Doğu kahverengi yılanı nedir?
Doğu kahverengi yılanı nedir? İngiltere 24 yaşındaki bir adam, evinin yakınında evcil hayvanının karşısına çıkan yılan tarafından ısırıldı. İngiltere'nin Tamworth şehrinde yaşayan adam, köpeğini korumak isterken zehirli bir yılan tarafından ısırılarak öldürüldü. Olay yerine gelen doktorların müdahalesine rağmen talihsiz adam 1 saat sonra hayatını kaybetti. Peki, doğu kahverengi yılanı nedir? Dünyanın en zehirli yılanı ne? Detaylar haberimizde...
İngiliz adam, evinin yakınlarında köpeğinin karşısına çıkan yılanı uzaklaştırmak isterken, ısırılarak hayatını kaybetti. 24 yaşındaki adam, geçtiğimiz Çarşamba günü akşam saatlerinde Cole Yolu'ndaki evinin önünde evcil hayvanının önüne çıkan yılanı uzaklaştırmak istedi. O esnada oldukça zehirli bir tür olan doğu kahverengi yılan tarafından ısırılan adam hemen acil servisi aradı. Peki, doğu kahverengi yılanı nedir? Dünyanın en zehirli yılanı ne? Detaylar haberimizde...
DÜNYANIN EN ZEHİRLİ İKİNCİ YILANI
Doğu kahreverengi yılanı olarak bilinen pseudonaja textilis türü yılan çok güçlü bir zehre sahip. 2 metreyi aşabilen uzunluğa sahip yılan, dünyanın en zehirli ikinci yılan türü olarak bilinir. Genellikle insanlarla yüzleşmekten kaçınan yılanın zehri o kadar toksiktir ki yavruları bile rahatlıkla bir insanın ölümüne sebep olabilir.
DOĞU KAHVERENGİ YILANI
Doğu kahverengi yılanı (Pseudonaja textilis) genellikle kahverengi yılan olarak anılan bir Avustralya elapididir. Çok güçlü zehiri insanların yoğunlaştığı Avustralya'nın doğu kıyısı olan habitatı ile birleştiğinde birçok ölüme sebep olur. Yeni Gine'de yaşayan bir alt türü (Pseudonaja textilis pughi) bulunur.
ZEHİRİ
Doğu kahverengi yılanı taipanın ardından dünyanın en zehirli ikinci kara yılanıdır. Kahverengi yılanlar genellikle yüzleşmekten kaçınsa da zehirleri çok toksiktir ve hatta yavru yılanların dahi insan ölümlerine sebep olduğu bilinmektedir. Zehir hem nörotoksin hem de koagülant içerir.
Bu güçlü zehire rağmen ısırılan bölgeye baskılı sargı ilkyardım tekniği uygulanması son derece etkilidir.
DÜNYANIN EN ZEHİRLİ YILANLARI
TAİPAN YILANI
Boyu 2,5 metreyi bulabilen bu yılanların yaşadığı bölge Avustralya’dır. Bir ısırığındaki zehrinin yaklaşık 44 insanı öldürebilecek güçte olduğu belirtiliyor.
MAVİ BONGAR YILANI
Hindistan’da yaşayan bu yılanların boyları 1 metreye ulaşmaktadır. Isırdığında salgıladığı zehirle 11 insanı öldürme gücüne sahiptir.
KAPLAN YILANI
Adından da anlaşılacağı gibi derisi kaplanın kürkündeki şekilleri andırmaktadır. 2 metreyi bulan boyları ve salgıladığı zehriyle yaklaşık 8 insanı öldürebilecek zehir üretmektedir.
ÖLÜM ADDERİ
Anavatanı Avustralya olan bu yılan, tek bir ısırığıyla ürettiği zehirle 4 insan ve yaklaşık 8 bin fareyi öldürebilmektedir.
KAHVERENGİ YILAN
Bu yılan da Avustralya’da yaşayan bir yılan türüdür. Genelde insandan kaçan bu yılan, tehlike hissettiği anda tehlike saçıyor. Bir ısırığı ile 4 insanı öldürebilecek zehir üretmektedir.
KARA MAMBA YILANI
Çok hızlı olan bu yılanın boyları 4 metreyi bulmaktadır. 2 metre uzaklıktan karşısındakini ısırabilen Kara Mamba, tek bir ısırığıyla 4 insanı öldürecek güçte zehir salgılamaktadır.
RUSSELL ENGEREĞİ
Oldukça uysal bir görünüşe sahip olsa da, tek bir ısırık sayesinde 4 insanı ve 7 bine yakın fareyi öldürebilecek kadar zehir üretebilmektedir.
ENGEREK YILANI
Ülkemizde de türleri görülen engerek yılanının bu türü, Kuzey Afrika ve Ekvator coğrafyasında yaşamaktadır. Tek bir ısırığıyla insanda iç kanama olmasını sağlayan bu yılan türü 2 insanı öldürebilecek kadar zehir üretebilmektedir.
ÇENGEL BURUNLU DENİZ YILANI
Zehri geç etki etse de insanlar bu yılan tarafından ısırıldıklarında, fazla zaman geçirdiklerinden solunum yetmezliğinden ölmektedirler. Tek bir ısırığıyla 2000’e yakın fareyi öldürebilecek zehir üretebilmektedir.
SESSİZ ÇINGIRAKLI YILAN
3 metreye ulaşan boylarıyla Güney Amerika ormanlarının en tehlikeli yılanlarından biridir. Bir ısırığı ile 1 insanı ve 1600’den fazla fareyi öldürebilecek kadar zehir salgılayabilmektedir.
YILAN
Yılanlar, Pullular (Squamata) takımına ait uzun, ayaksız etçil sürüngenlerdir.
Serpentes alt takımının üyeleri, ayaksız kertenkelelerden dış kulakların ve göz kapaklarının olmayışı ile ayırdedilirler. Bütün pullular gibi yılanlar da, vücudu üst üste binen pullarla kaplı ektotermik amniyot omurgalılardır. Çoğu yılan türü, ataları olan kertenkelerinkinden çok daha fazla eklemi olan bir kafatasına sahiptir. Bu yılanlara son derece hareketli çeneleriyle kendi kafasından daha büyük avları yutma imkânı verir. Dar vücutlarına uygun bir şekilde yerleşebilmesi için yılanların çift organları (böbrekler gibi) yan yana yerine biri diğerinin üstünde görünür ve çoğu bir tane işlevsel akciğere sahiptir. Bazı türler, kloakın her iki tarafında artakalan bir çift pençeyle birlikte pelvik kemere sahiptir.
Yılanlar Antarktika ve çoğu ada dışında dünyanın her yerinde bulunur. 456 cins ve 2900'ün üzerinde türü kapsayan tanımlanmış on beş familyası bulunmaktadır. Büyüklük aralığı 10 cm uzunluğundaki küçücük Leptotyphlops carlae türünden 7.6 metre uzunluğa erişebilen pitonlar ve anakondalara kadar değişiklik gösterir. Son keşfedilen Titanoboa cinsinin fosili 15 metre uzunluğundaydı. Yılanların Kretase döneminde hem kazıcı hem de sucul kertenkelerden evrimleştiği düşünülmektedir. Modern yılanların çeşitlenmesi ise Paleosen dönemde oldu. Yılanların Türkiye'de 47 türü bulunur.
Çoğu yılan zehirsizdir ve zehirli yılanlar da zehirlerini öncelikli olarak savunma amacından çok avı kontrol altına almak ve öldürmek için kullanırlar. Bazıları insanlarda acılı yaralanmalara ve ölüme sebep olabilecek denli güçlü zehire sahiptirler. Zehirsiz yılanlar da avlarını ya canlı olarak yutarlar ya da sıkarak öldürürler. Amatörler için yılanları görünüşüne göre zehirli zehirsiz olarak nitelendirmek zor olup onlardan uzak durmak ya da bir profesyonelle yaklaşmak gerekir.