Dövmesi olanlar kan verebilir mi? Dövme yaptıranlar kan bağışında bulunabilir mi?
Dövmesi olanlar kan verebilir mi merak ediliyor. Dövme yaptıran vatandaşlar, kan bağışında bulunabilmek için araştırmalara başladı. Kan bağışı kabul eden kan bankaları, dövmesi olanlardan kan alıyor mu?
Dövmesi olanlar kan verebilir mi, dövme yaptıranlar kan bağışında bulunabilir mi sorularının yanıtı haberimizde.
DÖVMESİ OLANLAR KAN VEREBİLİR Mİ?
İnsanlar için hayati önem taşıyan kan bağışında bulaşıcı hastalıkların yayılması büyük tehlike oluşturuyor. Özellikle dövme yaptıran vatandaşlar, dövme yapımında kullanılan malzemelerin steril olmaması durumunda hepatit B, hepatit C ve aids gibi hastalıklara yakalanabiliyor.Bu hastalıkların kuluçka süresinin uzunluğunu göz önünde bulunduran Türk Kızılayı da güvenli kan bağışını sağlamak için dövme yaptıranlardan bir yıl boyunca herhangi bir kan bağışı kabul etmiyor. Bu uygulamayla hastalıkların yayılması da engellenmiş oluyor.Ülke genelinde uygulanan bu yöntemle dövme yaptıranlar, hepatit B, hepatit C ve aids riski nedeniyle en yakın akrabalarının dahi ihtiyacı olsa bağışta bulunamıyor.Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, dövmenin herhangi bir tehlike oluşturmadığını ancak kullanılan malzemelere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Bunun Türkiye'deki bütün kan bankalarında uygulandığına işaret eden Karabay, "Hepatit B, hepatit C ve aids gibi kanla bulaşabilecek mikrobik hastalıkların belli bir kuluçka süresi var. Bu hastalıklarda 270 güne kadar kuluçka süresi olabiliyor. Dövme yaptırdıktan sonra hastalığa yakalanan kişi, kan bağışı yaparak farkında olmadan hastalığın yayılmasına neden olabilir" dedi.
Karabay, kuluçka süresi boyunca virüsü taşıyan kişinin de hastalığı fark edemeyeceğine dikkati çekerek, kuluçka süresinin uzaması nedeniyle kendisini sağlıklı hisseden kişilerin kan bağışı yapmak isteyebileceğini dile getirdi."Türk Kızılay'ı da kendisini ve vatandaşları güvene alabilmek için dövme yaptıranlardan 365 gün boyunca kan almıyor" diyen Karabay, bu şekilde güvenli kan akışının sağlandığını ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasının önüne geçildiğini kaydetti.-"Kullanılan aletlerden dolayı hepatit bulaşabilir"Iğdır'da kan toplayan Türk Kızılayı Kan Bağışı Tırı sorumlusu Dr. Berkan Aksel Karakaş da kan bağışlarını belli kriterlere göre kabul ettiklerini bildirerek, vatandaşların istediği zaman kan bağışında bulunamayacağını, belli ölçüm ve incelemelerin ardından bağışın kabul edildiğini dile getirdi.Dövme yaptıran vatandaşların, kullanılan malzemeler nedeniyle hepatit riski taşıdığına işaret eden Karakaş, "Dövme yaptıran vatandaşlarımızdan da belli bir süre kan bağışı alamıyoruz. Dövme yaptıran bir vatandaş, bir yıl boyunca kan veremez. Dövmenin yapıldığı aletlerin temiz olup olmadığını bilemeyiz. Dövme yaptıran kişiye kullanılan aletlerden dolayı hepatit bulaşabilir. Bu nedenle kan bağışını alabilmek için bir yıl bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı