Ege Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanan Necdet Budak kimdir?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ege Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Necdet Budak'ı atadı. Necdet Budak sadece bir akademisyen değil, aynı zamanda siyasi bir kariyere sahip. Peki, Necdet Budak kimdir? İşte Ege Üniversitesi yeni Rektörü Necdet Budak hakkında merak edilenler...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ege Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Necdet Budak'ı atadı. Necdet Budak 2002'de CHP'den 2007'de ise AK Parti'den Edirne milletvekili seçilmişti. Necdet Budak, siyasi kariyeri dışında akademik kariyeri ile de merak edilen isim oldu. 2017 yılının son çeyreğinde Ege Üniversitesi Rektörü olarak atanan Necdet Budak, birçok kişinin merak ettiği isim oldu. Peki, Necdet Budak kimdir, kaç yaşındadır? İşte, kariyeri ile merak edilen isim hakkında bazı bilgiler...
NECDET BUDAK KİMDİR?
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) internet sitesinde yer alan biyografisine göre Necdet Budak, 1964 yılında Edirne’de doğdu. 1986 yılında mezun olduğu Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 1988 yılında yine aynı fakültede tohumluk üretimi konusunda yüksek lisansını tamamladı. 1990-1994 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nden kazandığı burs ile Nebraska Üniversitesi’nde Agronomy bölümünde, Bitki Islahı ve Genetiği konusunda doktora derecesini aldı.
1997 yılında Hollanda hükümeti bursu ile Hollanda’da Tohum Bilimi ve Teknolojisi konusunda çalıştı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde Profesör unvanını alan Budak, tarım konusunda gerek uluslararası düzeyde, gerekse yurt içinde araştırma makalesi, proje ve kitaptan oluşan toplam 80 adet çalışma yayınladı.
2002 yılında Edirne’den milletvekili seçildi. 22. dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Avrupa Birliği Kurultayı, Avrupa Birliği Karma Parlamento, Karadeniz Ekonomik İşbirliği, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu ile Tarım ve Köy İşleri Komisyonu üyeliği görevlerinde bulundu.
2007 yılında tekrar Milletvekili seçilen Budak 23. dönemde Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi olarak görev yaptı.
2012 yılında TEPAV’da çalışmaya başlayan Budak, TEPAV-Gıda ve Tarım Politikaları Araştırma Enstitüsü direktörü olarak görev yapmaktadır.
NELER YAŞANDI?
15 Temmuz darbe girişiminin ardından Ağustos Ayı'nda üniversite rektörlüğüne Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun atandı. Hoşcoşkun hakkında yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapmasında önce açığa alındı. Yerine ise YÖK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu atandı. Dedeoğlu görevdeyken Hoşcoşkun'un kadrosunu yeniledi ve dekanları değiştirdi. Ardından Hoşcoşkun KHK ile üniversiteden atılarak meslekten çıkartıldı. Sonra da hakkında yakalama kararı verildi. Halen firari ve kaçak durumda olan ve bir türlü bulunmayan Hoşcoşkun'un yerine görevlendirilen Dedeoğlu ise açılan başvuru listesinde Erdoğan'ın önüne giden listede yer alıyordu. Erdoğan, tercihini Budak'tan yana kullandı.
CHP’DEN MECLİS’E GİRDİ, İSTİFA ETTİ AK PARTİ’YE GEÇTİ
Ege Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Necdet Budak atandı. Atamayla; Budak’ın siyasi geçmişi de yeniden gündeme geldi. Necdet Budak, 9 Eylül Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesiyken 2002 yılındaki seçimlerde CHP tarafından Edirne’de 1. sıradan milletvekili adayı gösterildi ve seçildi. Ancak Budak, 5 Temmuz 2004 tarihinde “parti yönetiminin yanlış politikalar yürüttüğünü” iddia ederek CHP’den istifa etti ve 13 Temmuz 2004 tarihinde AK Parti saflarına katıldı. Budak’ın bu kararı seçim bölgesinde de krize neden oldu. Kendi ifadesiyle; akrabaları bile Budak’ın bu kararına tepki gösterdi.
2007’DE EDİRNE’DEN AK PARTİ’DEN MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ
Necdet Budak, 2007 genel seçimlerinde ise bu kez AK Parti Edirne milletvekili olarak Meclis’e girdi. 2011 yılındaki adaylığı ise AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan’a yani Genel Merkez’e takıldı. Temayül yoklamasında Edirne için birinci sıradan çıkan Budak’ın ismi çizildi ve aday gösterilmedi.
SİYASİ KARİYERİNE NOKTA KOYDU, ÜNİVERSİTEYE DÖNDÜ
2011 yılında siyasi kariyerini noktalayan Necdet Budak, akademisyenliğe geri döndü ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak göreve başladı.
FETÖ GÖNDERMESİNDE BULUNMUŞTU
Prof. Dr. Necdet Budak, 2016 yılında yaptığı bir açıklamada ise ‘siyasi kariyerinin bitirilmesine ilişkin’ FETÖ’yü işaret etmişti. Budak, örgüte karşı her zaman mesafeli durduğunu ve 2011 yılında anketlerinde birinci çıkmasına rağmen yeniden aday gösterilmediğini hatırlatarak “Bu yapının yaptıklarını görünce, her şey olabilir düşüncesi ortaya çıkıyor. Eğer bu şekilde bir şey olmuşsa, onları Allah'a havale ediyorum” demişti.
TBMM'de iki dönem milletvekili olarak görev yaptığını ve bu tür yapılarla tüm yaşamı boyunca mesafeli durduğunu savunan Budak verdiği röportajda “Ülkemiz; hukuk devletidir, demokrasi temelleriyle yönetilmekte, laik cumhuriyet ilkeleriyle yönetilmektedir. Biz, bunlara inandık ve bu şekilde yetiştirildik. Ancak, gelinen noktaya bakıldığında, bu yapılanmanın tüm devlet kurumlarında, silahlı kuvvetlerde, siyasi partilerde ve Türkiye'nin göz bebeği olan tüm kurumlarda söz konusu olduğunu görüyoruz. Yaşananlardan son derece üzgünüz. Bu darbe girişimi iyi ki, başarısız oldu. Keşke olumsuzluklar yaşanmadan devletimiz gereken tedbirleri alabilseydi” yorumunda bulunmuştu.