Dünya Kupası öncesi insanlıktan utandıran haberler geliyor

Petrol zengini Katar'ın rüşvet iddialarını gölgesinde aldığı Dünya Kupası için yapılan stat inşaatlarında çalışanların insanlık dışı çalışma koşulları tüm dünyanın tepkisini çekmeye devam ediyor. Günde 12 saat çalışan işçiler sadece 1,42 (Yaklaşık 12 TL) dolar kazanabilirken, Katar hükümeti ise işçilerin koşullarının iyileştirilmesi için çalıştıklarını iddia ediyor.

2022 yılında Dünya Kupası'nın düzenleneceği Katar'da stat inşaatlarında çalışan göçmenlerin insanlık dışı çalışma koşulları devam ediyor. Özellikle Afrika ülkelerinden gelen göçmenler günde en az 12 saat çalışırken günlük kazançları sadece 1,42 dolar oluyor. Katar hükümeti, başta FIFA olmak üzere tüm dünyanın tepkisini çeken çalışma koşulları ile ilgili bazı iyileştirmeler yaptığını açıklasa da ortaya çıkan gerçekler tam tersini söylüyor.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü'nün açıkladığı verilere göre, Katar'ın açıkladığı asgari ücret düzenlemesinden 400 bin kişi yararlanacak. Katar ise yaptığı açıklamada 100 bin kişinin iş değiştirdiğini belirtti.

ORTAYA ÇIKAN VERİLER BAMBAŞKA HİKAYELER ANLATIYOR

Katar'ın göçmen işçilerin şartlarını iyileştirmek için düzenlemeler yaptıklarını açıklamasına rağmen ortaya çıkan gerçekler tam tersini gösteriyor. Stat inşaatlarında çalışan işçilerin günde 12 saat çalıştıkları ve haftada bir gün bile izin yapmadıkları öğrenildi. Katar'da gelen bilgilere göre, işçilerin günlük kazancı ise sadece 1,42 dolar oldu.

GÜVENLİK GÖREVLİLERİ İSYANDA

Katar'da sadece işçiler değil, inşaatlarda çalışan güvenlik görevlileri de çalışma koşulları nedeniyle adeta isyan etti. Geçtiğimiz haftalarda iki güvenlik şirketinde çalışan görevliler, çalışma koşullarını protesto etti. Alman medyasında çıka haberlere göre, şirketlerden biri FIFA Dünya Kulüpler Kupası'na koruma tedarik etmişti.

KATAR VE FIFA'YA BÜYÜK BASKI

Dünya Kupası'nın oynanacağı statların inşaatlarında çalışanların insanlık dışı şartları Katar hükümeti ile FIFA'yı zor durumda bıraktı. Geçen hafta Kuzey Avrupa'dan 6 ülke federasyonu ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada FIFA Başkanı Gianni Infantino'ya çağrı yapılarak, çalışanların şartlarının insan haklarına aykırı olmaması gerektiğinin altı çizildi. Infantino'ya yazılan mektupta şu ifadeler yer aldı:

"Futboldaki en büyük hayallerin tiyatrosunun aynı zamanda insan hakları, saygı ve ayrımcılıkla mücadele sahnesi olabilmesi, dünya çapındaki futbol topluluğu için son derece önemli bir meseledir."

KATAR KENDİNİ BÖYLE SAVUNDU

Katar hükümeti dünya çapında gelen tepkilere karşı işçilerin çalışma şartlarını iyileştirmek için çalıştıklarını söyledi. İngiliz Guardian gazetesinde konuyla ilgili yapılan açıklamada 2020'nin son çeyreğinde işçilik suçları nedeniyle işletmelere verilen 7.000'den fazla ceza ile, çalışma yasalarından kaçmaya çalışan şirketleri belirleme ve cezalandırma kabiliyetini güçlendirildiği söylendi.

HAFTADA 12 GÖÇMEN İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Katar hükümetinden elde edilen bilgilere göre, Dünya Kupası için yapılan stat inşaatlarında 2011 yılından 2021 yılı başına kadar haftada 12 göçmen işçi hayatını kaybetti. Bağımsız gözlemciler hayatını kaybeden işçilerin sadece Dünya Kupası için yapılan inşaatlarda çalışmak için Katar'a geldiklerinin altını çiziyor.

DÜNYA KUPASI KATAR'A RÜŞVETLE Mİ VERİLDİ?

FIFA'nın düzenlediği ve tüm futbolseverlerin 4 yıl boyunca beklediği Dünya Kupası, 2022 yılında Katar'da düzenlenecek. Katar'ın organizasyonun ev sahipliğini aldığı süreç büyük tartışmalara neden olmuş ve rüşvet iddiaları ortaya atılmıştı. Ortaya çıkan rüşvet iddiaları sonrası dönemin UEFA Başkanı Michel Platini ile FIFA Başkanı Sepp Blatter istifa etmişti. Futbolu yöneten iki büyük kuruluşta ortaya çıkan iddialar, futbolun yönetimindeki kirli ilişkilerin boyutunu ortaya çıkarmıştı.

MasterChef Türkiye 22 Kasım 2024 3. dokunulmazlığı kim kazandı? 500 TL’lik Banknotlar Geliyor! Tarih Netleşti 'Yenidoğan Çetesi' davası: Doktor Gönen savunma yaptı
Sonraki Haber