Döviz cephesinde hareketlilik var
Uzun süredir Türk mali piyasalarında yaşanan huzursuzluk hisse senedinden dövize yönelmeye başladı.
Bir süredir özellikle hisse senetleri üzerinde dolaşan kara bulutlar yavaş da olsa döviz piyasasının da üzerine yerleşti. TCMB'nin enflasyonla mücadele kapsamında ekonomik aktivitenin yavaşlaması pahasına uyguladığı sıkı para politikasının reel sektör üzerinde yarattığı baskı ve bunun da şirket finansallarına yansıması ile hisse senetlerinde başlayan satıcılı havaya, artan altın talebi ile döviz cephesi de eşlik etmeye başladı.
Kıbrıs İktisat Bankası analizinde, “Hatırlanacağı üzere, Japon Yeni ve FED kaynaklı endişelerle 5 Ağustos Pazartesi günü (Kara Pazartesi) 32,20'li seviyelerinde işlem gören USDTRY kuru, üzerinden geçen 2 haftalık süreçte psikolojik 34 seviyesine geldi ve dayandı. Söz konusu kısa sürede dolar karşısında %2 değer kaybeden Türk Lirası, doların dünyada ticaret yaptığı 6 para birimine göre yılın en düşük düzeyine gerilediği bir ortamda, (%50USDTRY ve %50EURTRY)'den oluşan sepet kura göre de yaklaşık %3,5 geriledi” denildi.
ALTINA BÜYÜK TALEP VAR
Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları ardından faiz indirim sürecine Eylül ayında katılacağı beklenen FED'e paralel altının ons fiyatı, gerek büyük perdede tartışılan dolar sistemi, gerekse de fiziksel enstrümanlara yönelik talep ve elbette artan jeopolitik belirsizliklere paralel rekor kırması ile, Türk insanın bir numaralı yatırım aracı olan altın Çarşı'da büyük bir talep ile karşı karşıya kaldığını işitiyoruz. Çarşı'da döviz kurunun (fiziki dolar) bankalararası piyasada işlem gören (dijital) dolara göre daha yüksek kotasyonlar ile alınıp satılması, ister istemez talebin arttığına işaret ediyor. Son 4 haftada ağırlıklı kurumsal alımlar eşliğinde DTH miktarı 5,4 milyar dolar artış kaydetti!
Bir tarafta ekonomik faaliyetlerde yavaşlama emareleri, diğer tarafta Bakan Mehmet Şimşek’in yalanlandığı halde istifa ettiği dedikoduları Çarşı'da altın özelinde artan talep, USDTRY kuru 33,92 seviyelerine kadar geldi. BIST100 endeksi günü yine %0,8 oranında gerileyerek tamamladı. CDS risk primi 266 baz puan seviyesine hafif de olsa gerilerken, 2 yıl vadeli gösterge bileşik faiz de %42,3 seviyelerinde yatay seyretmeye devam etti.