EBA kurs kaydı nasıl yapılır? Dersler ne zaman başlayacak?
EBA E-Kurs kaydı nasıl yapılır? EBA, zengin içerikleri ile öğrencilerin derslerine çeşitli materyaller sağlamaktadır. Destekleme ve Yetiştirme Kursları aynı zamanda EBA E-Kurs giriş ekranı üzerinden müracaata açıldı. Öğrenciler böylece istedikleri öğretmeni ve okulu tercih edebilecekler. Bu işlemler ise EBA E-Kurs aracılığıyla gerçekleştirilecek. Peki EBA kurs kaydı nasıl yapılır? Dersler ne zaman başlayacak?
EBA birden çok içeriği ile öğrencilere yardımcı oluyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya geçirilen Eğitim Bilişim Ağı (EBA), öğrencilere dersler için birçok kolaylık sağlıyor.Farklı materyallerin yer aldığı EBA; ders kitapları,dergi. video, ses kaydı ve yarışmalar materyaller arasında bulunmaktadır. Peki EBA kurs kaydı nasıl yapılır? Dersler ne zaman başlayacak? Kurslardan kimler yararlanabilir? Merak edilen soruların cevabı detayları ile haberimizde....
EBA NEDİR?
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya geçirilen Eğitim Bilişim Ağı (EBA), öğrencilere dersler için kolaylıklar sağlar. Çevrimiçi sosyal eğitim platformu olan EBA, öğrenciler dışında öğretmenler tarafından da kullanılabilir. Öğretmenler hazırladıkları içerikleri sisteme yükleyebilir ve başka öğretmenler tarafından yüklenen içerikleri görebilirler. EBA, üniversiteye hazırlık aşamasında olan öğrenciler için hazırlık aşamasında yardımcı rol oynar. EBA kurs ile öğrenciler istedikleri dersin kursunu alabilmek için seçim yapabilir. Ders için belirli sayıya ulaşıldığında da o ders için kurs açılır. Öğretmenler de ders vermek istedikleri branş için EBA sistemi üzerinden müracaat yapmalıdırlar.
DERSLER NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
İkinci dönem için kurs başvuruları 18 Şubat’ta sona erdi. Kurs dersleri 3 Mart’ta başlayacak.2 Temmuz’da başlayacak yaz dönemi kurslarının başvuruları ise, 18-24 Haziran tarihleri arasında alınacak.
EBA'YA GİRİŞ NASIL YAPILIR?
Öğrenciler, EBA üzerinden ders içeriklerine ulaşabilmek için okullarından şifre temin etmelidirler. Şifre alındıktan sonra EBA resmi internet sitesine girilir. İnternet sitesine girdikten sonra ekranın sağ üst köşesinde yer alan ”Giriş” butonuna tıklanır. Ardından giriş için sunulan ”Mebbis Bilgileri ile Giriş”, ”E-Okul Bilgileri ile Giriş”, ”Açık Öğretim Bilgileri ile Giriş” ve ”EBAKOD ile Giriş” seçeneklerinden bir tanesi ile sisteme giriş yapılır.
EBA BAŞVURU KOŞULLARI NELERDİR?
EBA kurslarına katılmak isteyen öğrenciler, okullarından alacakları EBA şifrelerini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Sisteme giriş yaptıktan sonra da istedikleri dersin kursuna yazılabilirler. Açık öğretim öğrencileri, başvuru işlemlerini örgün kurs merkezleri aracılığı ile eğitim kurs müdürlüklerine diploma ve sınıf düzeyini gösteren belge ile giderek gerçekleştirebilirler. EBA giriş şifrelerini alabilirler. EBA kurs için kayıt olunan derste 10’dan az öğrenci olmamalıdır. Aksi durumda kurs için sınıf açılmaz.
Kurslar için kayıt yaptıran öğrencilerin derslere devam zorunluluğu bulunur. Kurs döneminde toplam ders saatinin onda birine devam etmemiş olan öğrencilerin EBA kurs kayıtları silinir.
EBA, içerisinde barındırdığı içerikler ile zengin bir ortamdır. Öğrencilerin sözel, sayısal, sosyal, görsel ve işitsel gibi farklı öğrenme stillerine yönelik çeşitli materyaller sunar. Böylece öğrenme açısından avantajlıdır. Ders içerisinde öğretmen tarafından tablet bilgisayar aracılığı ile sınıf yoklaması alınabilir. Öğrenciler akıllı tahta üzerinde yer alan içeriğe ders kodlarını tablet bilgisayarlarına girerek, kendi bilgisayarlarından da ulaşabilirler. Her geçen gün yeni içerikler eklenerek zenginleştirilen EBA, teknolojik olarak öğrencilere hem kolaylık sağlar hem de dersler açısından zengin bir kaynak oluşturur.
EBA KURSLARINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?
Derslere hazırlık aşamasında öğrencilere yardımcı olan EBA kurslarından; beşinci, altıncı, yedinci, dokuzuncu onuncu ve on birinci sınıf öğrencileri en fazla 3 ders olmak üzere bir haftada toplam 12 ders saati, sekizinci sınıf öğrencileri ise en fazla 6 dersten 18 ders saati yararlanabilirler. Ortaöğretim 12. sınıf öğrencileri ve mezun öğrenciler ise 6 dersten toplamda 24 ders saati hakkına sahiptirler.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Eğitim ve öğretim hizmetlerinin devlet eliyle yürütülmesi düşüncesi ilk kez II. Mahmut döneminde gündeme gelmiştir. Bu döneme kadar vakıflar tarafından yürütülmüş olan eğitim ve öğretim hizmetleri, 17 Mart 1857 tarihinde Maarif-i Umumiye Nezareti uhdesine verilmiştir. Böylelikle eğitim ve öğretim hizmetlerinden sorumlu bir nazır (bakan) meclis-i vükela içinde yer almıştır. Nezaretin kuruluşuyla okullar sıbyan, rüştiye ve mekâtib-i fünün-i mütenevvia olarak üç dereceye ayrılmıştır.
Eğitim sistemimize ilişkin ilk yasal düzenleme 1869 yılında çıkarılan Maarif-i Umumiye Nizamnamesidir (Genel Eğitim Tüzüğü). Bu tüzük ile eğitim hakkı, eğitim yönetimi, eğitim sisteminin belirlenmesi, eğitim ödenekleri, öğretmen yetiştirme ve istihdamı, taşra teşkilatı ve sınav sistemleri gibi hususlar düzenlenmiştir. Aynı zamanda merkez örgütünde ilmi ve idari olmak üzere iki daireden oluşan Meclis-i Kebir-i Maarif (Büyük Eğitim Meclisi) ile il düzeyinde Maarif Meclisleri kurulmuştur. 1872 yılında Büyük Eğitim Meclisi tek meclis haline getirilerek daireler öğretim basamaklarına göre düzenlenmiştir. Bu daireler; Mekatib-i Sıbyan (İlkokul), Mekatib-i Rüştiye (Ortaokul), Makatib-i Aliye (Yüksek Okul), Telif ve Tercüme ile Matbaalar (Yayın) daireleridir.
1911 tarihli Maarif-i Umumiye ve Teşkilatı Nizamnamesi (Eğitim Teşkilat Tüzüğü) ile bütünsel bir yapı oluşturulmuştur. II. Meşrutiyet Dönemi sonunda Maarif Nezareti merkez teşkilatı şu dairelerden oluşmaktadır:
Tedrisat-ı İptidaiye Dairesi (İlköğretim Dairesi)
Tedrisat-ı Taliye Dairesi (Orta Öğretim Dairesi)
Tedrisat-ı Aliye Dairesi (Yüksek Öğretim Dairesi)
Mekatib-i Hususiye Dairesi (Özel Okullar Dairesi)
Tahrirat Dairesi (Yazı İşleri Dairesi)
Muhasebat Dairesi (Saymanlık Dairesi)
Sicil İşleri Dairesi
İstatistik Dairesi
Levazım Dairesi (Ders Araçları Dairesi)
Evrak Dairesi
Kurtuluş Savaşı yıllarında, İstanbul’ da Osmanlı Hükümetinin Maarif Nezareti, Ankara’da ise TBMM Hükümetinin Maarif Vekâleti olmak üzere iki eğitim bakanlığı bulunmaktaydı.
23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılmasını müteakip, 2 Mayıs 1920 ve 3 sayılı Kanun’la kurulan ve on bir vekâletten oluşan İcra Vekilleri Heyeti’nde (Bakanlar Kurulu) Maarif Vekâleti de bulunmaktaydı.
1923 yılında İstanbul’da bulunan Maarif Nezareti kaldırılmış, Ankara’da bulunan Maarif Vekâleti teşkilatının İlk Tedrisat Müdürlüğü, Orta Tedrisat Müdürlüğü, Hars (Kültür) Müdürlüğü, Sicil ve İstatistik Müdürlüğü birimlerine Müsteşarlık, Yüksek Öğretim Dairesi, Teftiş Heyeti, Telif ve Tercüme Dairesi, Özel Kalem ve Evrak Dairesi birimleri eklenmiştir. Taşra teşkilatı da Maarif Müdürlükleri ve Maarif Memurlukları olarak düzenlenmiştir.