Uygur Türkü kararı Çin'i birbirine kattı

Çin'in Uygur Türklerini zorla toplama kamplarına göndererek çalıştırması ve asimile etme girişimleri uluslararası toplumda tepki çekmeye devam ediyor. Uygur Türklerinin toplama kamplarında zorla çalıştırıldığının ortaya çıkması ile irlikte bazı büyük şirketler Çin'deki üretimlerini durdurma kararı almıştı. Son olarak Nike ve H&M Çin'den hammadde alımını durdurduğunu açıkladı. İki büyük firmaya ülke çapında büyük tepki geldi.

Nike firması yaptığı açıklamada Uygur Türklerinin yaşadığı Doğu Türkistan'dan gelen raporların endişe verici olduğunun altı çizilerek, bölgeden hammadde alımı yapmayacaklarını açıkladı.

Bu açıklamadan önce ise İsveçli giyim firması H&M Doğu Türkistan'dan pamuk tedarik etmeme kararını açıklamıştı. İsveçli şirketin geçtiğimiz aylarda aldığı karar Çin'de sert tepkiyle karşılandı. H&M, çarşamba günü yaptığı açıklamada ise "herhangi bir siyasi pozisyonu temsil etmediğini" ve Çin'de uzun vadeli yatırım yapmaya kararlı olduğunu söyledi.

ÇİN'DE BÜYÜK TEPKİ ÇEKTİ

Dünyaca ünlü iki markanın Uygur Türkleri ile ilgili aldığı karar Çin'de büyük tepki çekti. Çin'in "yerli Twitter'ı" Weibo'da iki markanın aldığı karar en çok konuşulanlardan biri olurken, özelikle Nike'a karşı büyük öfke vardı.

SPONSORLUK ANLAŞMASINI İPTAL ETTİ

Çin'in en çok sevilen aktörlerinden biri olan Wang Yibo, Nike ile yaptığı sponsorluk anlaşmasından çekildiğini açıkladı. Öte yandan bir başka Çinli aktör Tan Songyun da spornsorluk anlaşmasını iptal eden isim oldu.

H&M ALİBABA'DA SATILMIYOR

İki firmaya Çin'den gelen tepkiler sadece sponsorluk anlaşmalarının iptal edilmesiyle sınırlı kalmadı. Doğu Türkistan'dan pamuk almayı kesen H&M'in Çinli e-ticaret devi Alibaba'dan satışı durdurulurken, iki aktörün ise firmayla sponsorluk anlaşmasını feshettiği öğrenildi. Öte yandan iki isim devlet medyasına H&M'i sert bir şekilde eleştiren açıklamalar yaptılar.

JAPON ŞİRKETLER DE ÇIKTI İDDİASI

Öte yandan Çin'de hükümete yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, H&M ve Nike'ın yanı sıra bazı Japon üreticilerin de Doğu Türkistan'dan pamuk alımını durdurdu. Ancak Japonya cephesinden konuyla ilgili resmi bir açıklama gelmedi.

Çin hükümetinin Doğu Türkistan'da yaşayan Uygur Türklerine uyguladığı baskı politikaları sık sık uluslararası gündemin üst sıralarına yerleşiyor. Pekin hükümeti Uygur Türklerine baskı uyguladıkları iddialarını reddederek toplama kamplarını 'yeniden eğitim merkezi' olarak nitelendiriyor. Öte yandan uluslararası kuruluşların hazırladığı raporlar Uygur Türklerine karşı uygulanan baskı ve asimilasyon politikalarını gözler önüne seriyor.

Jaguar logosunu neden değiştirdi? Yeni logo nasıl olmuş? Merkez'in faiz kararı sonrası dolar yükselişe geçti Bim 22 Kasım aktüel katalogda Google akıllı TV ve dikey süpürge var
Sonraki Haber