Ege Denizi’ndeki “Kare Dalga Fenomeni” ne anlama geliyor?

Atina Üniversitesi emekli Deprem Bilimleri Profesörü Panayotis Papadimitriu, sismik hareketliliğin yaşandığı Santorini'de, ”Yeni Kameni” volkanının aktif hale geldiğini belirtti. Aynı gün Türk balıkçılar Ege Denizi’nde oluşan, ”Kare Dalga Fenomeni” çekti. Bilim çevreleri şimdi bu dalganın, Santorini etkisi ile bir deprem habercisi olduğu iddialarını tartışıyor.

MEVLÜT YÜKSEL/ÖZEL HABER

Yunanistan’ın turizm bölgesi adalarda ilginç gelişmeler olmaya devam ediyor.

SANTORİNİ ADASI BÖLGESİNDE DEPREM FIRTINALARI YAŞANDI

Santorini ve bölgesinde 28 Ocak'tan itibaren yüzlerce deprem gerçekleşti. Santorini’de 5 Şubat çarşamba akşamı, 5.2 büyüklüğünde bir depremin ardından, 6 Şubat’ta başlayan ve hafif şekilde meydana gelen binlerce depremler, herhangi bir hasara veya yaralanmaya yol açmadı. Bu sarsıntıların ardından, 6 Şubat akşamı da 4.6 ve 4.2 büyüklüğünde iki deprem daha gerçekleşti. Bu gelişmelerdrn sonra, meydana gelen deprem fırtınası nedeniyle, Santorini ve çevresindeki Loş, Amorgos ve Anafi adalarından ayrılanların sayısının 11 bine ulaştığı kaydediliyor. Bu sayının 17 bine ulaşması üzerine,en az dört bin kişi bölgeden ayrıldı.

YENİ KAMENİ VOLKANININ AKTİF YENİDEN HALE GELDİĞİ AÇIKLANDI

Öte yandan, Yunanistan’ın dünyaca ünlü turizm adadı Santorini Adası ve çevresi, yine art arda meydana gelen depremlerle sarsılıyor. Yunanistan'ın en çok turist çeken adasında, önceki sabah 5 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi ve bu durum endişeleri artırdı. Uzmanlar, volkanik hareketliliğin arttığına dikkat çekerek, ilk kez resmi olarak volkanik patlama uyarısı yaptığı öğrenildi. Bu arada, Atina Üniversitesinden emekli Deprem Bilimleri Profesörü Panayotis Papadimitriu, son günlerde sismik hareketliliğin yaşandığı Ege'deki Yunan adası Santorini'de, ”Yeni Kameni Volkanı”nın ocak ayı sonlarından itibaren aktif hale geldiğini belirtti.

YUNANLI DEPREM UZMANI PROFESÖRÜN AÇIKLAMASI BÜYÜK ENDİŞE YARATTI

Yunan basınına açıklamalarda bulunan Papadimitriu, volkanik etkinliğin bölgedeki yer deformasyonuyla ilişkilendirildiğini kaydederek, Santorini ve çevresindeki Yamurgi Adası'nda yaşanan sismik faaliyetlerle ilgili iki olası senaryo üzerinde durdu. Deprem uzmanı Profesör Papadimitriu’nun açıkladığı ilk senaryoya göre, sismik hareketliliğin zamanla zayıflayarak durabileceği, ancak ikinci senaryoda ise 6 ila 6,3 büyüklüğünde depremin yaşanabileceğini vurguladı. Profesör Panayotis Papadimitriu, bununla birlikte bu tür bir depremin çevre adalar üzerinde büyük etkisi olmayacağını, çünkü deprem merkezinin uzak olduğunu ifade etti.

EGE DENIZI’NDE Kİ,”KARE DALGASI FENOMENİ” NE ANLAMA GELİYOR?

Atina Üniversitesi emekli Deprem Bilimleri Profesörü Panayotis Papadimitriu’nun açıklamaları sonrası, Ege Denizi’nde ilginç bir durum yaşandığı ortaya çıktı. Profesör Papadimitriu’nun açıklamasının aynı günü, Türk balıkçılar Ege Denizi’nde oluşan, ”Kare Dalga Fenomeni” çekti. Türk balıkçıların denizde oluşan ilginç dalmaları sosyal medya hesaplarından yayınlaması sonucu, sosyal medyada çok ilginç yorumlar yazıldı. Bu yorumlarda, denizde meydana gelen kare şeklindeki dalgaların normal olduğu kadar,tehlikeli olduğu da yazılması dikkati çekti. İşte o ilginç sosyal medya yorumları;

- Çok normal bir durum denizi biraz bilmek lazım. Ada veya adacıkların rüzgarlarında kalan deniz alanlarında oluşur, ada rüzgarı ikiye böler tekrar birleşme esnasında bu dalgalar oluşur. Farklı yönlerden gelen akıntılar da oluşturabilir. Olağan bir olay.

- Paylaşımdaki “Kare Dalga Fenomeni” (Cross Sea) doğada nadir görülen ve tehlikeli olabilen bir deniz dalgası oluşumudur. Bu olay, iki farklı rüzgar sisteminin veya akıntının neden olduğu farklı yönlerde ilerleyen dalgaların kesişmesiyle ortaya çıkar. Sonuç olarak, deniz yüzeyinde kare veya dama tahtası desenine benzeyen bir dalga yapısı oluşur.

- Bu fenomen genellikle okyanus ve denizlerde görülse de kıyı bölgelerinde de meydana gelebilir. Kare dalgalar, özellikle küçük tekneler ve yüzücüler için tehlikeli olabilir çünkü su altında güçlü akıntılar oluşturabilirler. Bu tür bir olayın Ege Denizi’nde yaşanması dikkat çekici bir durumdur ve nadir görülen bu doğa olayının görüntülenmesi önemlidir.

- Suda bu kareleri yapan frekansı bulursanız bu frekansın ne tür etkilere de sebep olduğunu bulursunuz. Bu yapan da doğa değil. Haarp teknolojisi. Asıl soru bu teknolojiyi kim bizim denizlerimizde bize karsi kullanıyor?

- Kesinlikle bu frekanslarla alakalı bir durum anliycaniz yukarıdan haarp teknolojisi ile yer altına frekans gönderilip deprem yapılmaya çalışıyor olabilir

- Yunan adaları ege deprem yanardağ patlaması tsunami tehdidi altında günlerdir dalgalar da kare tesadüfe bakın... frekans tarzı birsey olabilir ikisinin bağlantılı olduğunu düşünüyorum tetikleyen çalışıyorlar adaları boşuna boşaltılmadı danışıklı dövüş olabilir

 - Ege Denizi’nde kare dalgalar… Sebebi mi? Deniz dibi yamuk, sığ sular şaşkın, gelgit akıntıyla cilveleşmiş, rüzgar akıntıya “bi sen eksiktin” demiş, farklı dalga sistemleri de “durun biz de katılalım” diyince, deniz satranç tahtasına dönmüş!

Bu yorumların ardından,bilim çevreleri şimdi bu dalganın, Santorini etkisi ile bir deprem habercisi olduğu iddialarını tartışıyor.

İstanbul ve Ankara dahil 79 ilde alarm verildi: Kar, fırtına, sağanak! Gazze kasabı halkını Türkiye ile korkutuyor! İsrail heyetine Türk hava sahasından veto: İzin verilmedi
Sonraki Haber