Dolar ne kadar oldu? 10 Nisan döviz kurları ve döviz hesaplama

Geçen haftayı yükselişle kapatan dolar yeni haftaya nasıl başladı? Dolar ne kadar oldu? sorularının yanıtları piyasalrın açılmasıyla yanıt buldu. Dolar haftaya yatay seyirde başladı. İşte 10 Nisan dolar rakamları...

Geçen hafta ABD'nin Suriye'de rejime ait hava üssünü vurmasıyla birlikte piyasalarda hareketli saatler yaşadı ve dolar 3,74'ün üzerini gördü. 7 Nisan cuma günü ise dolar haftayı 3.72 seciyesinde kapatmıştı. Peki dolar haftaya nasıl başladı? Dolar ne kadar oldu? 10 Nisan döviz kurları ve döviz hesaplama haberimizde...

Geçen hafta küresel piyasalar, ABD'nin, Suriye rejimine ait Şayrat Hava Üssü'nü 59 Tomahawk füzesiyle vurmasının ardından bölgedeki gelişmelere odaklandı. Söz konusu gelişmelerin ardından yatırımcıların güvenli liman arayışları ile altın ve petrol fiyatları yükselirken, dolar da özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazandı.

Dolar/TL, küresel piyasalarda artan dolar talebine bağlı olarak 3,7496 ile 14 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesini görse de saat 09.50 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,45 artışla 3,7290'dan işlem gördü. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,40 artışla 3,9720'den, sterlin/TL de yüzde 0,5 yükselişle 4,6490'dan işlem gördü.

En güncel dolar kuru-Son dolar rakamları için tıklayın

Anlık dolar kuru için tıklayın

Analistler, jeopolitik gelişmelerin odak noktasına yerleştiği piyasalarda yatırımcıların, Rusya, Çin ve Suriye'den gelecek açıklamaları ve bölgedeki gelişmeleri takip edeceğini belirtti.

ABD tarafından yapılan, operasyonun tek seferlik olduğu açıklamasının, piyasalarda fiyatlamaların sınırlı kalmasını sağladığını ifade eden analistler, beklenmedik bir gelişme olmaması durumunda yatırımcıların tekrar ekonominin gündemine yoğunlaşabileceğini kaydetti.
Geçen haftayı 3.72 seviyesinde kapatan dolar 10 Nisan pazartesi gününe yatay bir seyirle başladı ve 3.72 seviyesini koruyor.

DOLAR DÜŞER Mİ YÜKSELİR Mİ?

Referanduma sayılı günler kala ekonomi çevrelerinin gündeminde dolar rakamları var. Dolar düşer mi yükselir mi? Referandum sonrası dolar düşer mi? Referandum sonrası dolar ne olur? Yatırımcı ise en çok bu soruların yanıtını arıyor. Peki ekonomistlerin dolar yorumu ne? Dolar düşer mi yükselir mi? Referandum sonrası dolar düşer mi? 10 Nisan dolar yorumları ve en güncel dolar rakamları haberimizde...

En güncel dolar kuru-Son dolar rakamları için tıklayın

Anlık dolar kuru için tıklayın

Piyasaların gündeminde olan referandum oylaması sonuçları ise her ne kadar satın alınmış gibi de görünse de sonuçların net olmaması belirsizlik yaratıyor. Referandumdan evet çıkacağı yönünde anketlerden sonuçlar çıkması ise Dolar/TL kurunda 3.40’ların altının görüleceği yönünde beklentileri güçlendiriyor.

BlueBay Varlık Yönetimi’nin Kıdemli Ülke Stratejisti Timothy Ash, referandum sonrasında politik istikrarın devam etmesi durumunda dolar/TL’nin 3 seviyelerine doğru gerileyebileceğini öngörüyor.

Ash, Referandum sonrası piyasa yanlısı bir sonuç olursa TL’nin tekrar güçlenebileceğinin altını çiziyor.
Borsa tarafında ise referandum sonrasında lokal şartlarda hissedilir bir yumuşa sağlanabilirse ilk yarı için 90 bin üstüne ivmelenmenin çok rahat olacağı belirtiliyor.

VAHAP TAŞTAN, ARAŞTIRMA UZMANI, ALNUS YATIRIM – GÜNLÜK DOLAR KURU USDTRY YORUMU:DOLAR KURU YÜKSELEN TRENDDE

Dolar/TL’de zayıf TL, güçlü Dolar görünümü korunuyor. TL tarafındaki zayıflık hem olumsuz veri akışından hem de ABD’nin Suriye operasyonundan sonra yükselen jeopolitik risklerden kaynaklanıyor. Dolar’da ise bugünkü ABD verilerinin ana resimde olumlu seyri ön planda.

Dolar/TL teknik olarak incelendiğinde ana yükselen kanal içerisindeki hareketin devam ettiği görülmekte. 3,7225 üzerindeki tutunma devam ettiği sürece yükseliş isteği korunabilir. Ana direnç ise 3,7340 ve 3,7470 bölgesinden geçmekte.

Direnç: 3,7225 / 3,7470 / 3,7600Destek: 3,7000 / 3,6880 / 3,6700

EDA KARADAĞ, ANALİST, İNTEGRAL MENKUL – DOLAR KURU YORUMU: DOLAR KURUNDA BU DİRENÇ YAKINDAN İZLENMELİ

USDTRY paritesinde sabah oluşan tansiyon etkisini bir miktar yitirdi ancak dolar kurunda 3.7180 seviyesinin altına doğru gevşemelerin oluşamadığını ve bu noktalardan tekrar tepkilerin geldiğini izliyoruz. Sabahki yorumumuzda 3.75 direncinin izleneceğini belirtmiştik. Bunda değişen bir durum yok. Gelişmelere ek olarak G.Afrika’da ikinci not indirimi ve karışık gelen bir ABD istihdam verisi eklenmiş durumda. Her iki gelişmede dolar kuru üzerinde sınırlı etkiler yarattı. Ancak TL üzerindeki kırılganlık devam ediyor.

Teknik olarak 3.75 seviyesinin geçilmesi durumunda 3.7863 direncine doğru bir patika açılabilir. Bu nedenle 3.75 direncini yakından izlemekte fayda var. Geri çekilmelerde 3.7180 desteğini izlemek daha faydalı olabilir. Bu seviyenin altına gevşemeler hem tansiyonun azalmaya başladığını gösterebileceği gibi hem de 3.70 desteğini kapısını açabilir. Büyük resimde dolar kurunda uzun vadeli yükselen eğilim devam ediyor.

Destekler: 3.7180 / 3.7000 / 3.67
Dirençler: 3.75 / 3.7620 / 3.7863

IŞIK FX – DOLARTL USDTRY YORUMU: KURDA TEKNİK AÇIDAN HALA YÜKSELİŞ TEHLİKESİ SÜRÜYOR

ABD’nin Suriye’ye gerçekleştirmiş olduğu operasyonun ardından kurda yeni bir yükseliş hareketini takip etmiştik. Suriye operasyonu hükümet yetkililerinden onay alırken Rusya ile ABD arasında olası bir gerginliğin de temelleri atılmış olundu. Risk iştahının azalmasıyla birlikte gelişmekte olan ülke para birimlerine satış gelirken TL’de bu hareketlilikten nasibini aldı. Gün içerisinde takip ettiğimiz tarım dışı istihdam rakamlarında ise şok bir düşüş ile karşılaştık. Özellikle inşaat sektöründe meydana gelen büyük değişim verinin bu denli azalış göstermesinin başlıca nedenlerinden.

Kurda teknik açıdan hala yükseliş tehlikesi sürüyor. 3.70 seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmemiz fiyatlamayı 3.76 – 3.78 aralığına taşıyabilir. Eğer kurda yeniden bir satış baskısı hissedersek gözler yeniden 3.7000 seviyesinde olacak. Hareket devam ederse 3.67 – 3.66 aralığına geri dönüş gelebilir.

XTB MENKUL – GÜNLÜK DOLAR KURU YORUMU: DOLAR MI TÜRK LİRASI MI?

Piyasa ne zaman Dolar/TL paritesini konuşmaya başlasa anlayın ki sıkıntı var kur yukarı gidiyor. Bir süreliğine düşen volatilite ile rahatlamıştık ve gözümüzü kurdan ayırabilmiştik. Ne zamana kadar, 03 Nisan’da enflasyon verisi açıklanıncaya kadar. Enflasyondaki yükseliş can yakıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) işlenmemiş gıda fiyatları ve uzatmalı kur etkisi ile Mart ayı enflasyonunun da yüksek çıkacağı sinyalini vermişti. Yine de TÜFE’de yıllık yüzde 11,29’a Yİ-ÜFE’de 16,09 seviyesine yükselen enflasyon Türk Lirası’nın değer kaybını tetiklemeye yetti. Öncesinde paritenin 3,58 altına inemeyişi ve yaklaşan anayasa referandum oylamasının yarattığı belirsizlik ile Türk Lirası’nda negatif fiyatlama olabilir görüşündeydik. Öte yanda aşırı yükseliş için fazla sebep yok, 3,72 referanduma kadar gidilecek maksimum seviye olur kanısındaydık. Bu görüşümüzü hala koruyoruz ancak özelikle Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi sonrasında olası bir dolar pozitif fiyatlama işleri değiştirebilir.

Amerikan ekonomisinin iyiye gittiği ve diğer gelişmiş ülkelere kıyasla iyileşmeyi önde götürdüğü tartışma götürmez. Buna rağmen son dönemde yeni ekonomi yönetiminin reformlar konusunda istenen performansı gösteremeyişi rahatsızlık veriyor. Neden bu kadar rahatsız olunuyor her şey çok yeni piyasalar biraz sabretmeli diye düşünebilirsiniz? Çok haklısınız bize göre de öyle ancak bir gerçek var ki küresel piyasalar her zamanki gibi önden koşarak yeni reformları öyle bir iştahlı satın aldı ki şimdi geriye dönmekte zorlanıyor.

Diğer tarafta, FED’in 4,5 trilyon dolarlık bilançoyu küçültmek için ne zaman adım atacağı, iki faiz artırımı mı üç faiz artırımı mı gibi bir takım belirsizlikler olduğunu da ekleyelim? Bu süreçte istihdam piyasasını yakından takip etmeye devam ediyoruz ve bugün açıklanacak Mart ayı verisinde iyileşmenin devamı çok güçlü olmamakla beraber Doları yukarı taşıyabilir. Ortalama analist beklentilerine göre, Mart ayında istihdam 180 bin artış gösterirken, işsizlik oranı %4,7 ve ortama saat başı kazançlarda artış %0,2 olarak gerçekleşebilir. Piyasanın beklentisi pek de doları coşturacak gibi değil ancak son iki yılda istihdam piyasasında iyileşmenin devam ettiğini gösteren rakamlar aldığımızı unutmayalım. Bunun dışında ADP özel sektör istihdam verisinde 263 binlik artış tarım dışı istihdamın da beklentilerin üzerinde olabileceğini gösteriyor.

Sonuçta biz gelişen ülkeyiz ve bizim gibi ülkeler zaman zaman kendi içlerindeki haber akışı ile pozitif ya da negatif küresel piyasalardan farklı hareket edebiliyor. Amerika ile bizim ekonomimiz arasında bir kıyaslama yapmak ya da büyüme ve faiz oranı üzerinden gitmek de bir yere kadar anlamlı. Kendi “peer grubumuzla” kendi ekonomik performansımızı kıyaslamalıyız. Ancak tabi ki gelişmiş ülke Merkez Bankaları’nın kolay para politikasını yavaş da olsa terk ettiği bir ortam bizim için hiç de ideal değil. Buna rağmen güçlü olan ayakta kalır ve ne kadar güçlüyüz sorusunu sık sık kendimize sorup zayıf noktaları iyileştirmek şart.

Döviz piyasası Amerikan Doları daha güçlü olmalı kararını verdiyse TL bununla rekabet edemez. Öte yanda güne Amerika’nın Suriye’ye gönderdiği sıcak ikaz ve bölgede artan jeopolitik risk bizim para birimimiz için hiç de istenilen bir durum değil. Ne zamanki döviz piyasası Dolar daha fazlasını hak etmiyor daha pozitif fiyatlama için önümüzü görmemiz gerekiyor şeklinde düşünür işte o zaman biz de diğer gelişen ülke piyasaları gibi bundan nasipleniriz. Amerika’nın kendisi de ihracat için dezavantaj olarak gördüğünden aşırı güçlü dolar istemiyor. Bu nedenle önümüzdeki haftalarda FED’in en az iki kez faiz artırımına gideceği ortamda dahi dolar yeni zirveler için zorlanabilir.

Teknik analiz

Teknik olarak, 3,70 üzerinde kalındığı sürece 3,72-3,75 bandı ve 3,77 direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. 3,70 altında ki destekler ise 3,68 ve 3,65 olarak görünüyor. Kısa vadeli göstergelerde RSI aşırı alım bölgesinde ve Dolar/TL paritesi 3,70 üzerinde kalamayabilir. Öte yanda özellikle paritenin günlerce aşırı alım bölgesinde kaldığını da geçmiş aylardan hatırlıyoruz bu nedenle geri çekilme için piyasadan teyit almak gerekiyor. Şimdilik yön yukarı mücadele etmenin anlamı yok.


ZİRAAT YATIRIM – DOLAR KURU USDTRY YORUMU: DOLAR’A TALEP VE KURDA BASKI GÖRÜLEBİLİR

Haftanın son işlem gününe negatif risk iştahıyla başlıyoruz. Gece saatlerinde ABD Savunma Bakanlığı, Suriye rejimine Şayrat Hava Üssü’ne 59 Tomahawk füzesi fırlattıklarını açıkladı. Saldırı ile birlikte riskli varlıklara satış gelirken, Altın, Japon Yeni, ABD tahvilleri gibi varlıklara talep geldi. Diğer yandan Rusya, ABD saldırısının ABD – Rusya ilişkilerine önemli ölçüde zarar verdiğini açıkladı. Rus Rublesi %1’in üzerinde değer kaybetmekte.

Türk Lirası, Meksika Peso’su ve Kore Won’u değer kaybeden diğer para birimleri. Önümüzdeki süreçte olay sonrasında Rusya’nın tavrı varlık fiyatları üzerinde etkili olabilir. Günün diğer önemli gelişmelerine baktığımızda, Trump – Şi görüşmesinde ilk izlenimler olumlu. Veri tarafında ise öğleden sonra TSİ 15:30’da açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ve saatlik ücretler takip edilecektir. Hava koşulları nedeniyle tarım dışı istihdam artışının geçen ayki 235bin kişi seviyesinden 180bin kişi seviyesine yavaşlaması bekleniyor.

Beklentilerden anlamlı bir sapma olmadıkça istihdam verisinin etkisi görece düşük olabilir. Ayrıca, ortalama saatlik kazançlar (beklenti aylık %0,2) da önemli. Beklentilere yakın bir istihdam ve zayıf saatlik kazançlar Dolar endeksinin (DXY) 100 seviyesinin altına gerilemesine neden olabilir. Yine beklentilere paralel bir istihdam ancak güçlü saatlik kazançlarda ise Dolar’a talep ve kurda baskı görülebilir. Beklentiler doğrultusundaki istihdam ve saatlik ücretler ise mevcut fiyatlamaların devam etmesine neden olabilir. Son olarak teknik seviyelere baktığımızda, olası geri çekilmelerde 3,70; kurdaki baskının devam etmesi durumunda ise 3,75 direncinin üzerinde 3,79 direnci hedef olabilir.

VAKIFBANK – DOLAR KURU VE SEPET DÖVİZ KURU YORUMU: DOLARDA KALICI YUKARI HAREKETLERİN ZOR OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ

Küresel piyasalarda yaşanan gelişmelerin etkisiyle risk alma iştahının azalması ve dolar endeksinde yükseliş yaşanması, gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kaybetmesinde etkili oluyor. Dün gün içinde 3.7288 seviyesine kadar yükselen USD/TL kuru günü yükselişle 3.7091’den kapattı. EUR/TL kuru dün yükselişle 3.9515’ten, sepet kur( 0.5*$+0.5*€) ise yükselişle 3.8298’den kapandı. Kur bu sabah 3.72 seviyesinde hareket ediyor. ABD’nin Suriye’ye füze saldırısından dolayı USD/TL kurunda yaşanan yukarı yönlü hareketin kalıcı olmamasını ve piyasaların ekonomik gelişmelere daha fazla odaklanmasını bekliyoruz. Piyasalar bugün ABD tarafında açıklanacak olan tarımdışı istihdam verilerini takip edecek. Tarımdışı istihdam verisinin Mart ayında 180 bin kişi artış göstermesi bekleniyor. Verinin beklentinin çok altında ya da üzerinde gelmediği durumda tarımdışı istihdam verisinin etkisi sınırlı kalabilir. Tarımdışı istihdam verisinin yanında ortalama saatlik ücretler verisi de yakından takip edilecek. Bugün açıklanacak tarımdışı istihdam verisinin ardından Pazartesi günü Fed Başkanı Yellen’ın açıklamaları önemli olacak. Hem USD/TL kurunun hem sepet kurun 14 günlük üssel hareketli ortalama değerinin üzerinde seyrediyor olması USD/TL kurunda yaşanabilecek yukarı yönlü harekete işaret ediyor olsa da yukarı yönlü hareketlerde şu an için 3.80 – 3.83 seviyesinin üzerinde kalıcı yukarı yönlü bir hareketin zor olduğunu düşünüyoruz. Kurun yukarı yönlü hareketinde 3.75 seviyesi ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Kurun aşağı yönlü hareketlerinde ise 3.70 desteğinin ardından 14 günlük üssel hareketli ortalama değerin işaret ettiği 3.6738 seviyesi takip edilebilir.

Destek 3.7000 3.6730 3.6000 Direnç 3.7500 3.8000 3.8300

DENİZ YATIRIM – DOLAR KURU YORUMU: MART AYINDA GÖRÜLEN EN YÜKSEK SEVİYE TEKRAR GÜNDEME GELEBİLİR

Dün 3.7200 seviyesine yükseldikten sonra geri çekilen parite bugünde ABD’nin Suriye rejimine yönelik askeri üssü vurması sonrasında 3.7476 seviyesine yükseldi. Teknik göstergelerin aşırı alım bölgesinde seyrettiği parite için hafta başından itibaren direnç olarak belirttiğimiz Eylül 2016 / Şubat 2017 yükseliş trendinin geçtiği 3.7319 seviyesinin üzerindeki kapanışlar Mart ayında görülen en yüksek seviye olan 3.7860 seviyesini gündeme getirebilir. Tepki satışlarının görülmesi durumunda 3.7000 psikolojik seviyesi 50 günlük üssel ortalaması olan 3.6589 öncesindeki destek noktası olarak önemini koruyor.

EDA ÖNDER ÖZTÜRK, ARAŞTIRMA UZMANI, ALAN YATIRIM – DOLAR KURU YORUMU

Dün gelişen ülke para birimlerinin birçoğu dolar karşısında değer kaybederken, Türk Lirası da söz konusu kitlesel harekete eşlik ederek günü dolar karşısında % 0,26 değer kaybı ile tamamladı.

Teknik olarak bakıldığında, USDTRY paritesinde bugün yukarı yönlü hareketin görülebilmesi için 3,7500 seviyesi üzerinde kalıcılık önemini korumaya devam etmekte. USDTRY paritesinde yükselişlerin görülmesi halinde 3,7800 direnç seviyesi hedeflenebilir. Paritede 3,7500 seviyesi aşağısında kalıcılık sağlanması halinde zayıf seyir görülebilecek olup 3,7000 ve 3,6800 destek seviyeleri izlenebilir.


ŞEKER YATIRIM – DOLAR TL PARİTESİ USDTRY YORUMU: DOLAR KURU KRİTİK DESTEKLER ÜZERİNDE TUTUNUYOR

Dolar/TL kuru 3.6915’den başladığı günü 3.7073 seviyesinden sonlandırdı. Dün ABD cephesinde haftalık işsizlik başvuruları açıklandı. Beklentisi 250 bin olan veri 234 bin olarak açıklandı. Böylece veri, beş haftanın en düşük seviyesine inerek işgücü piyasasının güçlü kalmaya devam ettiğini gösterdi. San Francisco Fed Başkanı John Williams Frankfurt’taki konuşmasında bu sene 2 faiz artışı daha yapılmasının ‘anlamlı’ olacağını kaydetti. Bilanço daraltılmasının yıl sonuna kadar başlayabileceğini kaydeden Williams, Fed’in önceden bu stratejiye dair iletişim kuracağını vurguladı. Williams, bilançonun normal seviyelere dönmesinin beş seneyi bulabileceğini söyledi

FED tutanakları sonrası dalgalanan Dolar/TL kurunun kritik destek noktaları üzerinde tutunduğunu söyleyebiliriz. Dün 3.72 seviyesinin üzerine çıkan kur yeni güne de alıcılı başladı. Bugün 3.74 üzerini gören Dolar/TL kurunun yükselişinde ABD’nin sabaha karşı Suriye rejimine karşı düzenlediği füze saldırısı etkili oldu. Teknik olarak bakıldığında; 3.70-3.73 bandı kur için önemlidir. 3.70’in aşağısına sarkması durumunda kurda bir miktar gerileme kaydedilebilir ve 3.6740 desteği hedeflenebilir. 3.73 üzerindeki yükselişlerde ise 3.75 ana direncinden sonra 3.7750 seviyesi test edilebilir.

Turgay Ciner Habertürk ve Show TV'yi neden sattı? Habertürk, Show TV ve Bloomberg için dudak uçuklatan fiyat Can grubu kimdir, sahibi kim? Habertürk ve Show TV'yi satın alan
Sonraki Haber