Doların tahtı sallanıyor! Putin'den BRICS mesajı: Üye olmak isteyenlere kapımız açık

Toplam ekonomik büyüklüğü 29.5 trilyon doları geçen BRICS topluluğu yeni katılımlarla etkinliğini artırmayı hedefledi. Dolara alternatif para sistemi çalışmalarını tamamlayan BRICS, küresel ticarette doların hakimiyetini zayıflatmaya başladı. İşte detaylar...

BRICS’e üye ülkelerin liderlerinin katılımıyla Salı günü Rusya’nın Kazan kentinde başlayacak olan ve yeni para sisteminin tanıtılması hedeflenen üç günlük zirve öncesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den, önemli bir açıklama geldi. Putin, BRICS grubuna üye olmak isteyen her ülkenin gruba katılmaları için davet edileceğini söyledi.

Putin, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ı da zirveye davet ettiğini söyledi.
Rus lider, hem İsrail hem de Filistin liderleriyle temas halinde olduğunu ve iki devletli bir çözümü desteklediğini ifade etti.

Putin, dünya çapında 30 ülkenin BRICS ile işbirliğine ilgilerini ifade ettiklerini ve gelecek haftaki zirvede grubun daha da genişlemesi için olası seçeneklerin değerlendirileceğini söyledi. Türkiye de BRICS’e katılım konusunda adımlar atmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu zirveye katılacağı belirtildi.

BRICS tarihi zirveye hazırlanırken yerel para birimlerinin dolar yerine kullanılması konusunda önemli adımlar atıldı. Dünyanın önemli ekonomilerinin yer aldığı BRICS'in üyeleri, ABD Doları'nın hakimiyetini kırmak için kendi aralarındaki ticarette ortak bir para birimi kullanmayı planlıyor. Türkiye'nin de aday ülke olarak katılacağı BRICS zirvesinde yeni üyelikler masaya yatırılacak. BRICS'in küresel ekonomideki payı ise yüzde 40'a dayandı. Öte yandan zirvenin en önemli gündem maddelerinden birisi de dolar olacak.

Uluslarararası Para Fonu (IMF) verilerine göre; BRICS'in ekonomik büyüklüğü 29,5 trilyon doların üzerinde bulunuyor. 2028’de dünya satın alma gücünün yüzde 38,6’sının BRICS grubunun oluşturması öngörülüyor.

MADENLERİN HAKİMİ BRICS OLACAK

BRICS 2024 itibarıyla dünya petrol üretiminin yüzde 45’i ve lityum, altın, gümüş, kömür gibi kaynakların büyük çoğunluğuna sahip. Venezuella'nın da üyeliği kabul edilirse petrol rezervinin çoğunluğu BRICS'te olacak.

DOLAR İÇİN ALTERNATİFLER DEĞERLENDİRİLİYOR

BRICS ülkeleri dolara alternatik olarak, kendi aralarındaki alışverişlerde ortak bir para birimi kullanmayı değerlendiriliyor.

Rusya'nın ABD ve Avrupa'nın ortak bankacılık sisteminden çıkarılmasının ardından, BRICS  ortak bankacılık ve ödeme sistemlerini de gündeme aldı. Ortak ödeme sistemin hayata geçirilmesi durumunda dünya nüfusunun yarısı bu sistemden yaralanmış olacak.

BRICS'TE HANGİ ÜLKELER VAR?

Batı'nın ekonomik işbirliğine alternatif olarak ortaya çıkan BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika tarafından üye ülkeler arasında ekonomik ve kültürel işbirliği için kuruldu. Bu sene başında Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve BAE de BRICS'e katıldı.

Ankara'da 'Kazı Kazan'dan 4 milyon kazandığını öğrenen genç çıldırdı ''Terörist Mihraç Ural Fransız ajanıdır” Keita Balde Diao kimdir? Keita Balde Diao ve Wanda Nara sevgili mi?
Sonraki Haber