Dünyayı alarma geçiren yeni koronavirüs varyantı: XEC 4 ülkede görüldü!

Geçtiğimiz aylarda Almanya'da tespit edilen ve hızla yayılmaya başlayan XEC adlı yeni bir koronavirüs varyantı, dünyayı yeniden alarma geçirdi. Şimdiye kadar 4 ülkede görülen bu virüs nasıl bulaşıyor? Yeni varyant hayati risk taşıyor mu?

Geçtiğimiz aylarda Almanya'da tespit edilen ve hızla yayılmaya başlayan XEC adlı yeni bir koronavirüs varyantı, dünyayı yeniden alarma geçirdi. İngiltere, ABD ve Danimarka başta olmak üzere birkaç ülkede daha görülen bu varyant, bulaştığı hastalarda yüksek ateş, vücutta ağrı, yorgunluk, öksürük ve boğaz ağrısı gibi semptomlara yol açıyor.

XEC Varyantı Nedir?
Almanya’da Haziran ayında keşfedilen XEC varyantı, Omicron’un alt varyantlarından türedi ve hızla birkaç ülkeye yayıldı. Uzmanlar, bu varyantın özellikle sonbahar ve kış aylarında daha geniş kitlelere yayılabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. University College London Genetik Enstitüsü Müdürü Prof. Francois Balloux, XEC'nin önceki varyantlara göre daha bulaşıcı olabileceğini, ancak mevcut aşıların ciddi vakaları önlemede etkili olmaya devam edeceğini belirtti.

AŞI XEC'YE KARŞI KORUYUCU MU?

Mevcut aşılar, özellikle son varyantlara karşı güncellenmiş durumda ve ciddi hastalığı önlemeye yardımcı oluyor. Ancak XEC varyantı, bu aşılara dahil edilmemiş bir mutasyon olduğu için yayılma potansiyeli endişe yaratıyor. Buna rağmen uzmanlar, aşıların yine de önemli ölçüde koruma sağlayacağını vurguluyor.

"Türkiye'nin nefretlik ailesi" ile ilgili yeni iddia İşte 19 Eylül 2024 güncel altın fiyatları Aniden oluşabilir... Risk haritası güncelleniyor! Meteorolojiden birçok il için kuvvetli yağış uyarısı! Akaryakıtta tabelalar değişti! İşte güncel fiyatlar Okan Buruk'tan Fenerbahçe maçı öncesi sürpriz Dries Mertens kararı