Yeni salgın tehdidi domates gribinin belirtileri nelerdir? Domates gribi Türkiye’de görüldü mü?

Son yıllarda artan viral hastalıklara ‘domates gribi’ bir yenisi olarak eklendi. Yeni bir salgın tehdidi yaratan domates gribi akıllara şu soruları getirdi: Domates gribinin belirtileri nelerdir? Domates gribi Türkiye’de görüldü mü? Domates gribi bulaşıcı mı? Domates gribine karşı nasıl önlem alınır? İşte tüm bu soruların cevabı haberimizde.

Covid-19 salgını henüz bitmeden ortaya çıkan Maymun Çiçeği vakalarının etkisi sürerken son günlerde Hindistan’ın dünya kamuoyu ile paylaştığı özellikle çocuklar arasında hızla yayılan domates gribi vakaları panik yarattı. Yeni salgın alarmı verilen domates gribine dair tüm detayları haberimizin devamında bulabilirsiniz… 

DOMATES GRİBİ NEDİR?

Adını vücudun çeşitli yerlerinde çıkan domatese benzeyen kabarcıklardan alan enfeksiyon hastalığı, domates gribi ya da domates ateşi olarak bilinmektedir.

Yıllar önce 2007 yılında Hindistan’da görülen domates gribi bu yıl mayıs ayında yine Hindistan’ın Kerala ve Tamil Nadu eyaletlerinde ortaya çıktı. Dünya kamuoyu ile paylaşılan bilgilere göre; domates gribi vakalarının neredeyse hepsi 5 yaşının altındaki çocuklarda görülmektedir. Ancak virüsün hangi virüs ailesine ait olduğu konusunda henüz fikir birliği sağlanabilmiş durumda değildir. Bazı araştırmalar domates gribinin Chikungunya ve Dang hummasının bir yan etkisi olduğunu ileri sürer. Ancak henüz domates ateşinin Chikungunya ve Dang hummasının bir yan etkisi olduğu gösteren yeterli kanıt yoktur.

DOMATES GRİBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Domates gribi virüsünün aynı zamanda domates ateşi olarak da adlandırılmasının en önemli sebebi virüsle enfekte olan kişilerde en önemli semptomlardan bir tanesinin yüksek ateş olmasıdır. Buna ek olarak domates gribinin diğer belirtileri pek çok enfeksiyon hastalıklarıyla benzerdir. İşte domates gribinin belirtileri;

-Vücudun belli yerlerinde domatese benzeyen kızarık kabarcıklar

-Yüksek ateş

-Kas ve eklem ağrısı

-Eklemlerde şişlik

-Halsizlik

-Çocuklarda kızarık kabarcıkların ağrılı olması

-Bazı hastalar meydana gelen kızarıkların üstünde çıban oluşması

-Ağızda tahriş

-Karın ağrısı

-İshal

-Mide bulantısı ve kusma

DOMATES GRİBİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Başta maymun çiçeği virüsü olmak üzere diğer viral hastalıklarla benzer belirtilere sahip olan domates gribinin özel bir tanı sistemi yoktur. Bu sebeple bazı testlerle diğer hastalıkların elenmesi gerekir. Yapılan testler sonucunda bu semptomlara neden olan viral hastalığın çeşidi tespit edilemezse kişinin domates gribine neden olan bir çeşit virüs ile enfekte olduğu düşünülebilir. 

DOMATES GRİBİ BULAŞICI MI?

Diğer viral hastalıklarda olduğu gibi domates gribi de yakın temasla bulaşabilen bir hastalıktır. Özellikle çocuklar arasında hızla yayılması temas yoluyla hastalığın bulaşabileceğinin kanıtı sayılabilir. Domates gribi, Lancet Solunum Tıbbı Dergisi tarafından da temas yoluyla bulaşan hastalık olarak nitelendirildi. Enfekte kişi ya da yüzey yoluyla bulaşan domates gribi virüsü eğer tedbir alınmazsa hızla hem çocuklar hem de yetişkinler arasında yayılabilir.

Bazı araştırmalar iyileştikten sonra da çocukların vücudunda hastalığa neden olan ajanların bulunabileceğini ve bu durumun yakın temas halinde hastalığın bulaşmasına neden olabileceğini gösterir. Bu nedenle hastalığın yayılmasını önlemeye yönelik tedbirler almak gerekir. 

DOMATES GRİBİ ÖLÜMCÜL MÜ?

Covid-19 salgınının 2019 yılında ortaya çıkışından bugüne kadar geçen zamanda koronavirüs ile enfekte olan pek çok kişinin sağlığını ve hayatını kaybetmesi, yeni salgınlar ortaya çıktığında halkta panik yaşanmasına neden oluyor. Peki domates gribi ölümcül mü? Domates gribi üzerine yapılan çalışmalarda şu an için hastalığın ölümcül olduğunu gösteren yeterli kanıt yoktur. Ancak diğer viral enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi domates gribinde de bağışıklık sistemi zayıf olan, ek bir hastalığı bulunanlarda hastalık ağır bir tabloya ve enfekte kişilerin hayatını kaybetmesine neden olabilir. Özellikle çocuklarda görülebilen dehidratasyona erken müdahale edilmemesi halinde çocuğun vücudu susuz kalabilir ve neticede şoka girerek hayatını kaybedebilir.

DOMATES GRİBİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Viral hastalıkların tedavisinde antiviral ilaçlar ve aşılar en etkili tedavi yöntemidir. Şu an için domates gribi tedavisinde kullanılan bir ilaç ya da hastalığı önlemeye yönelik bir aşı yoktur. Bu nedenle hastalık karşısında uygulanan özel bir tedaviden bahsetmek zordur. Ancak hastalığa bağlı semptomların hafiflemesine yönelik bazı tedaviler uygulanabilir.

DOMATES GRİBİ NASIL ÖNLENİR?

Domates gribinden korunmak için uygulanabilecek bazı yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

-Domates gribi belirtilerinden herhangi bir tanesinin görüldüğü durumlarda vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

-Domates gribi bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle hastalık belirtisi gösteren kişilerle yakın temas kurulmamalıdır.

-Yapılan araştırmalara göre hastalığın kuluçka süresi 5-7 gün arasındadır. Hastalık belirtileri gösteren kişilerin en az 7 gün kendilerini izole etmesi önemlidir.

-Domates gribi, çocuklar arasında hızla yayılan bir hastalıktır. Bu nedenle çocukların hastalık hakkında eğitilmesi önemlidir. Özellikle parmak emme, tırnak yeme gibi alışkanlıkları olan çocuklar için uzmanlardan yardım alınabilir.

-Hastalığın görüldüğü bölgelere seyahat edenlerin gerekli tedbirleri alarak gitmesi önemlidir.

 

DOMATES GRİBİ TÜRKİYE’DE VAR MI?

Domates gribi Türkiye’de görüldü mü sorusu? Covid-19 gibi bir salgına sebep olup olmayacağı açısından herkes tarafından merak konusu oldu. Domates gribinin tüm vakaları şuana kadar sadece Hindistan’da görülmüştür. Henüz Türkiye’de vaka gözlemlenmedi. Aynı zamanda sağlık yetkililerinin açıklamalarına göre şu an için koronavirüs gibi bir pandemiye neden olabilecek, küresel boyutta bir tehdit söz konusu olmadığı yönünde. Ancak domates gribine karşı tedbiri elden bırakmamak gerekmektedir.

Hotmail ve Outlook Giriş Linki 2024 - Yeni Hesap Açma, Oturum Açma 26 Kasım 2024 Reyting Sonuçları! Aşk Evlilik Boşanma, Bahar Şampiyonlar Ligi'nde 5. hafta start aldı: İşte gecenin toplu sonuçları
Sonraki Haber