Dünya, YouTube tarafından sansürlenen bu videoyu konuşuyor!
İlk olarak Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya ölüm saçan koronavirüs salgınının merkezi haline gelen ABD'de görev yapan iki doktor, ölümcül virüsü değerlendirdikleri video ile bir anda dünya kamuoyunun gündemine oturdu. ''Koronanın griple arasında bir fark yok, karantinaya gerek yok'' gibi ifadelerle, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün söylemlerini boşa çıkaran doktorlara YouTube sansür uyguladı. Söz konusu kararın ardından birçok kesim ifade özgürlüğüne uygulanan sansürü eleştirdi.
ABD’nin Bakersfield bölgesinde acil bakım bölümünde görevli Dr. Dan Erickson ve Dr. Artin Massihi yayınladıkları konferans ile karantina uygulanan Norveç’teki ve karantina uygulanmayan İsveç’teki koronavirüs vaka ve ölüm oranlarını değerlendirdi.
''GRİPLE ARASINDA BİR FARK YOK''
Norveç ve İsveç kıyaslamasından yola çıkan uzmanlar, “Karantina uygulanan ve uygulanmayan ülkelerdeki korona virüs vakalarına bakıldığında aralarında o kadar fazla bir fark olmadığı görülmekte. Bu durum ise akıllara karantina uygulamasına gerek var mı? sorusunu getirmekte. Kesinlikle karantinaya gerek yok. Korona virüste ölüm oranı grip ile aynı oranda. COVID-19 gripten daha kötü değil, ölüm oranları düşük ve hepimiz işe ve okula geri dönmeliyiz” açıklamasında bulundu.
VAKALAR ARASI FARKLAR YOK DENECEK KADAR AZ
Vaka oranı ne kadar büyük olursa olsun milyonlar dahi olsa ölüm oranı çok düşük diyen uzmanlar, “Norveç’te karantina uygulanıyor. İsveç’te uygulanmıyor. İsveç’te uygulanan 74.600 test ile 15.322 kovid vakası görüldü, istatistik olarak 10 milyon nüfusa sahip İsveç’te 2 milyon vakanın olduğunu söyleyebiliriz. Bu ülkede maske taktılar, sosyal mesafeye dikkat ettiler. Ama işyerleri, okullar açık kaldı. Hemen hemen normal hayatın gidişinden çok fazla sapmadılar. Korona virüsten toplam ölüm sayısı ise 1765.“ şeklinde konuştu.
KARANTİNAYA GEREK YOK
Sözlerinin devamında uzmanlar, ”Karantina uygulanan Norveç’te ise, 145.279 test içinden 7191 pozitif korona vakası tespit edildi. Nüfusun 5 milyon 400 bin olduğu ülkede pozitif vaka sayısı test içinde yüzde 4.9. Oransal olarak 1.3 milyon vakanın olduğu düşünülen ülkede toplam ölüm sayısı ise 482. Test sayısıyla ölüm oranını aldığımızda ufak bir rakam. Yüzde 97 iyileşme görülüyor. İsveç’ten biraz daha iyi durumdalar. Karantinaya gerçekten gerek var mı? Kesinlikle yok. İşletmelerin kapatılması gerekiyor mu? kesinlikle hayır. Tekrar işe koyulmamız gerekiyor mu? kesinlikle evet” yorumunda bulundu.
YOUTUBE'DAN DSÖ'YE TERS DÜŞEN AÇIKLAMALARA SANSÜR
Öte yandan Dr. Erickson ve Massihi’nin açıklamalarını daha da merak ettiren flaş bir gelişme yaşandı.
Video paylaşım sitesi Youtube’da 5 milyondan fazla görüntülenmeye ulaşan bu videosu sürekli koronavirüs ölüm oranlarının abartıldığını söyleyen Space X ve Tesla’nın CEO’su Elon Musk tarafından 33 milyon takipçisiyle paylaşıldı.
Ancak video yanlış bilgi politikasını ihlal ettiği gerekçesiyle Youtube’dan kaldırıldı. Youtube tarafından yapılan açıklamada doktorlar tarafından ortaya atılan iddiaların Dünya Sağlık Örgütü, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ve Kaliforniya yetkililerinin tavsiye ettiği rehbere ters düştüğünü belirtti.
DSÖ NE ZAMANDAR BERİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE KARAR VERİYOR?
Koronavirüsün ilk görüldüğü zamanlarda aldığı tedbir kararları ve pandemi ilanının geç kalmasıyla eleştirilerin bir numaralı hedefi haline gelen DSÖ, insanları maske konusunda da yanlış bilgilendirmiş, belki de vakaların bu denli yüksek olmasına dolaylı yoldan neden olmuştu. Kurumdan yapılan açıklamada, “Hastalığı bulunan ya da hasta biriyle ilgilenmek zorunda olanlar maske kullanmalı. Bunun dışında maske kullanımının kitlesel olarak bir fayda sağladığının kanıtı yok” denilmişti. Bu durumların dışında kalanların maske kullanmamasını söyleyen kuruma birçok ülkeden binlerca sağlıkçı tepki göstermiş, bu bilginin yanlış olduğunu vurgulamıştı. Daha sonra bu kararının arkasında durmayan DSÖ geri adım atmıştı.
Hal böyle iken kurumun verdiği bilgilerin doğruluğunu sorgulayan kamuoyu, bir de fikirlerini beyan eden doktorların videosunun sansürlenmesi üzerine, sosyal medyadan ''DSÖ ne zamandan beri ifade özgürlüğüne karar veriyor?, Dünya nereye gidiyor, Bu skandal bir uygulama'' gibi ifadelerle tepki gösterdi.