Dünyanın fabrikası Çin, Türkiye’den mal almak istiyor

Her yıl 100 milyar doların üzerinde yabancı yatırım çekerek dünyanın fabrikası unvanını kazanan Çin, gelir düzeyi hızla artan 400 milyon kişilik orta sınıf için kaliteli ürünleri Türkiye’den almak istiyor. İşte detaylar...

İthalatını 2.7 trilyon dolara çıkaran Çin, aynı zamanda dünyanın ikinci büyük ihracat pazarı olması Türkiye için önemli fırsatlar sunuyor. Türkiye’den daha çok ithalat yapmak isteyen Çin’den önemli bir heyet İstanbul’a geldi.

Geçen yıl Çin’e 3.3 milyar dolarlık ihracat yapan Türkiye, bu rakamı hızlıca artırıp dış ticaret açığını aşağı çekmeyi hedefliyor.

Türkiye milli iştirakini İTO’nun düzenlediği Canton-Çin İthal ve İhraç Ürünleri Fuarları’nın da ihracatçılara bu yönde önemli fırsat sağlayacağı belirtiliyor.

Küresel ekonomideki payını yüzde 18’e çıkaran Çin, 18.3 trilyon dolarlık GSYH’si ile ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci ekonomisi konumunda. Geçtiğimiz yıl 3.6 trilyon dolar ihracat ile dünya ihracat sıralamasında birinci, 2.7 trilyon dolarlık ithalat ile de dünyada en fazla ithalat gerçekleştiren ikinci ülke olan Çin, hem büyük bir üretici hem de büyük bir pazar. Toplam dış ticaret hacminin ise 6.3 trilyon dolara ulaşmasıyla dünya ticaretinde 2022 yılındaki payı yaklaşık yüzde 13 seviyesinde gerçekleşti. Aynı zamanda büyük bir ithalatçı olan Çin’deki fuarlar, diğer ülkelerin ihracatı açısından büyük önem taşıyor. 
 
ÇİN HEYETİ İTO’DA

Yurt dışı pazarlar konusundaki çalışmalarına devam eden İstanbul Ticaret Odası, Çin ile dış ticareti geliştirmek isteyen firmaları Canton Fuarları Bilgilendirme Toplantısı’nda bir araya getirdi. Açılış konuşmasını İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer’in yaptığı toplantının konuşmacıları arasında; Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Wei Xiaodong, Çin Dış Ticaret Merkezi Genel Müdürü Chu Shijia, Bank of China Türkiye CEO’su Gao Xiaoming, DEİK Türkiye-Asya Pasifik İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Murat Kolbaşı ve Altın Turizm Yöneticisi Yunus Yoldaş Altın yer aldı.
 
Açılış konuşmasında Çin ile Türkiye’nin ticari ilişkilerde geldiği seviyeye dikkat çeken İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, şunları söyledi: “2022’de, Çin’e olan ihracatımız 3.3 milyar dolar, ithalatımız ise 41.3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiş. Toplam ithalatımızdaki payı yüzde 11.9 olan Çin, bugün ülkemizin en fazla ithalat yaptığı ikinci ülke. Ancak ülkemiz aleyhine devam eden önemli bir dış ticaret açığı var. Söz konusu dış ticaret açığı 2018 yılında 18 milyar dolar seviyesindeydi. Rakam 2022 yılında yüzde 106’lık bir artışla 38 milyar dolar seviyesine yükseldi. Ayrıca Türkiye, halihazırda Çin’in en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında 28’inci, en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında 61’inci sırada yer alıyor. Dünyanın en büyük ikinci ithalatçısı konumunda olmasına rağmen firmalarımızın Çin’e yönelik ihracatı beklenenin çok altında kalıyor.”

Çin’de 400 milyona ulaştığı tahmin edilen ve gelir düzeyi gittikçe artan bir orta sınıfın oluştuğunu ve bu orta sınıfın kaliteli nihai tüketim ürünleri talebinin de arttığını vurgulayan Özer, şunları kaydetti: “Bu potansiyelden ülkemiz firmalarının da daha fazla yararlanması ve ihraç ürün çeşitliliğimizin artırılarak Çin’e olan ihracatımızın ilk etapta 10 milyar dolar seviyesine çıkarılması gerektiğine inanıyorum. Ayrıca Çin’den daha fazla yatırım da çekmeliyiz. Uluslararası doğrudan yatırımların ülkemizdeki dağılımına bakıldığında Çin, henüz ilk 20 ülke arasında değil. Ülkelerimiz arasında, daha çok sayıda ekonomik ortaklıklar oluşturulmalı, daha çok sayıda ticaret anlaşması imzalanmalı ve işbirliği artırılmalı.” 
 
FİNANSAL DESTEK

Türkiye ile işbirliklerinin çok katmanlı bir noktaya evrilmesini arzu ettiklerini belirten Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Wei Xiaodong ise “Canton Fuarları 60 yıldan fazla bir tarihe sahip ve Çin’in bir numaralı fuarı. Canton Fuarları, iyi bir ithalat ve ihracat fırsatı sunuyor. Geçen yıl iki ülkenin liderleri Şanhay İşbirliği Teşkilatı zirvesinde bir araya gelerek, ülkelerin işbirliğinin artırılmasını görüştü” dedi. Bank of China Türkiye CEO’su Gao Xiaoming de Türk-Çin ekonomik girişimlerine kapsamlı finansal çözümler sunduklarını belirterek, önümüzdeki dönemde de Canton Fuarları’nda yakın işbirliği içinde çalışılmasına ve Çin ile Türkiye pazarının kenetlenmesine destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

İki ülkenin işbirliğinin geliştirilmesine verdiği destek için Türk iş dünyasına teşekkür eden Çin Dış Ticaret Merkezi Genel Müdürü Chu Shijia, şöyle konuştu: “Çin ile Türkiye’nin dış ticaret hacmi son 22 yılda 30 kat arttı. Canton Fuarları, Çin’in Türkiye ile ticari ilişkilerinin geliştirilmesinde köprü oluyor. Ayrıca Türkiye de modern İpekyolu görülen Bir Kuşak Bir Yol projesinde. Bu projedeki ülkeler, Canton Fuarları aracılığıyla Çin’e ve küresel pazarlara girme imkanı da buluyor. 134. Canton Fuarı, 15 Ekim’de başlayacak. Önümüzdeki fuarlarda Türk firmalarını daha çok göreceğimize inanıyoruz. Canton Fuarları’nda Türkiye’nin de tanıtımı yapılıyor.”
 
ASYA’YA SADECE İTHALAT İÇİN GİDİLMEMELİ

İhracatta Avrupa ve Ortadoğu gibi Asya pazarının da önemli olduğunu vurgulayan DEİK Türkiye-Asya Pasifik İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Murat Kolbaşı, “Canton Fuarları, her yıl 203 ülkeden ziyaretçi alıyor. Fuarda finansa ulaşmak da mümkün. e-ticaret platformları da orada. İthalat için gidilen Asya pazarlarına ihracatı da artırabiliriz” diye konuştu. Canton Fuarları’nın Çin ile beraber Çin’e ihracat yapmak isteyenleri de büyüttüğünü belirten Altın Turizm Yöneticisi Yunus Yoldaş Altın, “Yüzyıllar boyunca İpekyolu’ndan ticaret yapıldı. Şimdi Bir Kuşak Bir Yol projesi var. Bir Kuşak Bir Yol projesinde Türkiye’ye de büyük önem veriliyor ve Canton Fuarları da bu süreçte yer alıyor” dedi.

Dünyanın köklü ve kapsamlı genel ticaret fuarları arasında yer alan Canton Fuarları, ilk kez 1957’de Guangzhou’da, Çin İhraç Ürünleri Fuarı adıyla gerçekleştirildi. Daha sonra Çin İthal ve İhraç Ürünleri Fuarları’na dönüştü. Çin’in yaptığı ihracat konusunda da önemli bir iş geliştirme platformu olan Canton Fuarları, her yıl bahar ve sonbahar aylarında 3 faz olarak gerçekleştiriliyor. Canton Fuarları’nın Türkiye milli iştiraki, 2014 yılından bu yana İstanbul Ticaret Odası tarafından düzenleniyor. Firmalardan alınan olumlu geri bildirimler sonucunda, daha önce yılda iki defa 2’şer faz olarak katılım sağlanan Canton Fuarları’na, 2023 Nisan ayından itibaren yılda 2 defa ve 3’er faz olarak katılım sağlanmaya başlandı. Canton Fuarları’na, Türkiye’den her yıl yaklaşık 150 firma katılırken, bu sayının 250’ye çıkarılması da hedefleniyor.

Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi ile ilgili açıklama Kizilcik Şerbeti 78. bölüm fragmanı yayınlandı mı? Yalı Çapkını 85. bölüm fragmanı izle! Seyhan yeni fragmanda hamile
Sonraki Haber