Dünya alev alev yanıyor! Orman yangınlarının sebebi küresel ısınma mı?

Türkiye günlerdir, birçok kentte aynı anda başlayan yangınları söndürmek için büyük bir mücadele veriyor! Can kayıplarının da yaşandığı yangınlar nedeniyle tüm imkanlar seferber edildi! Güney illerinde yoğunlaşan bu yangınlar, ABD ve Kanada'da günlerce söndürülemeyen dev yangınları hatırlattı... Uzmanlar dünyayı baştan sona saran yangın dalgasından küresel ısınmayı sorumlu tutuyor...

Türkiye günlerdir 6 kentte birden eşzamanlı olarak başlayan yangınlarla mücadele ediyor. Yerleşim yerlerini de tehdit eden yangınlarda bazı evler ve kamu kuruluşları tahliye edildi. Yangınları söndürme çalışmaları ise aralıksız sürüyor. Antalya'daki yangında 3, Muğla Marmaris'te 1 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye'nin birçok ilinde aynı anda başlayan yangınlar söndürülmeye çalışılırken dünyanın farklı bölgelerinden de yangın haberleri gelmeye devam ediyor. Uzmanlar, kontrol altına alınmakta oldukça güçlük çekilen dev orman yangınlarının en büyük sebebinin küresel ısınma olduğunu belirtiyor.

Son yıllarda gerçekleşen doğal afetlerin çoğunun doğrudan ya da dolaylı olarak iklim kriziyle ilişkili olduğu öne sürülüyor. 2019 yılında Amazon ormanlarında yoğunlaşan yangınlar krizin göstergelerinden biriydi. Haziran 2021’de de bölgenin çeşitli noktalarında binlerce yangın görüldü.

ABD VE KANADA ALEV ALEV YANDI

2021'de dünya genelinde birçok hava olayıyla ilgili üst üste rekorlar kırıldı. ABD ve Kanada, geçen ay devasa bir alanın üzerinde oluşan ısı kubbesi nedeniyle tarihin en sıcak Haziran'ını yaşadı.

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde çıkan ve günlerce söndürülmeyen yangın 'ülke tarihinin en büyük orman yangınları' olarak kayıtlara geçti. Kalifornia eyaletinde yılın bu dönemine kadar 5 bine yakın yangın görüldü, yangınların sayısı, 2020'ye kıyasla 700 arttı!

Kanada'nın sıcaklık rekoru ise British Columbia bölgesindeki Lytton'da üst üste üç gün boyunca kırıldı ve 49,6 derece ile rekor seviyeyi gördü. Hemen ardından çıkan orman yangıları bu kenti tamamen yok etti.

ABD ve Kanada'daki yangınlarda milyonlarca hektarlık alan kül oldu. Bunun sebebi olarak da küresel ısınmanın etkisiyle mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak hava dalgasının, yangının yayılma hızını artırması gösteriliyor.

AVUSTRALYA VE SİBİRYA

Küresel seviyede bir diğer ormanlık alan kaybı 2019, 2020 yılları ve Şubat 2021’de gerçekleşen ve aylarca söndürülemeyen Avustralya orman yangınlarıydı. Milyarlarca canlının hayatını kaybettiği ve pek çok insanın evsiz kaldığı yangınlar, hektarlarca ormanlık alanın da yok olmasına sebep oldu.

Hektarlarca orman kayıplarının yaşandığı bir diğer ise bölge soğuk iklimi ile bilinen Sibirya... İklim değişikliği kaynaklı aşırı sıcaklıklarla beraber yağışların azaldığı bölgede özellikle insanların ayak basamadığı alanlarda yoğunlaşan yangınlar, ancak uydu görüntüleriyle tespit edilebiliyor.

KOMŞU DA YANIYOR

Sadece birkaç gün önce ise Türkiye'nin sınır komşusu Yunanistan'dan yangın haberi gelmişti. Yunanistan’da başkent Atina yakınlarındaki Stamata bölgesinde ormanlık alanda öğle saatlerinde yangın çıktı.

Şiddetli rüzgarların etkisiyle yayılan alevlerin yerleşim birimlerini tehdit etmeye başlaması üzerine Galini köyü tedbir amaçlı boşaltılırken, bölgede bazı yolların trafiğe kapatıldığı, çok sayıda itfaiye ekibinin yangın noktasına sevk edildiği bildirildi.

AKDENİZ'DE GÜNDEM ORMAN YANGINLARI

Diğer yandan, Yunanistan dışında Avrupa'da İtalya ve İspanya da alevlere teslim oldu. Sardinya Adası'nda dünden bu yana devam eden orman yangını nedeniyle 1500'ü aşkın kişinin tahliye edildiği bildirildi.

Sardinya Adası'nın batısındaki Oristano vilayeti kırsalında dün akşam başlayan yangın, şu ana kadar orman, zeytinlik ve ekili alanların bulunduğu 20 bin hektar araziye zarar verdi.

İspanya'da ise Katalonya'nın kuzeydoğu bölgesinde Santa Coloma de Queralt yakınlarında 1500 hektardan fazla alanın yandığını açıklandı. Pazartesi günü itibarıyla yangınların yüzde 90 oranında kontrol altına alındığı; ancak onlarca insanın yerlerinden tahliye edildiği bilgisi verildi.

UZMANLAR UYARIYOR: YANGINLAR DEVAM EDECEK

Küresel ısınma ve iklimsel değişiklikler deniz seviyesinin yükselmesi, aşırı hava olayları, kuraklık, seller ve yeni salgın hastalıkların ortaya çıkışı ve yayılım hızlarının artması gibi pek çok soruna neden oluyor.

Uzmanlar, doğaya yönelik tahribat devam ederse “doğal felaket” olarak adlandırılan fakat esasında insan faaliyetleri neticesinde meydana gelen sel, yangın ve benzeri afet haberlerinin önümüzdeki günler, aylar ve yıllarda artarak duyulmaya devam edeceği kanaatinde...

Çorluspor Teknik Direktörü Ersin Aka kimdir? Neden öldü? Ersin Aka'yı kim öldürdü? Erkin Aka olayı nedir? İşte Victor Orban'ın Netanyahu'ya yazdığı o utanç mektubu
Sonraki Haber