DSÖ'den şırınga krizine karşı uyarı: 2022 yılı başından itibaren etkisini gösterecek

Koronavirüse karşı tüm dünyada aşılama çalışmaları sürerken Dünya Sağlık Örgütü'nden dikkat çeken bir uyarı geldi. 2022 yılı başından itibaren tüm dünyada etkisini gösterecek bir şırınga krizinin beklendiğinin belirtildiği açıklamada "Aşı şırıngasında sıkıntı çekebileceğimize dair gerçek bir endişeyi dile getiriyoruz" ifadeleri yer aldı.

Koronavirüs salgınından dört gözle beklenen aşılar üretildi ve vatandaşlara uygulanmaya başladı. Salgın döneminde maske ve eldiven kıtlığı yaşanırken, şimdi de şırınga krizi çıktı. DSÖ, 2022'nin başından itibaren etkisini gösterecek krize ilişkin uyarılarda bulundu.

Örgütün yeni açıklamasında şırınga açığının bir sene içinde 2 milyara varabileceği ve üretimin hızlandırılması gerektiği vurgulandı. Buna göre üretim yeterince hızlanmazsa şırınga eksiği, küresel çapta aşı uygulamalarını tehlikeye atabilir.

Koronavirüs aşısı kampanyalarının küresel tedariki zora soktuğu belirtilen açıklamada şırınga arzının aşı arzına yetişmesi gerektiği vurgulandı. DSÖ'nün kıdemli danışmanlarından Lisa Hedman, "Aşı şırıngasında sıkıntı çekebileceğimize dair gerçek bir endişeyi dile getiriyoruz" diye konuştu.

İHTİYAÇ İKİ KATINA ÇIKACAK

AFP'ye göre dünya genelinde 7,25 milyardan fazla Kovid-19 aşı dozu uygulandı. Bu, salgından önce yıllık rutin doz sayısının neredeyse iki katına denk geliyor. Dolayısıyla gereken şırınga sayısı da iki katına çıkmış oluyor.

Şırınga kıtlığının rutin aşılarda gecikmelerle de sonuçlanabileceğini aktaran Hedman, bir neslin çocukluk aşılarını kaçırmasının gelecek yıllarda halk sağlığını kötü etkileyeceğini belirtti. DSÖ'ye göre kıtlık, şırınga ve iğnelerin yeniden kullanılmasına ve bunun sonucunda kan yoluyla bulaşan hastalıkların yayılmasına da neden olabilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan canlı yayında önemli açıklamalar Kemal Can Serveti Ne Kadar? Can Holding Şirketleri Nelerdir? Asıl soru bu: Türk medyasını kim yönetiyor?
Sonraki Haber