Dünya Talasemi Günü nedir?
Farkındalık yaratma amacıyla 8 Mayıs tarihinde kutlanan Dünya Talasemi Günü'nün önemini merak edenler oldu. Vatandaşlar bu güne anlamını veren anemi hastalığının ne olduğunu araştırıyor. Talasemi kelimesini merak edenler bilgisayar başına oturdu. Peki Dünya Talasemi Günü nedir? Sorunuzun cevabını aşağıda bulabilirsiniz...
Dünya Talasemi Günü nedir? Bugün, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü. Pek çok vatandaş, bu tarihin özelliğini merak ediyor. Talasemi sözcüğünün ne demek olduğunu bilmeyenler, anlamını araştırmaya başladı. Peki Dünya Talasemi Günü nedir? İşte detaylar...
DÜNYA TALASEMİ GÜNÜ NEDİR?
Tüm Dünya’da 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü olarak bilinmektedir. Talasemi ya da diğer adıyla Akdeniz Anemisi kalıtsal bir hastalıktır. Hastalığın ortaya çıkması için anne ve babanın bu hastalığın taşıyıcısı olması gerekir. Ülkemizde beta-talasemi taşıyıcı sıklığı %2,1 olup, yaklaşık 1.300.000 taşıyıcı bulunmaktadır. Akraba evliliği ülkemizde sık olup bunların çoğunu 1. derece akrabalar arasında yapılması nedeniyle genetik geçişli bu hastalığın ortaya çıkma olasılığını artırmaktadır.
Her iki ebeveyn taşıyıcı ise doğacak her çocuk %25 olasılıkla sağlıklı, %25 olasılıkla hasta, %50 olasılıkla taşıyıcı olacaktır. Anne ve babadan herhangi biri taşıyıcı ise %50 sağlıklı, %50 taşıyıcı bebek doğabilir. Bu nedenle, ikisi de taşıyıcı olan çiftlerin bilinmesi ve çocuk sahibi olmadan önce genetik danışmanlıktan yararlanmaları, hastalığın önlenmesi açısından gereklidir. Ancak taşıyıcı olan birey sağlıklı olduğu için kendisinin taşıyıcı olduğunu bilemez. Bu nedenle, ikisi de taşıyıcı olan çiftlerin bilinmesi ve çocuk sahibi olmadan önce genetik danışmanlıktan yararlanmaları, hastalığın önlenmesi açısından gereklidir.
Ülkemizde kayıtlı hasta sayısı 4000 civarındadır ve halen daha hasta çocuk doğmaya devam etmekte olup aileler maddi ve manevi zarara uğramaktadır. Talasemi taşıyıcılığının hastalık olmadığı, hastalığa dönüşmediği, bulaşıcı olmadığı, yaşam boyu devam eden kalıtsal bir özellik olduğu ve talasemi taşıyıcılığının evliliğe engel bir durum oluşturmadığı toplumumuz tarafından anlaşılmasına yönelik her türlü çalışma desteklenmelidir.