Dünya çapında karbondioksit kirliliği pandemi öncesi seviyelerine dönüyor

Global Carbon Project araştırma grubunun verilerine göre karbondioksit kirliliği pandemi öncesinde gözlenen değerlere tekrar ulaştı. Pandemi dönemini takiben 2021 yılını içeren ilk emisyon tahminleri, Çin'in kömür yakmada tekrar zirve noktaları gördüğünü kaydetti.

Global Carbon Project'in Glasgow'da süren COP26 görüşmeleri için hazırladığı verilere göre küresel karbondioksit kirliliği bu yıl pandemi öncesi seviyelerine geri döndü.

Hesaplamalar yıllardır geciktirilen iklim politikaları ve yatırımlarından kaynaklanan bu çevre sorununu açık şekilde gösteriyor. Isınma değerlerine sınırlamalar için çağrılarda bulunan Paris Anlaşması'nda belirlenen 2050 hedefine ulaşabilmek için, anlaşmayı imzalayan ülkelerin her yıl emisyonları Almanya ve Suudi Arabistan'ın toplam karbon üretiminden daha büyük bir miktarda düşürmeleri gerekecek.

Fosil yakıtlarının kullanımından doğan emisyonları 2021’de yüzde 4,9 yükselişle 2020 değerlerinin üzerine çıkarak 2019 yılı değerlerine yakın 36,4 milyar ton karbondioksit seviyesine ulaştı. Emisyonlar geçen yıl pandemiden kaynaklanan karantinalar ve dünyanın önemli kısmında iktisadi faaliyeti kısıtlayan politikalardan dolayı yüzde 5,4 düşmüştü.

KARBONDİOKSİT KİRLİLİĞİNDE EN BÜYÜK PAY ÇİN’İN

Fosil yakıt karbondioksit emisyonlarının yaklaşık üçte birinden sorumlu olan Çin, karbondioksit kirliliğine en çok sebep veren ülke konumunda. Çin’in salgın sonrası ekonomik toparlanma çabaları kömür tesislerinin aşırı çalışmasına yol açarken, emisyonların 2021’de 11 milyar ton ile 2019’da ölçümlenen değerlerin yüzde 5,5 üzerine çıkması tahmin ediliyor.

Kirlenmeye en çok sebep veren üçüncü ülke Hindistan'da ise emisyonlar 2019’a kıyasla 2021’i yaklaşık yüzde 4,4 artışla kapatacak.

Cenazeye giden midibüs devrildi! Ölü ve yaralılar var... Otobüsler küle döndü! Kundaklama şüphesi... Gözler bugün Beştepe'de: İşte AK Parti kulislerinde konuşulan rakam!
Sonraki Haber