Elektriğe yüzde 200 zam mı geliyor?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), konutlarda yıllık 5 bin kw, ticarethanelerde ise yıllık 15 bin kw üzeri tüketimi olanların, 1 Ocak 2025'ten itibaren devlet sübvansiyonu olmaksızın, yani gerçek maliyetler üzerinden elektrik kullanmasına yönelik bir karar aldı. Bu karar elektriğe büyük zam geliyor tartışması yarattı. İşte detaylar...

Kararla,"Son Kaynak Tedarik Tarifesi" limitleri yenilendi.

Yeni Tarife, elektrikte belirli bir tüketim limitinin üzerinde olan abonelerin, devlet sübvansiyonu olmaksızın gerçek maliyetler üzerinden elektrik kullanmasını düzenliyor.

EPDK kararı uyarınca konut aboneleri için geçerli limitler 1 Ocak 2025'ten itibaren yıllık 5 bin kilovatsaate (kw) indirildi.

Buna göre yıllık 5 bin kw tüketimi olan konutlar ve ticarethaneler sübvansiyonlu elektrik kullanamayacak. Bu gruba girenler tedarikçisini bulacak, elektriğini satın alacak. Bunların mevcut durumda, örneğin 200 TL olan faturası katlanacak ve 500 TL civarına çıkacak.

Ülkemizde yaklaşık 45 milyon konut elektrik abonesi var. Bu durumdan abonelerin % 20'si yani 10 milyon civarında konut abonesi etkilenecek.

EPDK'nın yıllık 5000 Kwh üzeri elektrik tüketenlere sübvansiyonu kaldıracağı ve faturaların ciddi yükseleceği yazılıyor.

Ancak durum hiç de öyle değil…

Akademisyenler ve uzmanlar alınan kararın konutlarda geçerli olmadığını çünkü evlerde kullanılan elektriğin yılda ortalama 4 bin 992 kwsaat olduğunu belirtiyor. Finans uzmanı İris Cibre, alınan kararla üst gelirli kişilerin yani yüksek elektrik kullananların finanse edilmesinin sonlandırılacağını yazdı. Cibre, “TÜİK verilerine göre, 2022'de hanelerde toplam tüketim 61.187 Gwh olmuş. Ülkemizde toplam 26,3 Milyon hane var. Bu da hane başı ortalama yıllık tüketim 2326 Kwh anlamına gelir. Bunun içerisinde tabii ki çok düşük enerji kullanan hanelerde var. Fakat, bir çok sitede 4 kişilik aile ortalama tüketimi 416kwh/ay yani 4992 Kwh yazıyor.

Dolayısıyla, böyle bir limiti aşmak için, anladığım kadarıyla sürekli klima, elektrikli ısıtıcı gibi aşırı elektrik tüketimi gerekiyor.

Dolayısıyla, bu limitten etkilenecek hane sayısının oransal olarak yüksek olacağını sanmıyorum. Şu an düşük fatura limiti günlük 8 kwh = 2920 kwh yıllık” diye yazdı. Cibre, aynı şeyin ticarethaneler için de geçerli olduğunu belirtti.

Wojciech Szczesny El Clasico'da soyunma odasında sigara içti Emekli ve asgari ücret zammı ne kadar olacak? Türk müteahhitlerin Suudi Arabistan atağı başladı
Sonraki Haber