlaşabilir MasterChef Türkiye 25 Kasım haftanın takımları nasıl oluştu? Ayhan Bora Kaplan davada savcıyla tartıştı! İşte detaylar...
Sonraki Haber